ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Λαμπράκης - Κύπρος, Κοινή Πορεία Ειρήνης

Την ανακήρυξη του 2020 ως έτους ανεξαρτησίας της Κύπρου, για όλους τους Έλληνες, πρότεινε ο Πάνος Τριγάζης στη χθεσινή εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων και ο Σύνδεσμος Αχαΐας-Κύπρου «ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ» για την παρουσίαση του νέου άκρως επίκαιρου βιβλίου του Ηλείου συγγραφέα – ειρηνιστή, Πάνου Τριγάζη με τίτλο:.. «ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ – ΚΥΠΡΟΣ Κοινή Πορεία Ειρήνης».
Η πρόταση χειροκροτήθηκε θερμά από τους παριστάμενους που είχαν κατακλύσει την αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΠΗΝ και θα προωθηθεί στην κυβέρνηση και στα διεθνή φόρα.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Μορφωτικού Γραφείου της Κυπριακής Πρεσβείας -ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.
Για το βιβλίο μίλησαν ο Άγγελος Τσιγκρής, βουλευτής Αχαΐας Ν.Δ., Σπύρος Δανέλλης πρώην βουλευτής και πρώην ευρωβουλευτής και ο Απόστολος Κατσιφάρας, πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος.
Την εκδήλωση συντόνισε ο ταμίας της ΕΣΗΕΠΗΝ, Κώστας Μπουλμπασάκος.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η μαρτυρία από τον Γιώργο Μιχαηλίδη, πρώην αναπληρωτή γενικό γραμματέα Α.Χ.Ε.Α.Κ.Λ.( Αχαϊκή Επιτροπή Αλληλεγγύης προς τον Κυπριακό Λαό), ο οποίος αναφέρθηκε στα πρώτα βήματα της επιτροπής και τη σχέση της με το φιλειρηνικό κίνημα και την παρακαταθήκη του Γρηγόρη Λαμπράκη.
Ο κ. Τσιγκρής αναφέρθηκε εκτενώς στην επικαιρότητα του βιβλίου λόγω των σύγχρονων γεωπολιτικών ζητημάτων που έχουν ανακύψει στην περιοχή και παραπέμπουν στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν.
Ο κ. Δανέλλης στην τοποθέτησή του έκανε ένα οδοιπορικό στη χαμένη ελευθερία αλλά και στην ελπίδα που παραμένει ζωντανή παρά τα προβλήματα.
Ο κ. Κατισφάρας αναφέρθηκε στις επίκαιρες συγκρίσεις του 1974 με το σήμερα, υπενθυμίζοντας ότι και με τον Ατίλλα οι Τούρκοι επικαλέστηκαν την ειρήνη, όπως σήμερα με τη Συρία.
Ο συγγραφέας από την πλευρά του, αναδίφησε σε μια ιστορική αναδρομή της εποχής στην οποία αναφέρεται το βιβλίο, τόνισε ότι οι εθνικοί διχασμοί οδήγησαν τελικά  στην Κυπριακή τραγωδία. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η ελπίδα αναγεννιέται με ένα νέο κίνημα αλληλεγγύης στον Κυπριακό λαό.

Σύντομους χαιρετισμούς στην εκδήλωση απεύθυναν ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκος Κορτέσης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αχαΐας- Κύπρου, Τάσος Στασής. Ο κ. Στασής αναφέρθηκε στους ηρωϊκούς πεσόντες της Κύπρου και τόνισε ότι όσοι πολέμησαν το ΄74 στη Μεγαλόνησο και θυσιάστηκαν για τη ελευθερία της, ήταν παιδιά του λαού και όχι των επωνύμων.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βοηθός περιφερειάρχη Ανδρέας Φίλιας, και οι περιφερειακοί Σύμβουλοι Γιώργος Αγγελόπουλος, Δημήτρης Δριβίλας, Δήμητρα Μπάστα, Κώστας Καρπέτας, εκπρόσωποι φορέων, συλλογικοτήτων και άλλοι.