ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Ποιος δυσκολεύει τα κορίτσια της νοηματικής στη Βουλή

Πάντοτε είχα την απορία πώς τα καταφέρνουν οι διερμηνείς της νοηματικής γλώσσας στη Βουλή να αποδίδουν τις ομιλίες των βουλευτών, των αρχηγών των κομμάτων, που ορισμένες είναι περίπλοκες. Τις ρώτησα λοιπόν ποιος βουλευτής τις δυσκολεύει περισσότερο στη νοηματική διερμηνεία. Και ενώ περίμενα να μου πουν ο Κώστας Ζουράρις με τις αρχαιοπρεπείς εκφράσεις και..
τους περίεργους νεολογισμούς του, μου είπαν: «Ο κ. Ζουράρις είναι βατός. Ο,τι δεν καταλαβαίνουμε από τον Ζουράρι αποδίδουμε τα λόγια του γενικώς. Αυτός που μας δυσκολεύει περισσότερο απ’ όλους είναι ο… Βελόπουλος». Και γιατί ο Βελόπουλος; ρώτησα. Και ιδού τι μου απάντησαν:
***
«Επειδή ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης ομιλεί πολύ γρήγορα, τις περισσότερες φορές ο προφορικός λόγος όταν εκφέρεται γρήγορα μπορεί να είναι ασύντακτος, χρησιμοποιεί πολλές διαφορετικές έννοιες οι οποίες στον προφορικό λόγο δεν στέκονται». Και εν συνεχεία ποιοι νομίζετε ότι είναι οι πιο δυσνόητοι; Οσοι έχουν διατελέσει υπουργοί Οικονομικών (με πρώτο τον Γιάνη Βαρουφάκη): «Αντε να μεταφράσεις στη νοηματική το… haircut. Το haircut βρίσκεται στην κομμωτική διάλεκτο. ‘Η να μεταφράσεις το… burn–out (σ.σ.: εργασία μέχρι φυσικής εξοντώσεως)». Αλλά ποιος άλλος «δυσκολεύει» (τρόπος του λέγειν) τα κορίτσια της νοηματικής της Βουλής; Οπως μου λένε, ο Κώστας Τασούλας, όχι επειδή ομιλεί γρήγορα ή επειδή είναι ασύντακτος (τέτοιοι χαρακτηρισμοί δεν ταιριάζουν στον Πρόεδρο της Βουλής) αλλά επειδή «είναι πολύ… ποιητικός».

- από τον Βηματοδότη / tovima