ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Γιατί κλείνουν τα λύκεια σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Αποκλειστικά και υποχρεωτικά με τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσουν τις επόμενες 14 ημέρες τα Λύκεια και Πανεπιστήμια στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, σύμφωνα με τα εξατομικευμένα μέτρα που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στις δύο περιφερειακές ενότητες και τα οποία τίθενται σε ισχύ από αύριο Τρίτη 3 Νοεμβρίου και.. ώρα 06.00 το πρωί.
Η απόφαση να συνεχιστεί η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία μόνο στα Δημοτικά και Γυμνάσια ελήφθη κατόπιν εισήγησης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ως προληπτικό μέτρο. Πηγές του υπουργείου Παιδείας αναφέρουν πως αν και δεν έχει προκύψει τάση ενδοσχολικής διασποράς -τα κρούσματα παραμένουν μεμονωμένα προερχόμενα πρωτίστως από δραστηριότητες έξω από το σχολείο- διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι όσο μεγαλώνει η ηλικία των πληθυσμιακών ομάδων, τόσο περισσότερο αυτές συμμετέχουν στην πανδημία, ενώ παρατηρείται ότι τα παιδιά Λυκείου έχουν μεγαλύτερη και πιο στενή κοινωνική αλληλεπίδραση με τους συμμαθητές τους.
Το μέτρο για την αναστολή των δια ζώσης μαθημάτων στο Λύκειο, όπως εκτιμάται, έχει νόημα μόνον εφόσον -όπως εν προκειμένω στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες- εφαρμόζεται ολικό lockdown και άρα οι μαθητές τους, παραμένουν στα σπίτια τους και δε θα συγχρωτίζονται σε πλατείες και άλλους χώρους.
Πάντως, τα δείγματα από περιοχές όπου εφαρμόστηκαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα με όλα τα σχολεία σε κανονική λειτουργία, είναι ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα, στα τεστ που διενεργήθηκαν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, δειγματοληπτικά, σε σχολεία της Κοζάνης και της Καστοριάς, βρέθηκαν 0,6% θετικά (4 στα 661 δείγματα), γεγονός που επιβεβαιώνει πως και σε περιοχές υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, τα σχολεία παραμένουν ένα ασφαλές περιβάλλον για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας έχει καλέσει τους διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης και Σερρών να ενημερώσουν άμεσα για τα νέα μέτρα τους διευθυντές των σχολικών μονάδων κι εκείνοι με τη σειρά τους εκπαιδευτικούς και μαθητές τους, ώστε από αύριο να ξεκινήσει σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα. «Έχουμε την υποδομή, ήμασταν προετοιμασμένοι, προχωράμε άμεσα σε πλήρη εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής Αλέξανδρος Κόπτσης.

«Από αύριο θα δοθούν στους γονείς οι βεβαιώσεις για τους μαθητές»

Σε ό,τι αφορά τα δημοτικά σχολεία και τα Γυμνάσια τα μέτρα που ανακοινώθηκαν -μέχρι το πρωί θα έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η σχετική ΚΥΑ- προβλέπουν ότι «η μετάβαση ανήλικων τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS - Επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή-τριας».
Ο κ. Κόπτσης σημείωσε ότι «οι διευθυντές των σχολικών μονάδων ενημερώνονται ήδη και οφείλουν με την έκδοση της ΚΥΑ από αύριο κιόλας να εκδώσουν για κάθε μαθητή την προσωπική βεβαίωση». Εξάλλου, πλήρης εξ αποστάσεως διδασκαλία και αναστολή των εργαστηριακών μαθημάτων και κλινικών ασκήσεων εφαρμόζεται σε όλα τμήματα των Πανεπιστημίων σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες.