ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Οι γιοι γνωστών Ελλήνων επιχειρηματιών εμπλέκονται σε διεθνές χρηματιστηριακό σκάνδαλο

Γόνοι γνωστότατων ελληνικών επιχειρηματικών οικογενειών εμπλέκονται σε υπόθεση insider-trading με την εμπλοκή τραπεζίτη της Goldman Sachs, που είχε ως συνέπεια την αποκόμιση παράνομων κερδών ύψους $2,6 εκατ.
Οι Ελληνες που εμπλέκονται είναι ο Γιώργος Νίκας (γιο του αείμνηστου Παναγιώτη Νίκα, ιδρυτή της αλλαντοβιομηχανίας) και ο..
Τηλέμαχος Λαβίδας (ο οποίος είναι γιος του επιχειρηματία Θανάση Λαβίδα της Lavipharm). Πριν από λίγο ανακοινώθηκε η παραίτηση του Γ. Νίκα από τη θέση του Προέδρου του ΔΣ της Εταιρείας ΠΓ Νίκας ΑΒΕΕ.

Το χρονικό της υπόθεσης

Την περασμένη Παρασκευή, στα χέρια της αστυνομίας έπεσε ο Μπράιαν Κοέν, αντιπρόεδρος της Goldman Sachs, με την κατηγορία διαχείρισης εμπιστευτικών πληροφοριών με στόχο το παράνομο κέρδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Για διάστημα περίπου τριών ετών, διέρρεε απόρρητες πληροφορίες με αντάλλαγμα τη λήψη χρημάτων, στο πλαίσιο ενός διεθνούς σχεδίου insider-trading που είχε ως συνέπεια την αποκόμιση παράνομων κερδών ύψους 2,6 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο στο κατηγορητήριο δεν αναφέρεται ποιος ήταν ο εντολέας. Σύμφωνα με έγγραφα πάντως, φέρονται να εμπλέκονται η Syngenta AG και η Buffalo Wild Wings Inc.
Οσο για την ίδια την Goldman Sachs, εκπρόσωπός της είπε ότι δεν γνώριζε για την υπόθεση μέχρι τη σύλληψη της Παρασκευής.
Ο 33χρονος Κοέν μοιράστηκε τις εμπιστευτικές πληροφορίες με έναν trader που δεν έχει κατονομαστεί και ο οποίος στη συνέχεια πέρασε αυτές τις πληροφορίες στον Γιώργο Νίκα, ο οποίος και αποκόμισε τα κέρδη (2,6 εκατ. δολ.).
Ο 54χρονος Νίκας, με εστιατόρια στη Νέα Υόρκη είναι ιδιοκτήτης της αλυσίδας GRK Fresh, και αντιμετωπίζει και ο ίδιος κατηγορίες.
Σύμφωνα με τη δικογραφία ο Κοέν έλαβε αδιευκρίνιστο ποσό σε αντάλλαγμα για τις πληροφορίες που έδωσε.

Το κατηγορητήριο αποκαλύπτει λεπτομέρειες για το πώς «στήθηκε» το κόλπο. Αμέσως μετά τη μετακόμιση του Κοέν στη Νέα Υόρκη, η Βuffalo Wild Wings ηρθε σε επαφή με την Goldman ώστε να τη βοηθήσει καθώς η αλυσίδα με έδρα τη Μινεάπολη είχε προσεγγιστεί από το Arby’s Restaurant Group για εξαγορά.
Ο Κοέν γνωστοποίησε την πιθανή εξαγορά την ίδια ημέρα (17 Οκτωβρίου 2017). Ο Νίκας πήρε 22.000 μετοχές της Buffalo Wild Wings το διάστημα 20 με 27 Οκτωβρίου έναντι 2,5 εκατ. δολ. και πούλησε 9.000 εξ αυτών στην 1η Νοεμβρίου με αρχικό κέρδος $79.074.
Μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου στις 13 Νοεμβρίου, βγήκαν στον αέρα τα νέα για την πιθανή εξαγορά της Buffalo Wild Wings. Την άλλη μέρα η τιμή της μετοχής έκανε άλμα 24% και ο Νίκας πούλησε τις υπόλοιπες μετοχές με κέρδος $343.298.

Στον Γιώργο Νίκα απαγγέλθηκαν κατηγορίες στις 7 Οκτωβρίου, ότι μαζί με τον φίλο του Τηλέμαχο Λαβίδα συνωμότησαν για να κλέψουν σημαντικές εμπιστευτικές πληροφορίες για την Ariad Pharmaceuticals Inc. από τον πατέρα του Τηλέμαχου που ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας μέχρι το 2016. H Takeda Pharmaceutical Co. συμφώνησε να αγοράσει την Ariad, ηοα 4,66 δισ. δολ. το 2017.
Ο Γιώργος Νίκας κατηγορείται επίσης ότι συμμετείχε σε «μεγάλης κλίμακας, διεθνές δίκτυο διαπραγμάτευσης εμπιστευτικών πληροφοριών» από το 2012 έως το 2017, κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε πληροφορίες σχετικά με εξαγορές και πιθανές εξαγορές εταιρειών που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο από συγκεκριμένο χρηματιστή της Ελβετίας.

Πηγή newmoney.gr