ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Ψευδείς ειδήσεις: πληροφορία και Βιβλιοθήκες

Έχει απασχολήσει τακτικά αυτήν εδώ τη στήλη το ζήτημα των ψευδών ειδήσεων, της διασποράς τους καθώς και του ρόλου που καλούνται να παίξουν οι βιβλιοθήκες στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.
Σήμερα παρουσιάζουμε το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει η Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών, που απαρτίζεται από ελληνικούς..
φορείς και βιβλιοθήκες, καθώς και από βιβλιοθήκες ξένων ινστιτούτων και αποστολών στην Ελλάδα.
«Ψευδείς ειδήσεις: πληροφορία και Βιβλιοθήκες», 5 εργαστήρια, 6 διακεκριμένοι ομιλητές, στο πλαίσιο της 3ης Ελληνικής Εβδομάδας για την Παιδεία στα ΜΜΕ, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019, στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387). Συμμετέχουν: Με τη συνδρομή του Goethe - Insitut Athen οι Astrid Meckl και Raphaela Mueller με τίτλο «Εμπιστεύσου με, αν μπορείς!» το οποίο θα ασχοληθεί με τα ζητήματα της αξιοπιστίας των βιβλιοθηκών, πώς μπορούν να δημιουργούν και να διατηρούν εμπιστοσύνη.
* Με τη συνδρομή της Nordic Library η Mari Luolamma με τίτλο «Βιβλιοθήκες, παιδιά και μέσα» και θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις σχέσεις των παιδιών με τα νέα μέσα και τον ρόλο που καλούνται να παίξουν οι βιβλιοθήκες.
* Με τη συνδρομή της U.S. Empassy η Anne Johnson με τίτλο «Είναι αληθινές οι ψευδείς ειδήσεις;» και η σημασία της κριτικής σκέψης καθώς και η σημασία των βιβλιοθηκών ως βασική πηγή πληροφόρησης.
* Με τη συνδρομή της Βιβλιοθήκης του Instituto Cervantes de Atenas ο Alexandre Lopez - Borull  με τίτλο «Βιβλιοθήκες στη μάχη κατά των ψευδών ειδήσεων: προκλήσεις, σύμμαχοι, πόροι και ευκαιρίες».
* Με τη συνδρομή του Media Literacy Institute η Κατερίνα Χρυσανθοπούλου με τίτλο «Ανάγνωση από το χαρτί και από την οθόνη», όπου θα εξεταστούν οι διαφορετικοί τρόποι ανάγνωσης και ο ρόλος που καλούνται να παίξουν οι βιβλιοθήκες.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με όλους τους ομιλητές υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου Δώρας Αναγνωστοπούλου, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό η Τόνια Αράχοβα εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Βιβλιοθηκών (IFLA).

Αυτός είναι ο βασικός κορμός του συνεδρίου, στον οποίο διακρίνουμε έντονη την ανάγκη να υπογραμμιστεί η σχέση ανάγνωσης και κριτικής σκέψης σε χώρους ελεύθερους και αξιόπιστους. Η προβληματική και η συζήτηση για τις ψευδείς ειδήσεις δεν αφορά μόνο τη χώρα μας και μόνο τις συνήθειες και την αναγνωστική κουλτούρα του λαού μας. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, ένα κοινωνικό πρόβλημα που την εποχή του Διαδικτύου εντείνεται ολοένα και περισσότερο. Οι βιβλιοθήκες είναι εδώ για να προσπαθήσουν να ενισχύσουν τις κοινότητες που εξυπηρετούν με προγράμματα πληροφοριακής παιδείας και ψηφιακών δεξιοτήτων, ούτως ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ξεχωρίζουν πιο εύκολα το ψευδές από την αλήθεια.

Καλλίμαχος / Αυγή
kallimachos.avgi@gmail.com