ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Πέθανε ο διακεκριμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας Ρόμπερτ Φισκ

Ο Ρόμπερτ Φισκ, δημοσιογράφος με μακρά εμπειρία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου είχε καλύψει πολέμους και πολιτικές αναταραχές, πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 74 ετών.  Όπως ανέφεραν οι Irish Times, ο Ρόμπερτ Φισκ μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο του Δουβλίνου όταν ένιωσε αδιαθεσία την Παρασκευή και πέθανε λίγη ώρα αργότερα. Η αιτία θανάτου ήταν.. το εγκεφαλικό.
Ο Φισκ έγινε γνωστός από τη δεκαετία του 1970 όταν άρχισε να καλύπτει τις πολλαπλές και πολύπλοκες κρίσεις στη Μέση Ανατολή και κέρδισε πολλά βραβεία για το δημοσιογραφικό του έργο.
Σκληρός επικριτής της πολιτικής των ΗΠΑ και του Ισραήλ και γενικότερη της δυτικής διπλωματίας, ο Ρόμπερτ Φισκ, κάλυψε, ακόμη, τις συγκρούσεις και τις εξελίξεις σε Βαλκάνια και Αφρικη.
Οι New York Times, άλλωστε, τον είχαν περιγράψει παλαιότερα ως τον «πιο διάσημο ξένο ανταποκριτή στη Βρετανία».
Γεννημένος στο Κεντ το 1946, ο Φισκ αργότερα πήρε ιρλανδική υπηκοότητα και κατοικούσε στα περίχωρα του Δουβλίνου.
Ξεκίνησε την καριέρα του στους Sunday Express και μετακόμισε στο Μπέλφαστ το 1972 για να καλύψει την ταραγμένη εκείνη περίοδο για την Βόρεια Ιρλανδία, για λογαριασμό των Times.
Το 1976 έγινε ανταποκριτής της εφημερίδας στη Μέση Ανατολή και με βάση του την Βηρυτό κάλυψε τον εμφύλιο πόλεμο στον Λίβανο, την Ιρανική Επανάσταση και τους πολέμους σε Αφγανιστάν και Ιράκ.
Παραιτήθηκε από τους Times το 1989 έπειτα από διαφωνίες με τον ιδιοκτήτη Ρούπερτ Μέρντοχ και ξεκίνησε να συνεργάζεται στον Independent όπου παρέμεινε έως το τέλος της καριέρας του.
Στη δεκαετία του 1990 πήρε τρεις φορές συνέντευξη από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, ενώ μετά την 11η Σεπτεμβρίου, κάλυψε όλες τις συγκρούσεις σε Αφγανιστάν, Ιράν και Συρία.
Μιλούσε άπταιστα την αραβική γλώσσα και με την πάροδο των ετών θεωρήθηκε ως ένας από τους δημοσιογράφους με την μεγαλύτερη γνώση και εμπειρία για την περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Στο βιβλίο του The Great War for Civilisation - The Conquest of the Middle East (2005) είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην πολιτική της Βρετανίας, των ΗΠΑ και το Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή.