ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Zήτησαν από δημοσιογράφο να αποκαλύψει τις «πηγές» του

Οι δικαστικές Αρχές της Ηλείας (Ειρηνοδικείο Μυρτουντίων Ηλείας) ζήτησαν από τον δημοσιογράφο του Documento Μάκη Νοδάρο, να αποκαλύψει τις «πηγές» του.Ο Μάκης Νοδάρος επικαλούμενος τον Κώδικας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ κατέθεσε ότι οι δημοσιογράφοι έχουν την ηθική υποχρέωση να τηρούν την επαγγελματική εχεμύθεια αναφορικά με την πηγή..
πληροφοριών που λήφθηκαν εμπιστευτικά.
Υπογράμμισε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έχει αποφανθεί ότι ο εξαναγκασμός των δημοσιογράφων να αποκαλύπτουν την πηγή της πληροφόρησής τους συνιστά παραβίαση του άρ. 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το οποίο κατοχυρώνει το δικαίωμα σεβασμού στην ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης. Το δημοσιογραφικό απόρρητο τυγχάνει ευρείας αναγνώρισης και σε επίπεδο γενικού διεθνούς δικαίου. Τόνισε δε ότι και τα ελληνικά δικαστήρια, ακολουθώντας τον ίδιο συλλογισμό με το ΕΔΔΑ, έχουν αναγνωρίσει το δημοσιογραφικό απόρρητο μέσα από την ένταξή του στην ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, όπως αυτή κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα και τις λοιπές διεθνείς συμβάσεις.
Ο δημοσιογράφος ενημέρωσε σχετικά με επιστολή του τα ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ.
- από το apokalypseis.com (ολόκληρο το κείμενο ΕΔΩ)