ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Πάλι διαψεύστηκαν οι δημοσκόποι στις ΗΠΑ


Σε αδιέξοδο έχουν οδηγηθεί οι πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ με το βλέμμα στραμμένο σε τέσσερις Πολιτείες-κλειδιά. Τα προγνωστικά αρχίζουν να δείχνουν νίκη Τραμπ, με τον Τζο Μπάιντεν να θέλει ανατροπή σε μία Πολιτεία, για να φτάσει στη νίκη.  Συγκεκριμένα, εαν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών καταφέρει να διατηρήσει το μικρό προβάδισμα στη Νεβάδα και να «σφραγίσει» τη νίκη στο Ουισκόνσιν, θα του αρκεί μόλις.. μία νίκη σε Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες), Τζόρτζια (16), Μίσιγκαν (16) και Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες), για να αναδειχθεί πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ακόμα και αυτό, ωστόσο, φαντάζει δύσκολο, καθώς στην Πενσιλβάνια, με την ενσωμάτωση στο 64%, η διαφορά υπέρ του νυν προέδρου των ΗΠΑ είναι μεγάλη (περί τις 700.000 ψήφους), ενώ στις υπόλοιπες Πολιτείες, όπου η διαφορά είναι μικρή, ο Τραμπ φαίνεται να διατηρεί ένα ελαφρύ προβάδισμα.
Το τελικό αποτέλεσμα, ωστόσο, δεν αναμένεται να είναι γνωστό σύντομα. Η καταμέτρηση στο Ουισκόνσιν είναι πολύ πιθανό να ολοκληρωθεί σήμερα, ωστόσο η διαδικασία σε Νεβάδα, Μίσιγκαν, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα και Πενσιλβάνια αναμένεται να συνεχιστεί και τις επομενες ημέρες. 
➤ Ο δημοσιογράφος Γιώργος Βλαβιανός έγραψε στο fb:
Μία απλή διαπίστωση: Οι εκατοντάδες «αμερικανολόγοι» του ελληνικού Facebook ήταν βέβαιοι για περίπατο του Μπάϊντεν... κάτι που διαψεύδεται οικτρά.
Προωπικά, μετά από τόσες αμερικανικές εκλογές που έχω καλύψει, δεν προχώρησα σε αναρτήσεις διότι ήμουν βέβαιος ότι οι εκλογές θα είναι θρίλερ. Για μια ακόμη φορά οι δημοσκόποι κάτι δεν έλαβαν υπ’όψιν τους...
Το σίγουρο είναι ότι ο Δημοκρατικός υποψήφιος φάνηκε «μαγκωμένος» στις δηλώσεις του. Υπομονή λοιπόν διότι σήμερα δεν θα έχουμε αποτέλεσμα...
➤ Από την πλευρά του ο Γιάννης Αλμπάνης γράφει στο fb σχετικά:
Τέσσερις αποσπασματικές σκέψεις τώρα που το αποτέλεσμα στις ΗΠΑ δεν έχει κριθεί ακόμα. Προφανώς δεν αποτελούν απόπειρα συνολικής ερμηνείας.
1. Πάλι διαψεύστηκαν οι δημοσκοπήσεις. Η κρυφή ψήφος είναι διεθνές σταθερό φαινόμενο.
2. Ανεξάρτητα από το πού θα κάτσει η μπίλια τελικά, το αποτέλεσμα είναι πολιτικός θρίαμβος για τον Τραμπ και το επικοινωνιακό επιτελείο του –κυρίως για αυτό. Έχουν φτάσει στο τσίμα-τσίμα μια μάχη που φαινόταν χαμένη λόγω πανδημίας.
3. Η επιλογή των Δημοκρατικών να βάλουν υποψήφιο έναν καθεστωτικό υπερήλικα με εμφανή συμπτώματα άνοιας, ήταν καταστροφική. Το βασικό επιχείρημα του Μπάιντεν ήταν «καταψηφίστε τον Τραμπ». Η αρνητική ψήφος όμως σχεδόν ποτέ δεν αρκεί για μια καθαρή νίκη.
4. Η ελλιπής ή ανύπαρκτη οικονομική στήριξη όσων πλήττονται από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα, ενισχύει τον ανορθολογισμό και τη λογική της ατομικής επιβίωσης. Αν τελικά το δίλημμα είναι φτωχοποιηθείς από το lockdown ή να κινδυνεύσεις να αρρωστήσεις, είναι πολύ πιθανό να βάλεις την υγεία σε δεύτερο μοίρα. Η μια επιλογή έχει μια σίγουρη βλάβη ενώ η άλλη μια ενδεχόμενη. Φαίνεται ότι αυτή ήταν η επιλογή πολλών Αμερικανών που έτειναν ευήκοον ους στην υπόσχεση του Τραμπ ότι θα κρατήσει την οικονομία ανοιχτή.
➤ Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μανιάτης σχολίασε:
Αγνοήθηκε, συγκαλύφθηκε, παρανοήθηκε κάτι βαθύτερο και σοβαρότερο από δημοσιολόγους, ΜΜΕ, μυαλοπώλες: το βάθος και το εύρος του Τραμπισμού. Νομίζανε διάφοροι πως με το να περιγράφουν χλευάζοντας πως ο Πρόεδρος έχει μαζί του το Pizza Gate και άλλους λαλημένους, απλώς είναι ένας περφόρμερ που ευκαιριακά μπήκε στον Λευκό Οίκο και κάνουν κουμάντο οι του βαθέως κράτους. Κανείς δεν είδε, ή δεν στάθηκε, ή δεν επεσήμανε με ένταση (όχι κανείς, κάποιοι το έκαναν αλλά λίγοι), την Κοινωνική Συμμαχία που αυτός έφτιαξε, την σιχαμάρα για το σύστημα των Κλίντον, πώς δεν άκουσαν τον σοφό Σάντερς που είχε ατζέντα και πρόγραμμα. Και επίσης ορισμένοι θεωρούσαν πως ένας εργάτης από την Πενσιλβάνια θα επηρεαστεί από το τουίτ του Κλούνει ή το τραγουδάκι του τάδε αστέρα. Ακόμη κι αν πάρει την Προεδρία ο Μπάιντεν στο νήμα ή μη, το θέμα είναι για τις ΗΠΑ ανοιχτό, διαρκές και τρομερά προκλητικό