ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Πέθανε ο συνθέτης Γιάννης Σπανός

Ο μουσικοσυνθέτης, πατέρας του Νέου Κύματος, Γιάννης Σπανός άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών. Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσαν άτομα από το στενό οικογενειακό του περιβάλλον. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνθέτης δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας και ετοιμαζόταν πυρετωδώς για τις εμφανίσεις που θα πραγματοποιούσε στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο μαζί με τον..
Γιώργο Χατζηνάσιο.
Ο Γιάννης Σπανός γεννήθηκε στο Κιάτο Κορινθίας το 1934.
Αν και ήταν φοιτητής Νομικής, εγκατέλειψε τις σπουδές του και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου έπαιζε πιάνο σε μπουάτ.
Εκεί συνεργάστηκε με αστέρια της γαλλικής καλλιτεχνικής σκηνής, όπως η Μπριζίτ Μπαρντό, η Πία Κολόμπο κ.ά. ενώ μελοποίησε Γάλλους ποιητές.
Στις αρχές της δεκαετίας του '60 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου δημιούργησε ένα καθαρά προσωπικό ύφος και μουσικό κλίμα, χρησιμοποιώντας νέες φωνές.
Το πρώτο του ελληνικό τραγούδι ήταν η σύνθεση «Μια αγάπη για το καλοκαίρι» με τη φωνή της Καίτης Χωματά. Άλλα τραγούδια του, η «Οδός Αριστοτέλους», τα «Άσπρα Καράβια» κ.ά.
Play Video
Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους έλληνες στιχουργούς: Λευτέρη Παπαδόπουλο, Μάνο Ελευθερίου, Πυθαγόρα κ.ά. ενώ έγραψε μεγάλες επιτυχίες με τους δημοφιλέστερους τραγουδιστές (Γ. Μπιθικώτσης, Σ. Κόκοτας, Β. Μοσχολιού, Γ. Νταλάρας, Χ. Αλεξίου, Μαρινέλλα, Τ. Βοσκόπουλος, Μ. Μητσιάς, Γ. Πάριος, Γ. Πουλόπουλος κ.ά.).