ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Ικαριώτες πρόσφυγες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η κάμερα της ΕΡΤ ρίχνει φως στις ανθρώπινες πτυχές μιας μάλλον άγνωστης μέχρι τώρα ιστορίας, της ιστορίας των Αιγαιοπελαγιτών προσφύγων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Πάνω από 30.000 νησιώτες αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς. Μεταξύ αυτών και περίπου 3.000 Ικαριώτες.
Οι ίδιοι οι πρόσφυγες διηγούνται τους τρόπους διαφυγής τους, την..
υποδοχή και τον τρόπο οργάνωσης της ζωής τους στην Τουρκία, στις αραβικές και αφρικανικές χώρες αλλά και τις εμπειρίες τους αναφορικά με την ένταξή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία ως προσφυγόπουλα. Ακόμη, μιλούν για τη σχέση τους με τους γηγενείς πληθυσμούς, το αντιφασιστικό κίνημα στις ένοπλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, καθώς και για τον επαναπατρισμό των προσφύγων.
Επίσης, το συνεργείο της ΕΡΤ προσέγγισε διά θαλάσσης και κατέγραψε τα δυσπρόσιτα σημεία της διαφυγής, που επιλέγονταν για να μην εντοπιστούν οι πρόσφυγες από τις ιταλικές κατοχικές δυνάμεις, ενώ παρουσιάζονται έγγραφα και φωτογραφικά ντοκουμέντα εκείνης της εποχής.
Στο πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ μιλούν οι:
Χριστόδουλος Σταυρινάδης (το προσφυγόπουλο που έγινε δήμαρχος Ικαρίας [2010-2014]), Μάκης Καβουριάρης (πρόσφυγας πολέμου, πανεπιστημιακός), Πάτρα Σιμάκη-Σπέη (πρόσφυγας πολέμου), Μαρία Σπανού-Πατεράκη (πρόσφυγας πολέμου), Μαρία Τσαντέ (απόγονος προσφυγικής οικογένειας), Αντιγόνη Ρωμυλίου (πρόσφυγας πολέμου και στρατιωτική νοσοκόμα στη Μέση Ανατολή), Κούλα Καβουριάρη και Πολυξένη Τριπόδη (παρέμειναν και περιγράφουν τις συνθήκες ζωής που οδήγησαν στην προσφυγιά), Στέλιος Σταμούλος (δήμαρχος Ικαρίας [2014-2019]).
Ικαριώτες πρόσφυγες και στρατευμένοι στο Λίβανο
Στο δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ μιλούν οι:
Σπύρος Πλακίδας (πρόσφυγας πολέμου), Ευαγγελία Καρούτσου (πρόσφυγας πολέμου), Νικόλαος Καρίμαλης (πρόσφυγας και μετέπειτα στρατευμένος στον ελληνικό στρατό της Μ. Ανατολής), Νίκος Λαρδάς (Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου και δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ικαρίας), Σμαράγδα - Μάγια Πατεράκη (απόγονος προσφυγικής οικογένειας) και ο Κώστας Βαλσαμής, ο οποίος έζησε την Κατοχή στην Ικαρία.
Επίσης, θα μεταδοθούν θεματικές ενότητες για τους πολυάριθμους Ικαριώτες που βρέθηκαν πρόσφυγες πολέμου στην Αιθιοπία, τη διαφυγή από τους Ιταλούς του βαρκάρη Π. Φανταούτσου, τις διαφυγές των οικογενειών Μάζαρη και Πουλιανού, αλλά και σχολικές εργασίες Ικαριωτών μαθητών της σύγχρονης εποχής, για το πώς βλέπουν τις προσφυγικές περιπέτειες των παππούδων τους.
 
Δημοσιογραφική έρευνα-παρoυσίαση: Νάσος Μπράτσος.
Σκηνοθετική επιμέλεια: Πέτρος Τούμπης.
Μοντάζ: Θανάσης Παπακώστας.
Κάμερα: Ανδρέας Λιακόπουλος.
Ηχολήπτης: Αντώνης Κυπραίος.
Μουσική επιμέλεια: Κώστας Λογοθετίδης, FM Records, Λευτέρης Πούλης (Σκάτζακας) και ο Τούρκος μουσικός Ali Fuat Aydin.


«Ικαριώτες πρόσφυγες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο»
Α΄ και Β΄ Μέρος
Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019, στις 16:00 / ΕΡΤ1
Ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2019.