ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Επανέρχεται με νέο βιβλίο ο Γιάννης Παντελάκης

Επανέρχεται ο δημοσιογράφος Γιάννης Παντελάκης και μετά την «χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας» ετοιμάζεται για την έκδοση του νέου του βιβλίου με τίτλο «Los buenos antifascistas» που θα βγει μέσα στον χειμώνα από τις Εκδόσεις Θεμέλιο.
Ο ίδιος γράφει σχετικά στο facebook:
Τα lockdown ειναι για κατι τύπους που έπρεπε να παραδώσουν κείμενα σ εναν εκδότη αλλά πάντα έβρισκαν.. πιο ελκυστική προοπτική κάποιους φίλους, μερικές βόλτες, ενα μπαρ. Απο το Σάββατο θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για να μπουν οι λέξεις στη σωστή σειρά και τα τελευταία κείμενα να φύγουν για τον προορισμό τους, τους αφανείς σπουδαίους επιμελητές. Τούτο τον χειμώνα-αμα τον πηδήξουμε-θα εκδοθεί ενα βιβλίο μου με τον ενδεικτικό τίτλο Los buenos antifascistas. Η ιστορία του εχει περίπου ως εξής:
Τα τελευταία χρόνια του μεσοπολέμου και ενω το φάντασμα του ναζισμού και φασισμού ειχε σκεπάσει τη μισή Ευρώπη, κάποιοι περίεργοι Ελληνες και Κύπριοι- ανάμεσα σε πολλές χιλιάδες ξένους- θα βρεθούν στο μεγαλύτερο ραντεβού διεθνισμού και αλληλεγγύης που εχει να διηγηθεί η ιστορία. Θα παρατήσουν τις ζωές που κάνουν ως τότε και θα ξεκινήσουν απο πολλές διαφορετικές γωνιές του πλανήτη για να πάνε στην Ισπανία. Θα πολεμήσουν με την πλευρά των Δημοκρατικών, τους εθνικιστές του Φρανθίσκο Φράνκο Μπααμόντε ο οποίος με την γενναιόδωρη βοήθεια των Χίτλερ και Μουσολίνι προσπαθεί να προσθέσει τη χώρα του στο μαύρο ντόμινο. Οταν οι Ισπανοί αναφέρονται σ αυτούς τους Ελληνες μιλάνε συχνά για buenos antifascistas, ενω ο Ernest Hemingway θα καταγράψει το πάθος που θα δείξουν στον Ισπανικό εμφύλιο. Τα αγνωστα αρχεία των Διεθνών Ταξιαρχιών του Ισπανικού εμφυλίου και πολλές ακόμα πηγές, εχουν να διηγηθούν πολλά για τους ανθρώπους που πολέμησαν στον εμφύλιο μιας χώρας που δεν ηταν η δική τους.Ποίοι ηταν, γιατί πήγαν στην Ισπανία, ποιά ηταν η τύχη τους.
Η ιστορία τους καταγράφεται μέσα απο την παράλληλη αφήγηση της Anastasia Tsackos Moratalla που ενα παγωμένο απόγευμα τον Ιανουάριο του 2019 συνάντησα στο μακρυνό Albacete, τον τόπο οπου τα χρόνια εκείνα συναντήθηκαν οι χιλιάδες ξένοι εθελοντές. ‘’Είμαι κόρη μιας Ισπανίδας και ενός Ελληνα εθελοντή του Ισπανικού εμφυλίου, ειχε μια συναρπαστική ζωή, θέλω να σας μιλήσω γι αυτόν...’’
Η φωτό απο τα αρχεία του Ισπανικού εμφυλίου αναφέρεται σε Ελληνα εθελοντή αυτού του πολέμου.
Εκδόσεις Θεμέλιο.