ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Αντώνης Ρέλλας: Γιατί δεν αντιδράς μαζί μας;

Από την ώρα που ο ακροδεξιός Βορίδης ξέρασε μισαναπηρισμό, ενεργοποίησε αντανακλαστικά απέχθειας και υποτίμησης απέναντι στην πολυπληθή κοινωνική ομάδα των αναπήρων.
Από τον Κρανιδιώτη μέχρι τον Τζήμερο και από τον Τσουκαλαδάκη μέχρι κάθε ΚΑΝΟΝΙΚΟ πατριώτη λέγονται και γράφονται τέρατα.
Στο απυρόβλητο δεν έμεινε ούτε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος που “τόλμησε” να κριτικάρει τα όσα ξεστόμισε ο Βορίδης..
Ζούμε σε μια χώρα που οι 10 killjoy ακτιβίστριες έχουν στοχοποιηθεί από «ευαίσθητους υπερπατριώτες» επειδή παρέλασαν “ανάρμοστα”.
H “ανάρμοστη” παρέλαση πυροδότησε στη συνέχεια ακραία ρατσιστικά σχόλια από τους ενοχλημένους θιασώτες της κανονικότητας.
Την ευκαιρία να υπερασπιστεί τους ομοϊδεάτες του και να ικανοποιήσει την πελατεία του δεν έχασε ο υπουργός της ΝΔ.
Πάνω από ένα εκατομμύριο ανάπηρες/οι εξευτελίστηκαν σε εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικό δίκτυο με τον Βορίδη να μας εξηγεί ότι είναι κανονικές 16χρονες και όχι τίποτα ανάπηρες που δεν καταλαβαίνουν, ενώ ο Κρανιδιώτης μας διαβεβαίωσε ότι γλίτωσαν τον ξυλοδαρμό επειδή ο κόσμος τις πέρασε για “ΑΜΕΑ”.
Όσα διαβάζω τις τελευταίες μέρες και εκφράζουν τις πεποιθήσεις πολιτών ή και πολιτικού προσωπικού αποτελούν και την απόδειξη ότι οι θεσμοποιημένες πρακτικές της κοινωνίας μάς καταπιέζουν, μας αποκλείουν από την απορρόφηση θεμελιωδών πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Οι δημόσιες δηλώσεις του Βορίδη και όσων επέλεξαν να τον υπερασπιστούν με ακραία ρατσιστικές απόψεις αντιμετωπίστηκαν με χλιαρό τρόπο.
Καμία πρόταση μομφής δεν έγινε για όσα απροκάλυπτα δήλωσε ο υπουργός της ΝΔ.
Προσέξτε, δεν αφορά σε ένα πρόσωπο όπως έγινε στην περίπτωση του Κυμπουρόπουλου, αλλά στο σύνολο της κοινωνικής ομάδας των αναπήρων.
Κι όμως, καμία οργανωμένη αντίδραση από την κοινωνία των ανθρώπων.
Καταλαβαίνω, ότι δεν είναι εύκολο για τους μη ανάπηρους να αντιληφθούν ότι και για τα πλέον αυτονόητα πράγματα που συνθέτουν την καθημερινότητα χρειάζεται από μέρους μας να καταβάλουμε τεράστιο κόπο.
Καταλαβαίνω ότι δεν χρειάζεται να προσαρμόζεστε σε περιβάλλοντα που έχουν σχεδιαστεί για εσάς, δεν αποκλείεστε από την κοινωνική αλληλεπίδραση επειδή η γλώσσα σας δεν είναι η νοηματική, δεν είσαστε στο έλεος των κρατικών υπηρεσιών και δεν χρειάζεστε πανάκριβες θεραπείες, φαρμακευτικές αγωγές σε όλη τη ζωή σας, απαξιωτικές επιτροπές αξιολόγησης της βλάβης, αμαξίδια, τεχνητά μέλη κ.λπ. βοηθήματα πρώτης ανάγκης τα οποία εμείς παίρνουμε με τεράστιο κόπο.
Κάποιες/ους από εμάς που «δεν καταλαβαίνουν» μας κλείνουν σε ιδρύματα για... το καλό μας.
Ακριβώς αυτό το σημείο αποτελεί και την μέγιστη προσβολή διότι νομιμοποιεί στον δημόσιο λόγο τον διαχωρισμό σε ανάπηρες/ους που αξίζουν και στους/τις ανάξιους/ες για ζωή.
Αλήθεια, ΔΕΝ καταλαβαίνεις ότι το περιβάλλον, τα εμπόδια και οι κουλτούρες μάς καθιστούν ανάπηρους;
Οι πολιτισμικές αξίες μάς τοποθετούν στη θέση του «διαφορετικού» και μέσα από την διαφορετικότητά μας νομιμοποιείται ο αποκλεισμός.
Αν το καταλαβαίνεις, γιατί δεν αντιδράς μαζί μας;

Αντώνης Ρέλλας
Σκηνοθέτης – ανάπηρος ακτιβιστής