ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

«Οι πραγματικοί στόχοι μιας παραίτησης με ψευδείς και συκοφαντικές αιτιάσεις»

Από την παράταξη της ΕΣΗΕΑ «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι» λάβαμε και δημοσιεύουμε επιστολή μέσω της οποίας δίνονται απαντήσεις στις αιτιάσεις του παραιτηθέντος από τη θέση του Tαμία του ΔΣ της Ενωσης, Χρήστου Μαζανίτη. Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:
"Οι πραγματικοί στόχοι μιας παραίτησης με ψευδείς και συκοφαντικές αιτιάσεις
Ο επί δυο χρόνια ταμίας..
της ΕΣΗΕΑ και μόλις δυο μήνες πριν από την διενέργεια εκλογών παραιτηθείς, Χρήστος Μαζανίτης, έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή (δείτε ΕΔΩ) με την οποία προσπαθεί να δικαιολογήσει την παραίτησή του και την άρνησή του να καταθέσει απολογισμό και προϋπολογισμό, όπως είχε την υποχρέωση να πράξει από το καταστατικό της Ένωσης.
Μια επιστολή με την οποία ο κ. Μαζανίτης έρχεται αντιμέτωπος με τον κλάδο και, κυρίως, με τον εαυτό του.
Ξεκινάμε από την πιο προσβλητική αναφορά που περιέχει η επιστολή· προσβλητική για την ιστορία, τους δωρητές και τους παγκοσμίως αναγνωρισμένους επιστήμονες που ανέλαβαν το έργο της ανακατασκευής της βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ, η οποία μετά από 20 χρόνια υπερπροσπάθειας τέθηκε ξανά σε λειτουργία ενώ το περιεχόμενο της συντηρήθηκε, καταλογογραφείται και βρίσκεται στη διάθεση των μελετητών.
Η βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ ονομάστηκε «Δ. Πουρνάρας», προς τιμήν του πρώην Προέδρου της Ένωσης, δημοσιογράφου, εκδότη και συγγραφέα Δημήτρη Πουρνάρα, καθώς αποτελεί δωρεά της οικογένειάς του.
Ο επί δυο χρόνια ταμίας της ΕΣΕΗΑ -και δυο μήνες πριν από τις εκλογές παραιτηθείς-, αναρωτιέται «ποιο ήταν το κόστος του έργου», «πώς παραλήφθηκε» εάν έγιναν «επιμετρήσεις από μηχανικούς του ΤΕΕ», ζητά «αντίγραφα συμβάσεων», «παραγγελιών», «αγορών» κ.λ.π.
Δεν θα ήταν δύσκολο να μάθει, εάν είχε βέβαια ενδιαφερθεί.
Οι δωρητές παρήγγειλαν και πλήρωσαν τα πάντα με βάση το σχεδιασμό, παραδίδοντας το έργο «με το κλειδί στο χέρι». Μας παρέδωσαν ένα κόσμημα.
Και όταν τελείωσε η ανακατασκευή της βιβλιοθήκης οι δωρητές, στη μνήμη του πατέρα τους, ανέλαβαν για έναν ακόμη χρόνο την δαπάνη για τους μελετητές που καταγράφουν και αρχειοθετούν την ιστορία της Ένωσης. Ποιους εγκαλεί αυτός ο κύριος αλήθεια; Αυτούς που ο πατέρας τους εκδιώχθηκε από τον Ιταλό φρούραρχο κατά τη διάρκεια της κατοχής, όταν καταλήφθηκε το κτίριο της Ένωσης και πάσχισε να διασώσει ότι δεν κατέστρεψε ο εισβολέας της χώρας μας.
Αλλά τι να περιμένει κανείς από έναν άνθρωπο ο οποίος, προκειμένου να μεταφερθεί το σπάνιο και πολύτιμο αρχειακό υλικό το οποίο προσέφερε στην Ένωση η οικογένεια, ζητούσε να «διαπραγματευτεί» την προσφορά της μεταφορικής εταιρείας.
Τον έβγαλαν από την «δύσκολη θέση», οι δωρητές που μετέφεραν το αρχείο Πουρνάρα με δικές τους δαπάνες, όπως με έξοδα της οικογένειας αναλήφθηκε και η σύνδεση με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Η ΕΣΗΕΑ πλήρωσε μόνο τους υπαλλήλους της -κάτι που θα έκανε ούτως ή άλλως-, οι οποίοι πραγματοποίησαν το πακετάρισμα των βιβλίων και τα μετέφεραν για λόγους ασφαλείας στον 7 ο όροφο του κτηρίου.
Ο επί δυο χρόνια Ταμίας της Ένωσης και μόλις δυο μήνες πριν από τις εκλογές παραιτηθείς, διερωτάται ακόμη:
«Τι έγινε τελικά με τον θησαυρό της βιβλιοθήκης; Πώς έφυγαν και γύρισαν στην ΕΣΗΕΑ με
φορτηγά τα βιβλία - θησαυρός της ΕΣΗΕΑ, χωρίς να έχει γίνει απογραφή;
»
Εάν ο κ. Μαζανίτης ερχόταν συχνότερα στην Ένωση Συντακτών - έχει μετάσχει σε μόνον 11
από τις 25 συνολικά συνεδριάσεις του Δ.Σ του Μορφωτικού Ιδρύματος - θα είχε εύκολα διαπιστώσει ότι ούτε έφυγαν φορτηγά με βιβλία, ούτε βέβαια γύρισαν.
Τα φορτηγά στα οποία αναφέρεται δεν μετέφεραν βιβλία, αλλά 2.007 τόμους με φύλλα εφημερίδων που μεταφέρθηκαν σε αποθήκες γιατί κινδύνευε η στατικότητα του κτιρίου.
Πριν από την μεταφορά του το υλικό καταγράφηκε, για πρώτη φορά, και ο κατάλογος έχει κατατεθεί από την 13 Ιουνίου του 2018 στο πρωτόκολλο της Ένωσης. Δεν μεταφέρθηκαν και παρέμειναν στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ φύλλα εφημερίδων που ήταν σπάνια. Καταγράφηκαν όλα τα έπιπλα που κρίθηκε από επιτροπή του Δ.Σ. ότι πρέπει να καταστραφούν ως άχρηστα.
Καταγεγραμμένα είναι επίσης και όσα έπιπλα τοποθετήθηκαν σε αποθήκες αφού κρίθηκαν
ως επισκευάσιμα από την ίδια επιτροπή. Όσα κρίθηκαν αξιοποιήσιμα βρίσκονται σε ειδικές
θέσεις, στους ορόφους του κτηρίου της Ακαδημίας 20. Για τις μεταφορές ελήφθησαν αντίστοιχες αποφάσεις του ΔΣ τις οποίες υπερψήφισε ο κ. Μαζανίτης, και με δικές του προτάσεις επιλέχθηκαν, μετά από κατάθεση προσφορών, οι μεταφορείς. Θα έπρεπε άρα να γνωρίζει τι μεταφέρεται.
Δεν τα κάνει όλα αυτά από άγνοια. Αυτός που σήμερα στρέφεται εναντίον των δωρητών, ήταν ο ίδιος που τους εκθείαζε και τους επαινούσε και που υπερψήφισε το 80% των αποφάσεων του ΔΣ που αφορούσαν στο έργο.
Ο επί δυο χρόνια Ταμίας της ΕΣΗΕΑ και δυο μήνες πριν από τις εκλογές παραιτηθείς, Χρήστος Μαζανίτης, καταγγέλλει πως η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και επικεφαλής της παράταξης των Ενωμένων Δημοσιογράφων, Μαρία Αντωνιάδου διαπραγματεύτηκε με τράπεζες – χωρίς την ενημέρωση του Ταμία και του ΔΣ – προκειμένου να λάβει χορηγίες για το Μορφωτικό Ίδρυμα, με μοναδικό σκοπό να διοργανώνει συνέδρια - φιέστες επιδιώκοντας πρωτίστως την προσωπική της προβολή» και «αφαίρεσε εν κρυπτώ από τον Ταμία το δικαίωμα περαιτέρω μόχλευσης των επιτοκίων των διαθεσίμων».
Η ΕΣΗΕΑ διαθέτει περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ αποθεματικά τοποθετημένα σε μια συστημική, μόνο, τράπεζα και σε δύο μη συστημικές. Όλες οι τοποθετήσεις έγιναν μετά από εισηγήσεις του γραπτές και προφορικές, τον Δεκέμβριο του 2017 και τον Ιούλιο του 2018 και τις αποδέχθηκε η πλειοψηφία του Δ.Σ. παρά τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς που εξέφραζαν ορισμένα μέλη του, γιατί έως εκείνη την ώρα, όλα τα αποθεματικά ήταν τοποθετημένα μόνο, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σε συστημικές τράπεζες και σε καμία μη συστημική.
Το ΔΣ της ΕΣΕΗΑ δέχθηκε όλες τις προτάσεις του κ. Μαζανίτη εκτός από μία. Εκείνη που υπέβαλε τον περασμένο Δεκέμβριο και με την οποία ζητούσε την συμμετοχή της ΕΣΗΕΑ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μη συστημικής τράπεζας και στην έκδοση νέων ομολόγων.
Όταν η πλειοψηφία του αρνήθηκε, ζητώντας γραπτή εισήγηση και το Δ.Σ αποφάσισε την ενεργοποίηση της συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής που λειτούργησε επί δεκαετίες -
αποτελούμενη από οικονομικούς συντάκτες μέλη της Ένωσης -, συμβουλεύοντας το Δ.Σ. για την αξιοποίηση των αποθεματικών, ο κ. Μαζανίτης αρνήθηκε τη σύγκληση και στη συνέχεια την τορπίλισε με κάθε τρόπο, αφού ουδέποτε την συγκάλεσε ως προεδρεύων της επιτροπής.
Ο ίδιος όμως επέμεινε επί των προτάσεων του χαρακτηρίζοντας δελεαστικά τα επιτόκια που εξασφάλιζε ο ίδιος και μόνον ο ίδιος. Και μόλις την περασμένη εβδομάδα εισηγήθηκε την ρευστοποίηση ενός μικρού σε χρηματική αξία ομολόγου που κληροδοτήθηκε στην Ένωση από τον θρυλικό Ηρακλή Πετμεζά, το οποίο βρέθηκε 19 χρόνια μετά τον θάνατο του, χάρη στο ενδιαφέρον μέλους της ΕΣΗΕΑ και τις άοκνες προσπάθειες του Προεδρείου.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ζήτησε την ρευστοποίηση του ομολόγου στηριζόμενος σε μια ενημέρωση παρελθόντος μηνός για την πορεία του, το οποίο όπως δήλωσε «χάνει την αξία του». Όταν η πλειοψηφία του συμβουλίου ζήτησε νέα ενημέρωση για την πορεία του ομολόγου και διέκοψε την συνεδρίαση, αναμένοντας την ενημέρωση του λογιστηρίου ο κ. Μαζανίτης ανακάλυψε ότι στον μήνα που μεσολάβησε η αξία του είχε αυξηθεί. Έτσι υποχρεώθηκε να αποσύρει την προηγούμενη εισήγηση του.
Στην εκ νέου απόφαση για την ενεργοποίηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής των οικονομικών συντακτών, η απάντηση ήταν ύβρεις και μόνον ύβρεις προς τα μέλη του Δ.Σ. από οποία παράταξη και αν προέρχονταν. Κι αυτό γιατί του άσκησαν κριτική για την στάση και την συμπεριφορά του.
Τις χορηγίες ύψους 45.000 ευρώ, τις εξασφάλισε το Μορφωτικό Ίδρυμα αποστέλλοντας επιστολές στους χορηγούς που ήταν ιδιωτικοί αλλά και δημόσιοι φορείς. Οι επιστολές απεστάλησαν στις 23 και στις 25 Ιουλίου του 2018, ενώ ήδη από τις 10 Ιουλίου ο κ. Μαζανίτης είχε υπογράψει ο ίδιος τις συμφωνίες για τα αποθεματικά, «κλειδωμένες» έως τον Ιούλιο του 2019. Οι χορηγίες λοιπόν δεν είχαν οποιαδήποτε σχέση με τις καταθέσεις των αποθεματικών της Ένωσης.
Άλλωστε για να ληφθούν χορηγίες 45.000 ευρώ, πόσα έπρεπε να έχουν κατατεθεί; Το επισημαίνουμε, γιατί όταν ανέλαβε την θέση του Ταμία τοποθετηθήκαν 9.000.0000 από τα αποθεματικά της Ένωσης και ο ίδιος εξασφάλισε μόλις 9.000 ευρώ χορηγία για το Μορφωτικό Ίδρυμα, ποσόν που επαρκούσε να καλύψει μόνο τρεις μήνες λειτουργίας. Το Μορφωτικό Ίδρυμα από το 2012 δεν λαμβάνει καμία ενίσχυση και λειτουργεί μόνον με χορηγίες.
Αυτό δεν εμπόδισε τον κ. Μαζανίτη να εξαπολύσει άγριες λεκτικές επιθέσεις κατά μελών του ΔΣ του Μορφωτικού. Κορυφαίων προσωπικοτήτων της λογοτεχνίας και της δημοσιογραφίας, όπως ο Βασίλης Βασιλικός και ο Δημήτρης Γκιώνης, οι οποίοι έφθασαν στο σημείο να απειλήσουν με παραιτήσεις.
Ακόμη, με επιστολή της η Διοίκηση του Μορφωτικού, είχε καταγγείλει τον κ. Μαζανίτη ότι ευθύνεται για την μη εκταμίευση των χορηγιών της Βουλής των Ελλήνων και του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής προκειμένου να καλυφθεί το κόστος των εκδηλώσεων στη μνήμη του Παύλου Μπακογιάννη και του Βασίλη Κοραχάη, επειδή δεν είχε καταθέσει τον οικονομικό απολογισμό του έτους 2018.
Αναφέρεται ο κ. Μαζανίτης στις υπερωρίες που κατεβλήθησαν στο προσωπικό της Ένωσης. Το ποσόν που καταβλήθηκε ήταν ακριβώς εκείνο που είχε προβλέψει ίδιος στον προϋπολογισμό που κατάθεσε και που ήταν μειωμένο κατά 50% σε σχέση με προηγούμενα έτη, ενώ περίσσεψαν και 2.000 ευρώ.
Ο επί δυο χρόνια ταμίας της Ένωσης και δυο μήνες πριν από τις εκλογές παραιτηθείς ρωτά «γιατί δεν μετατράπηκε σε βιβλιοθήκη το ακίνητο της οδού Τριπόδων στην Πλάκα». Θα έπρεπε να γνωρίζει, αλλά δεν γνωρίζει, ότι το ακίνητο αυτό δεν ανήκει εδώ και χρόνια στην ΕΣΗΕΑ. Πρόκειται για διατηρητέο κτήριο που παραχωρήθηκε στην Ένωση από το υπουργείο Πολιτισμού στην δεκαετία του ’90 και επιστράφηκε όταν κατά την διάρκεια των έργων ανακατασκευής αποκαλύφθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα.
Επίσης διερωτάται για ακίνητο στο Μοναστηράκι, το οποίο παραχωρήθηκε στην Ένωση στις αρχές του 2000 και επιστράφηκε στο υπουργείο Πολιτισμού γιατί είναι κατεστραμμένο και παραμένει μόνο η πρόσοψη του.
Ο ίδιος ωστόσο αρνήθηκε να εκταμιεύσει την ελάχιστη προβλεπόμενη αμοιβή του πολιτικού μηχανικού για την έκδοση των σχετικών αδειών (πχ ενεργειακών πιστοποιητικών), που ήταν απαραίτητες για την αξιοποίηση των ακινήτων της Ένωσης και την ενίσχυση των εσόδων της, την ώρα που έχουν μειωθεί δραματικά οι πόροι του σωματείου.
Δεν θα σχολιάσουμε την αναφορά του κατά της νομικής υπηρεσίας όπου ζητάει την είσπραξη ποσού ύψους 750 χιλιάδων ευρώ έναντι οφειλών από συνδρομές. Ο επί δυο χρόνια ταμίας, φαίνεται να μην γνωρίζει, ότι στις 750 χιλιάδες που διεκδικούμε είναι εφημερίδες όπως η «Χώρα», η «Ελλάδα Αύριο» ο «Αδέσμευτος Τύπος», η «Ελευθεροτυπία», το «Κέρδος», η «Εξπρές», ο τηλεοπτικός σταθμός «Άλτερ» και άλλα ΜΜΕ που έκλεισαν πριν από 15 ή 10 ή πέντε χρόνια. Ήδη έχουν σταλεί εξώδικα για να σταματήσουν τυχόν παραγραφές από τις διεκδικήσεις της ΕΣΗΕΑ.
Ο επί δυο έτη ταμίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και δυο μήνες προ των εκλογών παραιτηθείς, Χρήστος Μαζανίτης, ισχυρίζεται ότι παραιτήθηκε αρνούμενος να καταθέσει ελλειμματικό προϋπολογισμό.
Αλλά, από το 2011 η ΕΣΗΕΑ δυστυχώς έχει παθητικούς προϋπολογισμούς και όλα αυτά τα χρόνια γίνονται αναλήψεις από τα αποθεματικά της, όποιος και αν ήταν πρόεδρος ή ταμίας ή γενικός γραμματέας, από όποια ιδεολογική, πολιτική και συνδικαλιστική παράταξη και αν προερχόταν η πλειοψηφία του ΔΣ.
Και ο ίδιος μόλις πέρυσι εισηγήθηκε ελλειμματικό προϋπολογισμέ και έκανε χρήση των αποθεματικών της Ένωσης για να καλυφθούν οι ανάγκες. Η περιστολή των εξόδων που έκανε ο ίδιος και έφθασε ακόμη και στη διακοπή αγοράς εφημερίδων από την Ένωση, δεν έφερε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Άρα δεν ήταν και δεν είναι αυτό το πρόβλημα του κ. Μαζανίτη.
Εφέτος ο κ. Μαζανίτης, αρνήθηκε να καταθέσει ετήσιο προϋπολογισμό και επέλεξε να εισηγείται αλλεπάλληλους δίμηνους προϋπολογισμούς.
Παράλληλα ζητούσε την μείωση του μισθοδοτικού κόστους κατά 40%, ενώ κατά την προηγούμενη εκλογοαπολογιστική συνέλευση είχε προτείνει την σύναψη εργολαβικών συμβάσεων με εταιρείες, παροχής νομικών υπηρεσιών, καθαριότητας και φύλαξης.
Η κατάθεση προϋπολογισμού και απολογισμού είναι διαδικασία προβλεπόμενη από το καταστατικό, προκειμένου να διεξαχθούν οι συνελεύσεις και να διενεργηθούν οι εκλογές.
Να σημειωθεί επίσης πως από τις 10 Ιουνίου και μετά, το παρόν Δ.Σ. δεν μπορεί να λαμβάνει καμία απόφαση.
Το ΔΣ της ΕΣΕΗΑ και προκειμένου να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή των εκλογών και η ομαλή λειτουργία της Ένωσης, ενέκρινε τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε από τους Ενωμένους Δημοσιογράφους και τον αντιπρόεδρο του ΔΣ Μάκη Διόγο, με ψήφους επτά υπέρ και έναν κατά.
Αποτρέψαμε μια πραξικοπηματική ενέργεια η οποία απέβλεπε στη διάλυση του Δ.Σ. και, όπως ενδεχομένως να έλπιζαν ορισμένοι, στη διενέργεια εκλογών με διορισμένη διοίκηση.
Οι «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι», απορρίπτουμε τις προσωπικές στρατηγικές, τα ψέματα και τα προπαγανδιστικά τεχνάσματα που απειλούν την ενότητα του κλάδου, υπερασπιζόμενοι μέχρι τέλους τα συμφέροντα των μαχόμενων δημοσιογράφων, των ανέργων και των συνταξιούχων.
Καταγγέλλουμε την συμπεριφορά και τις πρακτικές του επί δυο χρόνια Ταμία της Ένωσης
και δυο μήνες πριν από τις εκλογές παραιτηθέντα, Χρήστου Μαζανίτη, τον οποίο και
εγκαλούμε ως υπόλογο έναντι του δημοσιογραφικού κόσμου.


Ενωμένοι Δημοσιογράφοι"