ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Επιστολή Τσίπρα στον Πρόεδρο της Βουλής

"Ευθέως παράνομη" η εξαίρεση των Πολάκη - Τζανακόπουλου

Επιστολή απέστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Βουλής στην οποία επισημαίνει ότι είναι "ευθέως παράνομη" η εξαίρεση των Πολάκη - Τζανακόπουλου από την προανακριτική διότι παραβιάζει απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής καθώς και ότι "ανήκει εκ του Κανονισμού στην ευθύνη σας
να διασφαλίζετε την τήρηση και.. εφαρμογή των αποφάσεων της Βουλής και να μεριμνάτε ώστε οι επιτροπές που συγκροτεί η Βουλή να μην ενεργούν καθ’ υπέρβαση της εξουσίας που η Βουλή τους απονέμει".
Αναλτικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, απέστειλε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, την ακόλουθη επιστολή:
Αθήνα, 30/10/2019
Προς: Προέδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα
Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
Στις 29 Οκτωβρίου 2019 η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης αποφάσισε κατά πλειοψηφία την «εξαίρεση» των μελών της, βουλευτών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου.
Η επιτροπή συγκροτήθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, με την απόφαση της 19ης Οκτωβρίου 2019, με την οποία ορίστηκαν κατά τρόπο δεσμευτικό τα μέλη της, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Πολάκης και Τζανακόπουλος, με τη νόμιμη διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός. Η απόφαση που έλαβε η επιτροπή για την «εξαίρεση» μελών της είναι, ως εκ τούτου, ευθέως παράνομη και διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη, καθότι παραβιάζει απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής.
Ανήκει εκ του Κανονισμού στην ευθύνη σας να διασφαλίζετε την τήρηση και εφαρμογή των αποφάσεων της Βουλής και να μεριμνάτε ώστε οι επιτροπές που συγκροτεί η Βουλή να μην ενεργούν καθ’ υπέρβαση της εξουσίας που η Βουλή τους απονέμει.
Η επίκληση παλαιότερης γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, που επικαλείται την αυτονόητη ισχύ της αρχής της μεροληψίας κατά τη συγκρότηση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, είναι εμφανώς προσχηματική και σε κάθε περίπτωση παντελώς αβάσιμη, δεδομένου ότι μόνο το αποφασίζον όργανο, η Ολομέλεια της Βουλής, θα μπορούσε να εξετάσει σχετικό ζήτημα πριν λάβει την απόφασή της για συγκρότηση της επιτροπής.
Η απόφαση της Ολομέλειας με την οποία συγκροτήθηκε η επιτροπή εμπεριέχει και την απόφανση της Βουλής περί της ορθής συγκρότησης της. Μετά απ’ αυτήν, η χωρίς τη συναίνεση των βουλευτών μελών της εξαίρεση, κατ’ ουσίαν έκπτωσή τους, απ’ αυτή συνιστά βάναυση στέρηση κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων των ίδιων των βουλευτών και του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποίαν ανήκουν, για τα οποία δικαιώματα (συμμετοχής σε επιτροπής και υπόδειξης των μελών τους) ούτε ο Κανονισμός της Βουλής ούτε το Σύνταγμα προβλέπουν ή επιτρέπουν οποιονδήποτε περιορισμό του είδους που η επιτροπή επέβαλε με την απόφαση «εξαίρεσης».
Με την απόφαση της πλειοψηφίας της ως άνω Επιτροπής υπάρχει εξάλλου κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα αποδιοργανωτικό και εν γένει βλαπτικό για τη λειτουργία των Επιτροπών της Βουλής νομολογιακό προηγούμενο, δυνάμει του οποίου η εκάστοτε πλειοψηφία θα μπορούσε να καταστρατηγεί τα δικαιώματα της μειοψηφίας και του προέδρου κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας.
Δημιουργεί δε ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι οι Επιτροπές που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας το ιδιαίτερα σημαντικό έργο της προκαταρκτικής εξέτασης για ορισμένη υπόθεση μετά από μια τέτοια απόφαση θα μπορούσαν να οδηγούνται σε μη νόμιμη λειτουργία που θα μπορούσε στο μέλλον να οδηγήσει σε δικονομικές ακυρότητες μετά από έλεγχο των δικαστηρίων για την τήρηση των κανόνων που αφορούν τη λειτουργία της Επιτροπής, οδηγώντας στην απώλεια κρίσιμου διαδικαστικά χρόνου και κρίσιμων στοιχείων.
Κύριε Πρόεδρε,
Προσβλέποντας στην αρμοδιότητά σας, δυνάμει του άρθρου 11 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής, και εκτιμώντας ότι ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων διαισθάνεστε την ευθύνη να λειτουργήσετε ως Πρόεδρος όχι μόνο της πλειοψηφίας, αλλά όλης της Εθνικής Αντιπροσωπείας, σας καλώ να μεριμνήσετε για την άμεση αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης και την εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής.
Με εκτίμηση
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Αλέξης Τσίπρας

Τι λέει ο Κ. Τασιούλας


Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναζητηθεί μια ενδιάμεση λύση, μέχρι την προσεχή Τρίτη, την ημέρα δηλαδή κατά την οποία ορίστηκε η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης άφησε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και δεν στέλνει σήμερα την επιστολή προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για αντικατάσταση των Πολάκη - Τζανακόπουλο.
«Η επιστολή του κ. Τσίπρα έχει νομικά επιχειρήματα και έχει και πολιτικά επιχειρήματα. Δεν είναι εξώδικο, είναι επιστολή. Πρέπει να την απαντήσουμε νομικά και πολιτικά. Όχι με ακτιβισμό», είπε ο πρόεδρος της Βουλής όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους. Ο κ. Τασούλας, όταν ρωτήθηκε αν εκλαμβάνει ως «απειλή» την δήλωση των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου ότι θα πάρουν μέρος στις επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «δεν την εκλαμβάνει ως απειλή, αλλά ως μια εσφαλμένη παρακμιακή πρακτική που δεν έχει θέση στο ελληνικό Κοινοβούλιο και δεν μπορεί η Βουλή να επιτρέψει να συμβεί» και η Βουλή θα απαντήσει σε τέτοια φαινόμενα «μόνο με τη νομιμότητα και τον Κανονισμό».
'Αφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναζητηθεί μια ενδιάμεση λύση, μέχρι την προσεχή Τρίτη, την ημέρα δηλαδή κατά την οποία ορίστηκε η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Η αναφορά αυτή του προέδρου της Βουλής ήρθε λίγη ώρα μετά δήλωση της γραμματέως της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στους δημοσιογράφους, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να δει μια ενδιάμεση λύση γιατί «δεν θέλει να γίνει λίμπα η επιτροπή».
Στην κατεύθυνση λοιπόν εκτόνωσης της κατάστασης και απεμπλοκής, ο πρόεδρος της Βουλής δεν πρόκειται να αποστείλει σήμερα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης την επιστολή με την οποία θα τον καλεί να ορίσει τους δύο βουλευτές που θα πρέπει να αντικαταστήσουν τους κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο.