ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Η ΕΡΤ «έκοψε» ντοκιμαντέρ για τους Έλληνες πρόσφυγες στη Συρία

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ενέργεια της ΕΡΤ να μην μεταδώσει το ντοκιμαντέρ "Ικαριώτες πρόσφυγες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο", παραγωγής 2019, για τους πρόσφυγες από την Ικαρία κατά την περίοδο του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που βρέθηκαν στη Συρία.
Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ικαριώτες πρόσφυγες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», παραγωγής 2019, επρόκειτο να μεταδοθεί το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου..
είτε ΕΔΩ) και ρίχνει φως στις ανθρώπινες πτυχές μιας μάλλον άγνωστης μέχρι τώρα ιστορίας, της ιστορίας των άνω των 30.000 Αιγαιοπελαγιτών προσφύγων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ αυτών και περίπου 3.000 Ικαριώτες.
Στο ντοκιμαντέρ οι Έλληνες πρόσφυγες εξιστορούν το γεγονός ότι βρήκαν καταφύγιο στη Συρία και διηγούνται, μεταξύ άλλων, την υποδοχή, την ένταξη των παιδιών τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, τη σχέση με τους ντόπιους πληθυσμούς αλλά και το αντιφασιστικό κίνημα στις ένοπλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής.
Όπως είναι προφανές, στη θεματολογία αποδίδεται και ο λόγος που «κόπηκε» το ντοκιμαντέρ.
Είχε άλλωστε προηγηθεί, ελάχιστες ώρες πριν, κριτική από τον αρθρογράφο του Liberal και γνωστό αντικομμουνιστή Σ. Μουμτζή, που επέκρινε την ΕΡΤ 3 για ντοκιμαντέρ και υποδείκνυε στον Πρόεδρο της ΕΡΤ, να αποσύρει όλα τα μεταπολιτευτικά ντοκιμαντέρ από τη δημόσια τηλεόραση ως «κομμουνισμένα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΡΤ είχε προαναγγείλει από τον περασμένο Αύγουστο το δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ του Νάσου Μπράτσου, «Ικαριώτες πρόσφυγες στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», όταν και προέβαλε το πρώτο μέρος του;