ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

Εμείς τα λέγαμε!

Ως απόλυτα αιφνιδιασμένος εμφανίστηκε προχθές ο πρωθυπουργός από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες μέρες. Και μπορεί σε κάποιο σημείο των δηλώσεών του να υπαινίχθηκε ότι «γνωρίζει» κάποια μη κατονομαζόμενη πηγή του προβλήματος, αλλά αμέσως μετά άρχισε να.. εκφράζει απόλυτη άγνοια για το ζήτημα και μάλιστα να επεκτείνει την ίδια αμηχανία και σε όλη την επιστημονική κοινότητα.
Και όμως, τα πράγματα ήταν ορατά σε κάθε καλόπιστο παρατηρητή εδώ και μήνες. Μετά την αρχική ορθή απόφαση για το πρώτο lockdown, η κυβέρνηση άρχισε να υπονομεύει το δικό της έργο με μια σειρά μέτρων που υπαγορεύονταν από καθαρά μικροκομματικούς υπολογισμούς, με στόχο την εξυπηρέτηση ειδικών μερίδων του πληθυσμού, ενώ ταυτόχρονα παρέμεναν χωρίς προστασία ευρύτερα κοινωνικά στρώματα που είχαν υποστεί και τη μεγαλύτερη βλάβη.
Από την αρχή του καλοκαιριού, τα βήματα της κυβέρνησης ήταν στη λάθος κατεύθυνση, αλλά η αλαζονική της διάθεση δεν την άφηνε να δει λίγο παραπέρα, με αποτέλεσμα να θεωρεί κάθε κριτική φωνή ως υποκινούμενη από αντιπολιτευτικά κίνητρα.
Η «Εφ.Συν.» νιώθει σήμερα μια πικρή δικαίωση, για το καμπανάκι που χτυπούσε εδώ και μήνες. Τα πρωτοσέλιδα που παραθέτουμε είναι ένα μικρό δείγμα των υποδείξεων που απευθύναμε, χωρίς δυστυχώς να εισακουστούμε εγκαίρως. Η κυβέρνηση προφανώς αισθανόταν ικανοποιημένη από τους ύμνους για την πολιτική της και την επανάπαυση που απέπνεε η συντριπτική πλειονότητα των δημοσιευμάτων και των εκπομπών την ίδια περίοδο. Και έκανε ότι ξεχνά πως αυτή η σύμπνοια των μέσων ήταν τεχνητή, εφόσον σε μεγάλο μέρος οφειλόταν στην ευγνωμοσύνη των ιδιοκτητών τους για την ειδική προστασία που τους παρείχε η αμαρτωλή «Λίστα Πέτσα».
Ομως τα δεδομένα είναι εδώ και δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να μας κάνει να τα ξεχάσουμε, όσες φορές κι αν επικαλεστεί τη βοήθεια του «Σωτήρη», του φίλου του: η κωμωδία με τα σχολεία να ανοιγοκλείνουν, τα τεστ που γίνονταν και δεν γίνονταν, ο τουρισμός που έπρεπε να συμπεριλάβει τα κρουαζιερόπλοια, οι εκκλησίες που δεν πρέπει να τις πειράζουμε γιατί ο Ερντογάν επιβουλεύεται την Αγια-Σοφιά, κ.ο.κ.
Ολα είναι καταγραμμένα. Και αν ήθελε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει εγκαίρως το πρόβλημα, θα έπρεπε να έχει ακούσει και τη δική μας φωνή και κάθε καλόπιστη κριτική. Και είναι εντελώς παραπειστική η δήλωση Μητσοτάκη ότι πρέπει να κάνουμε κριτική σ’ αυτόν και όχι στους επιστήμονες. Γιατί αυτός είναι που κρύβεται πίσω από την επιστημονική επιτροπή, έντρομος για το πολιτικό κόστος που θα σημάνει για την κυβέρνησή του η κουτοπόνηρη αβελτηρία τόσων μηνών.

Δημήτρης Ψαρράς / ΕφΣυν