ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ το διαβατήριο Μαρινάκη

Συνταγματική έκρινε το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, την αφαίρεση του διαβατηρίου από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, μετά την σε βάρος του άσκηση ποινικής δίωξης για κακουργηματικά αδικήματα, αλλά λόγω σπουδαιότητας, το θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.
Αναλυτικότερα, μετά την άσκηση σε βάρος του ποινικής δίωξης σε..
βαθμό κακουργήματος και μετά τη διάταξη του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, με την οποία τέθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, από την ΕΛΑΣ του αφαιρέθηκε το διαβατήριο. Η εισαγγελική διάταξη όμως δεν επικυρώθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.
Η ποινική δίωξη σε βάρος του εφοπλιστή ασκήθηκε για τα αδικήματα: 1) της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση ενασχολούμενη με τα ναρκωτικά, 2) διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, 3) διακίνησης ναρκωτικών (χρηματοδότηση, διακίνηση, εισαγωγή, μεταφορά, αγορά, κατοχή, πώληση και αποθήκευση) κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση, στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα).
Στη συνέχεια, ο Β. Μαρινάκης ζήτησε από την ΕΛΑΣ (4.6.2018) να του επιστραφεί το διαβατήριο που του είχε αφαιρεθεί (4.4.2018), αλλά το αίτημά του δεν έγινε αποδεκτό.
Κατόπιν αυτών, προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ανασταλεί και να ακυρωθεί η σχετική αρνητική απόφαση της διεύθυνσης διαβατηρίων της ΕΛΑΣ.
Η αίτηση αναστολής απορρίφθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαρία Καραμανώφ και εισηγήτρια την πάρεδρο Χριστιάνα Μπολόφη.
Σήμερα, η 7μελής σύνθεση του ίδιου Τμήματος του ΣτΕ, με την ίδια πρόεδρο και την ίδια εισηγήτρια, εξέδωσε απόφαση (υπ΄αριθμ. 2013/2019) επί της κυρίας αίτησης του εφοπλιστή, στην οποία κρίθηκε κατά πλειοψηφία (μειοψήφησαν οι Χριστιάνα Μπολόφη και Ουρανία Νικολαράκου), ότι στα πρόσωπα σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, είτε για κακούργημα είτε για πλημμέλημα, σύμφωνα με το ΠΔ 25/2004, δεν χορηγείται διαβατήριο, ακόμα και αν αρθεί ο τυχόν επιβληθείς περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.

Ακόμα, επισημαίνουν ότι η προβλεπόμενη μη χορήγηση ή αφαίρεση του διαβατηρίου δεν αντίκειται στα άρθρα 5 (ελευθερία κίνησης), 96 (στα ποινικά δικαστήρια ανήκει η τιμωρία των εγκλημάτων και η λήψη των μέτρων που προβλέπουν οι νόμοι) και 97 (τα κακουργηματικά εγκλήματα δικάζονται από Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια) του Συντάγματος, όπως αβάσιμα προβάλλει ο εφοπλιστής.
Επίσης, επισημαίνουν ότι η απόφαση της ΕΛΑΣ με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα του εφοπλιστή να του αποδοθεί το διαβατήριο που του είχε αφαιρεθεί, επειδή έχει ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, έχει νόμιμη αιτιολογία. Και αυτό, ανεξάρτητα από το ότι δεν επικυρώθηκε το υπ΄ αριθμ. 201/2018 βούλευμα για την απαγόρευση εξόδου από την χώρα.
Έτσι, λόγω σπουδαιότητας του θέματος, παραπέμφθηκε η υπόθεση στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική κρίση.

Πηγή: ΑΜΠΕ