ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Προσφυγικές πορείες

Στο κατάμεστο  αμφιθέατρο του Νέου Κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης έγινε την Τετάρτη (29/1/2020) το βράδυ η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου και Νήσων με τους Φίλους Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας (ΦΙΜΠΟΔ), με θέμα “Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο”.
Ο δημοσιογράφος Νάσος Μπράτσος (φωτογραφία) μίλησε για το ομότιτλο..
βιβλίο του “Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (Τουρκία – Μέση Ανατολή – Αφρική – Κύπρος).
Μια οδύσσεια επιβίωσης μέσα από αφηγήσεις των πρωταγωνιστών” (Εκδόσεις “Νότιος Άνεμος” 2017) και παρουσίασε τα αποτελέσματα της σχετικής δημοσιογραφικής του έρευνας. Η προσφυγική πορεία από την αντίστροφη διαδρομή από αυτή που γνωρίζουμε σήμερα πριν από 78 χρόνια, αλλά οι μνήμες που καταγράφονται στις μαρτυρίες γνώριμες, σαν αυτές που καταγράφουν οι σημερινοί πρόσφυγες για το πέρασμά τους δια μέσου θαλάσσης μέσα σε μία βάρκα , για τα προσφυγικά στρατόπεδα για τους φόβους τους για το αύριο.
Μία άγνωστη πτυχή της νεώτερης ελληνικής ιστορίας που η έρευνα του Νάσου Μπράτσου, έφερε στο φως. 30.000 πρόσφυγες από τη Χίο τη Σάμο την Ικαρία και τη Λέσβο, πέρασαν στην Τουρκία και από κει στη Συρία , το Λίβανο, την Αφρική.
Στη συνέχεια προβλήθηκαν αποσπάσματα του Α΄ Μέρους του τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ “Ικαριώτες πρόσφυγες στη Συρία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο”. Ακολούθησε παρέμβαση της Μυρσίνης Τζινέλλη, εργασιακής εκπροσώπου της ΕΣΗΕΠΗΝ στο Βόρειο Αιγαίο για την αξία της ερευνητικής δημοσιογραφίας και η συγκινητική μαρτυρία του Γιώργου Τυρρίκου-Εργά για τα όσα έζησαν Καλύμνιοι συγγενείς του που υπήρξαν πρόσφυγες στη Συρία. Την εκδήλωση έκλεισε ο Γιώργος Γαλέτσας, που μίλησε για τους Λέσβιους πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην πονεμένη ιστορία του Πλωμαρίτη πρόσφυγα στη Συρία Παντελή Χαλδέζου. Την εκδήλωση παρουσίασε ο Παναγιώτης Μ. Κουτσκουδής.