ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Γεννημένοι πρόσφυγες

Μαθηταί της Στ΄ τάξεως δημοτικού του Φροντιστηρίου
Τραπεζούντος. Δεύτερος δεξιά του δασκάλου ο Χαραλάμπης Λαζαρίδης
Με αφορμή τον στίχο Γεννημένοι πρόσφυγεςτου Ιάκωβου Καμπανέλλη από την Αυλή των θαυμάτων, η «Αφύλαχτη Διάβαση» ξετυλίγει το νήμα της ζωής του Πόντιου πρόσφυγα Γιάννη Αναστασιάδη, από το χωριό Αϊντογτού της επαρχίας Αμάσειας μέχρι την τελική εγκατάστασή του στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Το τρίτο και τελευταίο μέρος για τη βασανιστική πορεία της οικογένειας Αναστασιάδη στον χώρο και στον χρόνο θα..
μεταδοθεί το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019, 12:00-13:00, και σε επανάληψη από τη Φωνή της Ελλάδας την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, 13:00-14:00.
Ο Γιάννης Αναστασιάδης, ένα οκτάχρονο αγόρι τότε, μιλά για την περίοδο της «εξορίας», της περιπλάνησης της δικής του οικογένειας αλλά και χιλιάδων άλλων προσφύγων άλλοτε σε άνυδρα εδάφη και άλλοτε σε ορεινά χωριά, καλυμμένα από χιόνι. Μια πορεία προς το άγνωστο, υπό τον φόβο ληστρικών επιδρομών και κάτω από την ασφυκτική πίεση τακτικών και άτακτων στρατιωτικών σωμάτων.
Παράλληλα με την αφήγηση του Γιάννη Αναστασιάδη, οι ακροατές θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν και άλλες προσφυγικές μαρτυρίες, όπως αυτές των Αναστάσιου Μικρόπουλου και Σάββα Παυλίδη, οι οποίες τεκμηριώνουν τα λεγόμενά του και συμπληρώνουν το ιστορικό πλαίσιο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Επίσης, για πρώτη φορά ακούγονται αποσπάσματα από την ταινία Γράμμα από τον Πόντο, παραγωγής ΕΡΤ, στα πλαίσια της σειράς ντοκιμαντέρ Close UP, μία ταινία που βασίζεται στην αφήγηση του Γιάννη Αναστασιάδη.

Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91.6 και 105.8!

Info
Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019, ώρα 12:00-13:00
Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»
«Γεννημένοι πρόσφυγες»
Live Streaming: webradio.ert.gr/proto
Facebook:www.facebook.com/protoprogramma
Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη
ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:
http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi