ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

55 χρόνια από τον θάνατο του Λουκή Ακρίτα

Φέτος συμπληρώνονται 55 χρόνια από τον θάνατο του Ελληνοκύπριου πολιτικού, δημοσιογράφου και λογοτέχνη Λουκή Ακρίτα, στις 7 Φεβρουαρίου 1965. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την ομιλία του στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στις 18.12.1951, καθώς κι ένα..
απόσπασμα από την εκπομπή «20 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ (1947-1967) – 20 ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΧΡΟΝΙΑ», το οποίο αναφέρεται στη συμμετοχή του Λουκή Ακρίτα στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου (1964-1965).
Στο ηχητικό ντοκουμέντο, από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, περιλαμβάνεται η ομιλία του Λουκή Ακρίτα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στις 18 Δεκεμβρίου 1951, κατά την οποία ο βουλευτής Αθηνών και μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας ανακίνησε το ζήτημα της Κύπρου. Όπως τόνισε, ο πληθυσμός της Κύπρου είναι κατά 81% ελληνικός και η Μ. Βρετανία οφείλει να εφαρμόσει την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών. «Το δικαίωμα του κυπριακού λαού να αποφασίσει περί της τύχης του, είναι αναφαίρετον και πρέπει να του αναγνωριστεί. Αυτό, τούτον το καθεστώς της Κύπρου αποτελεί παραβίασιν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε χαρακτηριστικά. Υπενθύμισε μάλιστα στην Επιτροπή το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο το 1950, κατά το οποίο το 95% του ελληνικού πληθυσμού, ψήφισε υπέρ της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.

Απόσπασμα από την εκπομπή, στο οποίο η Ρένα Θεολογίδου, αναφέρεται στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου (1964-1965), και στη συμμετοχή του Λουκή Ακρίτα σ’ αυτήν. Παράλληλα, προβάλλεται συνέντευξη της πρώην βουλευτού του ΠΑΣΟΚ και χήρας του πολιτικού, Σύλβας Ακρίτα, η οποία μιλά στη Ρένα Θεολογίδου για τα μαθητικά συσσίτια, έναν πολύ σημαντικό θεσμό, όπως τονίζει, που άλλαξε εκείνη την εποχή το τοπίο στην ελληνική εκπαίδευση. Όπως εξηγεί, ξεκίνησε από την επαρχία, ενώ φιλοδοξία του Λουκή Ακρίτα ήταν να καθιερωθεί και σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Επίσης, η Σύλβα Ακρίτα αναφέρεται στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ θυμάται τις τελευταίες μέρες του συζύγου της στο Λονδίνο, που παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του, εκείνος σκεφτόταν πώς θα τελειοποιήσει το νομοσχέδιο για την Παιδεία. Τέλος, προβάλλονται αποσπάσματα από ρεπορτάζ των Επικαίρων, που αναφέρονται στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και την κηδεία του Λουκή Ακρίτα.
Κείμενα-παρουσίαση: Ρένα Θεολογίδου.
Σκηνοθετική επιμέλεια: Αχιλλέας Βογιατζής.
Έτος παραγωγής: 1990 Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: ert.gr/arxeio-afierwmata/loykis-akritas-7-fevroyarioy-1965/