ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Φεύγουν τα καλύτερά μας χρόνια

Τρία χρόνια από το θάνατο του Λουκιανού Κηλαηδόνη

Τρία χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο του Λουκιανού Κηλαηδόνη, στις 7 Φεβρουαρίου 2017. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Τραγούδια που έγραψαν ιστορία - Τα θερινά σινεμά (1978)»..
Σειρά ντοκιμαντέρ που αναφέρεται σε σημαντικά ελληνικά τραγούδια του 20ού αιώνα και στους δημιουργούς τους. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο παρουσιάζεται το «πορτρέτο» του τραγουδιού «Τα θερινά σινεμά», που ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1978 σε στίχους και μουσική του Λουκιανού Κηλαηδόνη και πρώτη εκτέλεση της Βίκυς Μοσχολιού, αλλά που γνώρισε μεγάλη επιτυχία όταν τραγουδήθηκε αργότερα από τον ίδιο τον Κηλαηδόνη. Το ντοκιμαντέρ προσεγγίζει, διερευνά και αναδεικνύει τον τρόπο, την αφορμή, τις συνθήκες δημιουργίας αυτού το τραγουδιού, καθώς και την απήχηση που είχε στον κόσμο.
Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης μιλάει για το ξεκίνημα της καλλιτεχνικής του πορείας στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και για το πώς ξεκίνησε να γράφει στίχους. Εξομολογείται τη μέθοδο δημιουργίας των τραγουδιών του και τον τρόπο που εντοπίζει το θέμα του στιχουργικά. Το 1978 ο Λουκιανός Κηλαηδόνης παρουσίασε τον πρώτο δίσκο στον οποίο συνέθετε, έγραφε και ερμήνευε τραγούδια του, «Είμαι ένας φτωχός και μόνος καουμπόι», όπου εμπεριείχε το τραγούδι «Τα θερινά σινεμά» που τον σημάδεψε όσο κανένα. Αναφέρει ότι: «Σε όλους μου τους προηγούμενους δίσκους υπάρχει ένα τραγούδι, στο οποίο αναζητώ τα “θερινά σινεμά”».
Ο ίδιος αποκαλύπτει το βίωμα-αφορμή της σύνθεσης του συγκεκριμένου τραγουδιού το καλοκαίρι του 1978, διευκρινίζει ποιος ήταν ο στόχος του και θυμάται τον κοινωνικοπολιτικό περίγυρο μέσα στον οποίο δημιουργήθηκε. Διασαφηνίζει το κεντρικό θέμα του τραγουδιού, ενώ παρουσιάζει και το άγνωστο δεύτερο ρεφρέν του. Μιλώντας για την ουσία του τραγουδιού λέει: «Δεν είναι η νοσταλγία των χρόνων που περνούν, δεν είναι τα θερινά τα σινεμά. Είναι ότι φεύγουν τα καλύτερά μας χρόνια… το σημαντικό είναι ότι τα ξένοιαστα τα όμορφα εκείνα χρόνια, περάσανε.» Αναφέρεται ακόμη, στις μουσικές καταβολές του τραγουδιού.
Στην εκπομπή εμφανίζεται να παίζει το τραγούδι στο πιάνο και να μας το τραγουδάει. Ακόμη, προβάλλονται πλάνα από την ιστορική υπαίθρια συναυλία του Λουκιανού Κηλαηδόνη, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουλίου 1983 στην πλαζ του ΕΟΤ στη Βουλιαγμένη.

Έτος παραγωγής: 2007
Σκηνοθεσία-παραγωγή: Γιώργος Ζέρβας

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: ert.gr/arxeio-afierwmata/loykianos-kilaidonis