ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Η λίστα εξόφλησης «γραμματίων» σε συμφέροντα και φίλους

Το πολυνομοσχέδιο, η "ανάπτυξη" και οι εξυπηρετήσεις 

Ψηφίστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, χθες το πολυνομοσχέδιο -κατ' ευφημισμό αναπτυξιακό-, με την κυβέρνηση να χωρά μέσα σ’ αυτό μια λίστα εξόφλησης «γραμματίων» σε συμφέροντα και φίλους, εξυπηρετήσεων, διευθετήσεων σε ημετέρους και πλήθος ρουσφετιών. Ξεκίνησε με 85 άρθρα. Έφτασε..
να έχει 234, να ξεπερνά τις 1.000 σελίδες και να γίνεται μέσα σε δύο μέρες, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, «έφοδος» υπουργών με «ποταμό» τροπολογιών -φωτογραφικών και ορισμένων σκανδαλωδών- για να αποδειχθεί ότι η «κανονικότητα» επιτέλους επέστρεψε.
Τι περιλαμβάνει αυτό το πολυνομοσχέδιο, η πρώτη μεγάλη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης μετά το επιτελικό κράτος; Περιέχει ρυθμίσεις που επιμόνως ζητούσαν ο ΣΕΒ, συγκεκριμένα συμφέροντα, ημέτεροι και φίλια μέσα της Ν.Δ. καθώς και «δώρα», πολλά δώρα, ρουσφέτια και ρουσφετάκια...
Ας τα δούμε με τη σειρά:
Α. Νομοθέτηση των πάγιων αιτημάτων του ΣΕΒ με το "εργασιακό Μνημόνιο".
 Εδώ περιλαμβάνονται: Η κατεδάφιση των συλλογικών συμβάσεων και η ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών με ό,τι σημαίνει αυτό για τους μισθούς των εργαζομένων. Η φαλκίδευση του δικαιώματος στην απεργία, καθώς και την υπονόμευση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Η ακύρωση στην πράξη της προσφυγής στη Διαιτησία. Όλα ήταν απαιτήσεις του ΣΕΒ και για όλα η κυβέρνηση μερίμνησε.
Β. Ρυθμίσεις και εξυπηρετήσεις υπέρ συμφερόντων.
 Στον κύκλο αυτόν εντάσσονται: Τα "δώρα" προς τη Lamda Development για το Ελληνικό, με συγκεκριμένη διάταξη για τον όγκο των ψηλών κτηρίων. Οι "διευκολύνσεις" - δώρα στους καναλάρχες: Πρόκειται για κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής πόθεν έσχες και ονομαστικοποίησης των μετοχών, καθώς και επιδότησης εκπομπών και άλλες διευκολύνσεις. Η "προστασία" του πρακτορείου "Άργος" συμφερόντων Β. Μαρινάκη.
Η μείωση των θέσεων εργασίας και του ελάχιστου προϋπολογισμού για να χαρακτηριστεί μια επένδυση ως «στρατηγική». Η αλλαγή των ορίων για να υπαχθεί μια τουριστική επένδυση στην κατηγορία «Στρατηγικές Επενδύσεις 2». Πολλοί ισχυρίζονται ότι αυτό και άλλα που περιέχει η σχετική τροπολογία λειτουργούν προς όφελος συγκεκριμένων ξενοδοχειακών συμφερόντων.
Οι παρεκκλίσεις από την περιβαλλοντική και πολεοδομική νομοθεσία για «Στρατηγικές Επενδύσεις» με ό,τι σημαίνει αυτό για την προστασία του περιβάλλοντος. Η ενίσχυση των εξουσιών του εκάστοτε υπουργού Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Για τις περιβαλλοντικές ρυθμίσεις έχουν εκφραστεί ενστάσεις συνταγματικικότητας από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.
Γ. Διευκολύνσεις και εξυπηρετήσεις που προκαλούν εύλογα ερωτήματα
 Πρόκειται για την πρόβλεψη ότι η πληρωμή για απόκτηση της Χρυσής Βίζας μπορεί να γίνεται μέσω POS και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Πού στοχεύει; Ποιους εξυπηρετεί;
Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στα κέντρα διανομής σούπερ μάρκετ και κέντρων logistics. Η ρύθμιση καταγγέλλεται ως «δωράκι» στους μέχρι σήμερα παραβάτες εργοδότες.
Δ. "Επιτελικές" ρυθμίσεις υπέρ ημετέρων και φίλων
 Προκαλεί εντύπωση πως βγαίνει "λάδι" ο δήμαρχος Γλυφάδας για τις πλαστές αποφάσεις διά περιφοράς. Ακόμη περισσότερο δημιουργεί ερωτήματα η αναδρομική έγκριση δαπανών της ΚΕΔΕ, αφού όλοι σκέφτονται τη δράση του απερχόμενου προέδρου της και νυν περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη.
Οι αυξήσεις σε στελέχη του επιτελικού κράτους με διατάξεις που φωτογραφίζουν συγκεκριμένες θέσεις. Εντύπωση προκαλεί και η έμμεση αύξηση των μετακλητών. Εδώ θα έχει ενδιαφέρον να δοθεί αναλυτικά το κόστος του επιτελικού κράτους για να βγουν και συμπεράσματα σε σχέση με τα όσα ισχυριζόταν προεκλογικά ο Κ. Μητσοτάκης.
Οι αυξήσεις μισθών στα μεγαλοστελέχη των ΔΕΚΟ και των θυγατρικών τους. Πρόκειται για τη ΔΕΗ, τον ΟΟΣΑ, τον ΟΣΥ, τη ΣΤΑ.ΣΥ., τα ΕΛ.ΤΑ., την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.
Ε. Ιδιώτες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Πρόκειται για το άρθρο, όπως αναφέρει η ΠΟΕ - ΟΤΑ, που επιτρέπει την εκχώρηση σε ιδιώτες κρίσιμων υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός και η συντήρηση πρασίνου. Η εφαρμογή του θα έχει τεράστιες συνέπειες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους εργαζόμενους.
ΣΤ. Λοιπά θέματα ρουσφετιών ή σκοπιμοτήτων
 Δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα από τη βιασύνη να αλλάξουν τις εκλογές σε δύο επιμελητήρια, στο Τεχνικό και το Οικονομικό. Επιμηκύνεται από την τριετία στην τετραετία ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών.
Εύλογες και δικαιολογημένες απορίες προκαλεί και η εκχώρηση λειτουργιών της Δημόσιας Διοίκησης στο ΤΕΕ με τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης χωρίς υπογραφή του συναρμόδιου υπουργού...

- από την «Αυγή» (25.10.2018)