ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Το lockdown ήταν μονόδρομος - Το σύστημα θα ανταποκριθεί με πολύ μεγάλη δυσκολία

Τι λέει  ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Α. Εξαδάκτυλος

«Το lockdown δεν μπορούσε να έχει αποφευχθεί, δεν το απέφυγε κανείς πουθενά στον κόσμο και όποιος το καθυστέρησε κλαίει πικρά». Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κος Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Ζούμε Αληθινά» με το.. δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου. 
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε αναφορικά με το καθολικό lockdown λόγω της πανδημίας: 
➤ Περνάμε δύσκολες μέρες και ώρες. Οι αποφάσεις είναι αναγκαίες και ορθώς ελήφθησαν. Σε μια εβδομάδα θα ξέρουμε προς τα πού πηγαίνουμε και στις δύο εβδομάδες θα μπορούμε να υπολογίσουμε πότε περίπου φτάνουμε.
➤ Δεύτερο κύμα πανδημίας είναι, παγκοσμίως, όλοι το ξέρανε παντού και στο Ισραήλ, και στη Γαλλία και στη Σλοβενία δεν μπορούμε το να αποφύγουμε το να υπάρξει το δεύτερο κύμα πανδημίας. Στη χώρα μας αναμετριόμαστε σε μια πολύ δύσκολή σύγκριση με το εξαιρετικό αποτέλεσμα του πρώτου κύματος όπου είχαμε το πολύ γρήγορο αντανακλαστικό το οποίο μας έκανε να μην ζήσουμε ούτε φόβο ούτε τρόμο. Αυτό έδωσε περιθώριο για μια γενικότερη χαλάρωση. Υπάρχει προετοιμασία αλλά καμιά προετοιμασία δεν μπορεί να σταθεί απέναντι σε μια πανδημία, όποιος έκατσε να σταθεί απέναντι στον ιό χωρίς περιοριστικά μέτρα οπουδήποτε στον κόσμο συνετρίβη και συνετρίβη οικτρά και πλήρωσε με πόνο. Οι πανδημίες δεν αντιμετωπίζονται όταν δεν υπάρχει φάρμακο ή εμβόλιο με άλλο τρόπο εκτός από τα περιοριστικά μέτρα.
➤ Το lockdown ήταν μονόδρομος δεν υπήρχε περίπτωση να το αποφύγει κανείς απλώς ο χρόνος αλλάζει και αυτό το βλέπουμε παντού. Όταν η Γερμανία η οποία έχει ένα υγειονομικό σύστημα ασύγκριτο με οποιονδήποτε άλλον στην Ευρώπη αναγκάζεται να βγάλει lockdown δεν υπάρχει περίπτωση οποιοσδήποτε άλλος να το αποφύγει . Εκείνο που μπορεί να μεταθέσει είναι τη χρονική στιγμή δηλαδή το πότε θα συμβεί αυτό.
➤ Δεν πρέπει σαν κοινωνία να κοιτάμε ο ένας τον άλλο και να λέμε «φταις εσύ ή φταίω εγώ», δεύτερον δεν πρέπει να χτυπιόμαστε γιατί πρόκειται περί ενός φυσικού φαινομένου.
➤ Τα νοσοκομεία μας ζορίζονται όπως ζορίζονται πάντα τα νοσοκομεία σε μια τέτοια πανδημία. Τα νοσοκομεία μας καταρχάς ποτέ δεν ήταν σε εξαιρετική φόρμα και πριν από τα χρόνια των μνημονίων, υπάρχουν προβλήματα δομικά. Αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία μας διαθέτουν διπλάσια κρεβάτια εντατικής από τα κρεβάτια που διέθεταν και αυτό είναι μια πολύ σοβαρή ενίσχυση. Δεν υπάρχει σύστημα βεβαίως να μπορεί να αντέξει στην πανδημία.
➤ Εγώ πιστεύω ότι το σύστημα θα ανταποκριθεί, με πολύ μεγάλη δυσκολία. Το lockdown δεν μπορούσε να έχει αποφευχθεί, δεν το απέφυγε κανείς πουθενά στον κόσμο και όποιος το καθυστέρησε κλαίει πικρά.