ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Οι συντάκτες του Documento απαντούν στη ΝΔ...

...και καλούν την ΕΣΗΕΑ να πάρει θεση

Οι συντάκτες του Documento και του documentonews.gr απαντούν σε ανακοίνωση που έβγαλε η  ΝΔ με αφορμή την κατάθεση της δικαστικού Γεωργία Τσατάνη στην Προανακριτική της Βουλής για τη  Novartis:

 "Συνεχίζοντας την αμείωτη επίθεση ενάντια στην ελευθεροτυπία, η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης..
προσωπικά επιλέγουν, μέσω ανακοίνωσης, την στοχοποίηση των συντακτών του Documento και του Κώστα Βαξεβάνη, καθώς παρουσιάζουν την εφημερίδα και τον εκδότη της μέρος του «παρακράτους ΣΥΡΙΖΑ – Παπαγγελόπουλου».
Το αφήγημα της ΝΔ που θέλει το Documento πιστόλι του «παρακράτους ΣΥΡΙΖΑ – Παπαγγελόπουλου» βασίζεται σε λεγόμενα πρώην ή νυν εισαγγελέων που είτε τιμωρήθηκαν πειθαρχικά, είτε παραιτήθηκαν από τη θέση τους μη μπορώντας να αντικρούσουν όσα κατήγγειλαν συνάδελφοί τους εναντίον τους, γεγονός που αποτέλεσε αντικείμενο της δημοσιογραφικής μας έρευνας.
Πρόκειται για την κλιμάκωση της επίθεσης του κυβερνώντος κόμματος ενάντια όχι μόνο στον Κώστα Βαξεβάνη και τους συνεργάτες του αλλά στην δημοσιογραφία και την ελευθερία του Τύπου εν γένει. Όσοι καταφέρθηκαν στην Προανακριτική Επιτροπή εναντίον του εκδότη του Documento και της εφημερίδας, δίνοντας το έναυσμα για τη νέα επίθεση της ΝΔ, δεν κίνησαν κανένα ένδικο μέσο όταν δημοσιεύθηκαν -πριν χρόνια- τα «ενοχλητικά», «συκοφαντικά» και «μεθοδευμένα» δημοσιεύματα μας. Η ετεροχρονισμένη ευαισθησία τους καταδεικνύει την εργαλειοποίησή τους από το κυβερνών κόμμα, το οποίο από την πρώτη ημέρα επανεκλογής του στην εξουσία προσπαθεί να φιμώσει με κάθε τρόπο το Documento.
Όποιος νομίζει ότι o πόλεμος εναντίον του Documento αποτελεί το τέλος, μάλλον δεν έχει συνειδητοποιήσει ποια είναι η αρχή. Εμείς, οι συντάκτες/συντάκτριες στην εφημερίδα δηλώνουμε ρητά ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να υποχωρήσουμε μπροστά στη νέα απόπειρα κυβερνητικής λογοκρισίας. Καλούμε δε το συνδικαλιστικό μας όργανο, Ε.Σ.Η.Ε.Α., να πάρει θέση για αυτήν την απροσχημάτιστη κυβερνητική πολεμική που επιχειρεί να δαιμονοποιήσει τη δημοσιογραφική λειτουργία.

Τι έλεγε η ΝΔ στην ανακοίνωσή της:
«Η πρώην εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, η πρώτη που σε ανύποπτο χρόνο δημόσια (το 2016 στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής) μίλησε για τις μεθοδεύσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, σήμερα φώτισε καταθέτοντας συγκλονιστικές λεπτομέρειες μια σκοτεινή υπόθεση.
Έριξε φως στο παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ-Παπαγγελόπουλου, αποτελώντας την τέταρτη υψηλόβαθμη εισαγγελική λειτουργό (μετά τους κ.κ εισαγγελείς Ράικου, Αγγελή, Αθανασίου) που περιγράφει μια διαρκώς επαναλαμβανόμενη εξωθεσμική διαδικασία:
Η μεθόδευση, όπως περιγράφηκε ήταν η εξής:
1. Πιέσεις Παπαγγελόπουλου προς δικαστικούς λειτουργούς για συγκεκριμένες υποθέσεις που τον ενδιαφέρουν.
2. Οι εισαγγελικοί λειτουργοί που δεν ενδίδουν στις εξωθεσμικές πιέσεις, απειλούνται από τον τέως αναπληρωτή υπουργό.
3. Ακολουθεί στοχοποίηση, κυρίως από δημοσιεύματα του κ. Βαξεβάνη
4. Οι εισαγγελείς αρνούνται να υποκύψουν στα ΜΜΕ που τους χτυπούν.
5. Ύστερα από όλα αυτά, ακολουθεί προσπάθεια πειθαρχικής εξόντωσης τους.
Τέσσερις λοιπόν εισαγγελείς καταγγέλλουν τις ίδιες συμπεριφορές, τις ίδιες πιέσεις, στις ίδιες μεθοδεύσεις και τα ίδια πρόσωπα. Όσοι δικαστικοί λειτουργοί δεν "συμμορφώνονταν προς τας ... υποδείξεις" Παπαγγελόπουλου, έμπαιναν στο στόχαστρο του ίδιου κι ακολουθούσε ο κ. Βαξεβάνης κι άλλα φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ. Μετά και τη σημερινή κατάθεση κανένας δεν έχει αμφιβολία για το παρακράτος των Ρασπούτιν-ΣΥΡΙΖΑ και των εντολοδόχων τους και τις σκοτεινές μεθοδεύσεις τους κατά των πολιτικών αντιπάλων»