ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Εκδότες Τύπου εναντίον Google

Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας La Dépêche.fr δημοσιεύεται άρθρο της Christelle Bertrand με τίτλο: «Η «L’ Alliance de la presse» σκληραίνει τη στάση της εναντίον της Google». Η «Alliance de la presse» είναι η ένωση τριών επαγγελματικών συνδικάτων: του καθημερινού Τύπου, του καθημερινού περιφερειακού Τύπου και του συνδικάτου του εβδομαδιαίου περιφερειακού Τύπου..
Αναφέρει μεταξύ άλλων: όλος ο γαλλικός Τύπος ανακοίνωσε ότι υποβάλλει καταγγελία στην Αρχή Ανταγωνισμού εναντίον της Google, η οποία αρνείται να πληρώσει για το περιεχόμενο στο οποίο κάνει αναφορά.
«Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας, τα συμφέροντά μας, αλλά η πόρτα δεν είναι κλειστή για τη διπλωματία»... Με αυτόν τον λεπτό τρόπο ο Jean-Michel Baylet, πρόεδρος της «Alliance de la presse» και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου La Dépêche, ολοκλήρωσε τη συνέντευξη Τύπου για τα συγγενικά δικαιώματα, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι την ημέρα έναρξης ισχύος των νέων κανόνων που εξέδωσε η Google και προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των εκδοτών.
Τα συγγενικά δικαιώματα -που θεσπίστηκαν από ευρωπαϊκή οδηγία που εγκρίθηκε στις αρχές του έτους και μεταφέρθηκε στο γαλλικό δίκαιο τον Ιούλιο- επιτρέπουν στους εκδότες του Τύπου να διαπραγματεύονται με τους ψηφιακούς κολοσσούς ένα τέλος, όταν αυτοί χρησιμοποιούν το περιεχόμενό τους στους ιστότοπούς τους, για παράδειγμα στο Google News. Αλλά η Google αρνείται να συμμορφωθεί με τον νόμο και απειλεί να μην αναφέρει πλέον τα αποσπάσματα των άρθρων, όπως πριν. Αυτό θα σήμαινε μια απότομη μείωση του κοινού για τους εκδότες (40-60%). Εκτός εάν συμφωνήσουν να παραιτηθούν από την αμοιβή των συγγενικών δικαιωμάτων που προβλέπει ο νόμος...
Αυτή την επιλογή, αυτόν τον «εκβιασμό», που χαρακτηρίζεται «θανατηφόρος», κατήγγειλαν έντονα οι εκδότες. Επειδή πολλοί από αυτούς αποφάσισαν να συνεχίσουν να είναι ορατοί στη μηχανή αναζήτησης, χωρίς αμοιβή.
«Αλλά δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς απέναντι στην Google», αναφέρει η Alliance. «Σήμερα, σηκώνουμε το λάβαρο της εξέγερσης, δεν πρόκειται για μια άρνηση, είναι η αρχή ενός αγώνα, τον οποίο διεξάγουμε υπό το βλέμμα ολόκληρου του ευρωπαϊκού Τύπου», δήλωσε ο Pierre Louette, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Les Echos-Le Parisien. Και αυτός ο αγώνας θα ξεκινήσει με μια καταγγελία που θα κατατεθεί στην Αρχή Ανταγωνισμού, ανακοίνωσε η Alliance, η οποία θα απευθυνθεί επίσης στην κυβέρνηση για να αμφισβητήσει τους όρους που επιβάλλονται από τη μηχανή αναζήτησης. Η Agence France-Presse (AFP), η οποία δεν είναι μέλος της Alliance, προετοιμάζει επίσης μια καταγγελία από την πλευρά της.

Ήρα Φελουκατζή / ΕφΣυν