ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Η Καθημερινή ξεσπαθώνει κατά της κυβέρνησης...

... και εκδοτών για τις «φωτογραφικές» διατάξεις στο πρόγραμμα ενίσχυσης εφημερίδων

Για «φωτογραφικές» διατάξεις στο πρόγραμμα ενίσχυσης εφημερίδων κάνει λόγο η «Καθημερινή» και με ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης και βολές εναντίον μπαταχτσήδων εκδοτών αναφέρει πως επελέγησαν προς επιδότηση «επιχειρήσεις έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας, που όχι μόνο δεν είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες, αλλά που οι ιδιοκτήτες..
τους δεν φρόντισαν καν να προβούν σε ρύθμιση οφειλών.
Οπως αναφέρει η «Καθημερινή» αυτή δυστυχώς δεν είναι η μοναδική «φωτογραφική» διάταξη που υπάρχει στην εν λόγω απόφαση, η οποία έχει ως συνέπεια τη στρέβλωση του ανταγωνισμού εις βάρος των συνεπών και υγιών επιχειρήσεων του κλάδου.
Ειδικότερα:
"Ενώ η αρχική απόφαση για το πρόγραμμα ενίσχυσης (πρόκειται για την απόφαση 107/10-6-2019 ΦΕΚ Β΄ 2355 που φέρει τις υπογραφές των κ. Χουλιαράκη και Κρέτσου) προέβλεπε ότι μεταξύ των προϋποθέσεων υπαγωγής σε αυτό ήταν οι επιχειρήσεις να διαθέτουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, ή τουλάχιστον να έχουν ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και η ρύθμιση να είναι ενεργή, ήρθε η απόφαση 229/15-10-2019 (ΦΕΚ Β΄ 3821) για να καταργήσει τις παραπάνω προϋποθέσεις. Αλλη αναγκαία προϋπόθεση υπαγωγής μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα ενίσχυσης ήταν να μην έχει οφειλές προς τους εργαζομένους της από εργατικές απαιτήσεις (δεδουλευμένες αποδοχές, επιδόματα εορτών και αδείας), κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Και αυτή η προϋπόθεση απαλείφθηκε στη νεότερη ΚΥΑ. Η τελευταία προβλέπει ότι στην περίπτωση που υπάρχουν οφειλές στους εργαζομένους, το ποσό της ενίσχυσης εκχωρείται σε αυτούς.
Ακόμη και η ημερομηνία έκδοσης της επίμαχης ΚΥΑ είναι ενδεικτική των «διευθετήσεων» που επιχειρεί. Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 15 Οκτωβρίου 2019, την ημέρα που εξέπνεε η προηγούμενη προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ενίσχυσης, προκειμένου να δοθεί παράταση για... τρεις ημέρες, μέχρι δηλαδή τις 18 Οκτωβρίου. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αυτή η τριήμερη παράταση είναι η δεύτερη που χορηγεί η σημερινή κυβέρνηση. Η αρχική ΚΥΑ όριζε ως ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων την 22α Ιουλίου 2019 με τη σχετική περίοδο να διαρκεί για 60 ημέρες. Στις 19 Σεπτεμβρίου 2019, παραμονή της εκπνοής της παραπάνω προθεσμίας, εκδόθηκε τροποποιητική της παραπάνω που όριζε ως νέα καταληκτική προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων τη 15η Οκτωβρίου 2019.
Στην αρχική ΚΥΑ προβλεπόταν η προσκόμιση βεβαίωσης ασφάλισης του ΕΦΚΑ για τους εργαζομένους που απασχολεί η επιχείρηση, ενώ στην τελευταία δίνεται η εναλλακτική για «άλλο νόμιμο δικαιολογητικό του ΕΦΚΑ». Ερωτήματα επίσης προκαλεί το γεγονός ότι ενώ αρχικά προβλεπόταν η υπαγωγή επιχειρήσεων που έχουν κάνει έναρξη τουλάχιστον 24 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης, στην τελευταία ΚΥΑ το όριο πέφτει στους 18 μήνες. Το ποσό, τέλος, της ενίσχυσης προβλέπεται να καταβληθεί εντός 30 ημερών αντί 60 που είχε καθορισθεί αρχικά."