ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Τα νοσοκομεία αδειάζουν από γιατρούς

Κοινή ανακοίνωση όλων των Ενώσεων Γιατρών ΕΣΥ Κρήτης – Αποσαθρώνεται το δημόσιο σύστημα υγείας εις όφελος των ιδιωτών

Την αποσάθρωση του δημόσιου συστήματος υγείας και την ίδια στιγμή, τη σύναψη συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες και συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα επισημαίνουν οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ όλης της Κρήτης, χτυπώντας “καμπανάκι” για τη Δημόσια Υγεία στην Κρήτη.
Η ανακοίνωση των Ενώσεων:
Η νέα κυβέρνηση έχει κλείσει την περίοδο χάριτος των 6 μηνών..
Μία κυβέρνηση που έχει προεκλογικά εξαγγείλει καθαρά την πρόθεση της να αλλάξει το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας στο όνομα της εξυγίανσης και της αποδοτικότητας. Συμπράξεις δημοσίου με ιδιωτικού δικαίου, ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης, ατομικές συμβάσεις εργασίας, ιατρικός τουρισμός στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής ατζέντας.
Αυτούς τους έξι μήνες διακυβέρνησης βρισκόμαστε απέναντι σε ένα υπουργείο που μιλά για στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας, που δήθεν αποκηρύσσει τις δεξιότερες των δεξιών «ιδέες» ιδιωτικοποίησης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και που στην πράξη δεν έχει προχωρήσει καμία από τις σκληρές φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που είχαν προαναγγελθεί. Το υπουργείο υγείας τηρεί μια περίεργη και μυστικιστική σιωπή. Εγκαλείται ξανά και ξανά από όργανα και φορείς, αλλά και πάλι τσιμουδιά.
Τα νοσοκομεία σταδιακά αδειάζουν από γιατρούς, τμήματα κλείνουν συνεχώς σε όλη την χώρα, οι γιατροί εξαντλούνται σε μια ατέρμονη προσπάθεια να κλωνοποιηθούν για να μην αφήσουν τους αρρώστους στην μοίρα τους.
Κύριοι στο υπουργείο ακούτε;; Τα τμήματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν με 2 γιατρούς.
Η Υγειονομική περιφέρεια από την άλλη παρουσιάζει μια απίστευτη ενεργητικότητα και μια προσπάθεια να δείξει ότι θέλει να στηρίξει το σύστημα με κάθε τρόπο. Ανακατεύει τη σούπα, μπαλώνει τρύπες μετακινώντας γιατρούς από δώ και από κει, σε ένα αέναο γαϊτανάκι προσωρινών λύσεων που δεν λύνουν στη ουσία κανένα πρόβλημα.
Και εμείς ως εργαζόμενοι αυτού του συστήματος, ως γιατροί, νοσηλευτές, βιοχημικοί, παρασκευαστές, τεχνικοί και διοικητικοί που επιλέξαμε να δουλεύουμε ταγμένοι μέσα στα νοσοκομεία, που δουλεύουμε εδώ και πολύ καιρό στα όρια των φυσικών μας αντοχών, με περικομμένο μισθολόγιο, που μέχρι τώρα βάλαμε και ξαναβάλαμε πλάτη σε τμήματα ακάλυπτα από προσωπικό, σε εξοντωτικές και υπεράριθμες εφημερίες, χωρίς δυνατότητα εκπαίδευσης – μετεκπαίδευσης, απαξιωμένοι από την πολιτεία και απομονωμένοι από συλλογικούς φορείς περιμένουμε τι;
Να τελεσφορήσει αυτή η σχιζοφρενική πολιτική που άλλα λέει, άλλα εννοεί, και άλλα κάνει; Να προκηρύξει τις θέσεις μόνιμου προσωπικού που πάγωσαν με τις εκλογές και που συνεχώς διαβεβαιωνόμαστε ότι σήμερα, αύριο, χθες θα προκηρυχτούν.
Γιατί λοιπόν δεν γίνονται προσλήψεις ενώ υπάρχουν τεράστια κενά;
Η αλήθεια δυστυχώς είναι μία:
Το θέμα δεν είναι οικονομικό, είναι καθαρά θέμα πολιτικών προθέσεων και προτεραιοτήτων. Λεφτά υπάρχουν, αλλά κατευθύνονται αλλού. Και η πρόθεση πίσω από αυτήν την πολιτική πρακτική είναι να αφήσουν το σύστημα να καταρρεύσει και ως σωτήρες να εισάγουν τον ιδιωτικό τομέα να εκμεταλλεύεται τα νοσοκομεία.
Η σημερινή πολιτική δεν νοιάζεται αν υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία. Νοιάζεται να υπάρχουν μπόλικοι αστυνομικοί για να μας δείρουν αν διαμαρτυρηθούμε στο δρόμο. Δεν νοιάζεται να υπάρχουν φάρμακα για τους ασθενείς. Νοιάζεται να σπουδάσουν οι ομογενείς θεολογία. Δεν νοιάζεται που έχουν εγκαταλείψει την χώρα κατά χιλιάδες οι νέοι γιατροί. Νοιάζεται να μην χρεοκοπήσουν τα τηλεοπτικά μέσα και έντυπα του τύπου που στηρίζουν την ύπαρξη της.
Δεν νοιάζεται να αυξήσει τον μισθό μας ή να προσλάβει γιατρούς, νοιάζεται για την πλάτη και το prestige των δημαρχέων και για τεράστια ποσά σε βασιλόπιττες. Αδιαφορεί για τους θανάτους από κρύο, για τους πνιγμένους στην Μεσόγειο και την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων, κυρίως όμως αδιαφορεί για την δημόσια υγεία και επεξεργάζεται σχέδια άλωσης του κερδοφόρου τμήματος της από τον επιχειρηματικό τομέα.
Καλούμε τους πολίτες να αντιληφθούν τι συμβαίνει. Τα νοσοκομεία ανήκουν στον κόσμο και τον άρρωστο και όχι στους εργαζόμενους. Εμείς κάτι θα βρούμε να κάνουμε όταν θα αναγκαστούμε λόγω συνθηκών να εγκαταλείψουμε το σύστημα. Όμως δεν θα βρούμε τι θα κάνουμε το παιδί μας, τους γονείς μας, και εμάς τους ίδιους όταν αρρωστήσουμε και χρειαστεί να χτυπήσουμε την πόρτα ενός νοσοκομείου που δεν θα λειτουργεί πια. Σταθείτε δίπλα μας με πρόταγμα τρεις βασικές επιδιώξεις.
Προσλήψεις ΆΜΕΣΑ
Αποκατάσταση μισθών σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Επικράτειας και ΚΥΡΙΩΣ
Προάσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα στο ΕΣΥ για δωρεάν, ποιοτική υγεία για όλους

Ένωση γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου
Ένωση γιατρών ΕΣΥ Χανίων
Ένωση γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου
Ένωση γιατρών ΕΣΥ Λασιθίου 


- πηγή: agonaskritis.gr