ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Οργισμένοι με τον Μητσοτάκη οι καλλιτέχνες

 «Οχι στην προεκλογική χρήση της αγωνίας των δημιουργών» λένε οι  καλλιτέχνες (συνθέτες και στιχουργοί) που αντέδρασαν έντονα στον χειρισμό της συνάντησής τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος μετέτρεψε την συγκεκριμένη συνάντηση σε προεκλογικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας... Μάλιστα ο Φοίβος Δεληβοριάς ζητάει να αποσυρθεί η φωτογραφία του από..
το προεκλογικό σποτ του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφεροντας χαρακτηριστικά:
«Θα ήθελα να διαχωρίσω τη θέση μου από την χρήση της εικόνας μου σε ένα σποτ που κύριος σκοπός του είναι η προεκλογική χρήση. Επειδή δεν έχει δε χρησιμοποιηθεί ποτέ η εικόνα μου σε προεκλογικό σποτ οποιουδήποτε κόμματος, παρακαλώ να αποσυρθεί. Αντιθέτως, πηγαίνω και θα πηγαίνω σε συναυλίες που στηρίζουν σκοπούς ανώτερους από το προσωπικό ή επαγγελματικό μου συμφέρον».
Σημειώνεται ότι ο Μητσοτάκης ανέβασε και μονταρισμένο βίντεο στα σόσιαλ μίντια βάζοντας τους καλλιτέχνες φόντο στο κάδρο του προεκλογικού του αγώνα. 
Για διαστρέβλωση και ωμή εκμετάλλευση των αγώνων των καλλιτεχνών για τα πνευματικά δικαιώματα κάνει λόγο και ο συνθέτης Κώστας Καλδάρας. «Δυστυχώς η συνάντηση έγινε αντικείμενο προεκλογικής καμπάνιας, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να φτιάχνει ένα σποτάκι – (μετά την συνάντηση κι όχι με δηλώσεις παρουσία των δημιουργών), γεμάτο δυστυχώς από τεράστιες ανακρίβειες» αναφέρει μεταξύ άλλων.
Από την πλευρά τους δημιουργοί του ΑΣΜΑ 450+ σε ανακοίνωσή τους τονίζουν: «Διαχωρίζουμε εντελώς, τη θέση μας, οι δημιουργοί του ΑΣΜΑ που εμφανιζόμαστε στο βίντεο αυτό (ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Χρήστος Νικολόπουλος είναι μάλιστα εκλεγμένοι Πρόεδρος και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΥΕΔ, άρα και απόλυτοι έξωθεν εκπρόσωποί μας) από την ανάγνωση της συζήτησης από τον κύριο Μητσοτάκη και ζητάμε επιτέλους –με όλη την αγωνία στην οποία έχουμε περιέλθει- να μην γίνεται αυτή προεκλογικό παιχνίδι, και εμείς συνεχώς μπαλάκι ανάμεσα σε διάφορα συμφέροντα. Δεν αξίζει στην τόσων ετών προσφορά μας».
Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής κάνει λόγο για υποκριτικό για... όσκαρ, όψιμο ενδιαφέρον της ΝΔ για τους δημιουργούς και τα πνευματικά δικαιώματα.«Η Νέα Δημοκρατία από θέση κυβερνητικής ευθύνης άφησε ανεξέλεγκτη την ΑΕΠΙ να εκμεταλλεύεται τους δημιουργούς για χρόνια, απομυζώντας τα πνευματικά τους δικαιώματα» σημειώνει μεταξύ άλλων.

Η ανακοίνωση των καλλιτεχνών:
"ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ
Θέλουμε με την ανακοίνωση αυτήν να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα σχετικά με την συνάντησή μας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεδομένου ότι αυτή τελικά χρησιμοποιείται για προεκλογικούς λόγους, κάτι που δεν ήταν στις προθέσεις κανενός από τους δημιουργούς που συμμετείχαν σ’αυτήν.
1.Τον είδαμε με δικό μας αίτημα, και αφού συναντήσαμε την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ και την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ κα Γεννηματά.
2.Στόχος όλων αυτών των συναντήσεων ήταν να ενημερώσουμε όλα τα κόμματα πως τα ελληνικά ρεπερτόρια είναι πλέον ενωμένα στην ΕΥΕΔ- και μέσω αυτής προχωρούν στην ίδρυση νέου ΟΣΔ.
3. Σε όλους επίσης περιγράψαμε καταλεπτώς τη γνωστή ιστορία της κακουργηματικής διαχείρισης Ξανθόπουλου, τον έλεγχο που επιτέλους διέταξε το 2015 ο Νίκος Ξυδάκης, αλλά και το αίτημά μας –με πρωτεργάτη τον Σταύρο Ξαρχάκο- στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μας στηρίξει με τοποθέτηση Επιτρόπου στην ΑΕΠΙ και αργότερα στη δημιουργία νέου φορέα, αιτήματα που ικανοποιήθηκαν άμεσα.
4. Η ΕΥΕΔ το αναγκαίο μεταβατικό στάδιο για να γίνει ο φορέας μας έχει κριθεί από όλους εξαιρετική ως τώρα, νιώθουμε δε αμέριστη ευγνωμοσύνη προς το επιτελείο της, που πραγματικά αντιμετώπισε για λογαριασμό μας από το παλαιό καθεστώς Ξανθόπουλου μέχρι τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις ανταγωνιστικού οργανισμού και αλλοτρίων συμφερόντων εναντίον μας.
5. Επίσης τους είπαμε σε τι τραγική κατάσταση βρισκόμαστε και πόσο το θέμα αυτό απαιτεί εθνική ενότητα και όχι στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Οι ίδιοι οι δημιουργοί με την ενότητά μας, δώσαμε το καλό παράδειγμα.
Η συζήτησή τέλειωσε με την δέσμευσή του ότι θα εκδώσει ανακοίνωση στήριξης των αιτημάτων για την οποίαν θα ενημερωνόμασταν πρώτοι. Ξαφνικά λοιπόν –και ενώ οι εντυπώσεις όσων παρέστησαν στην κουβέντα ηταν θετικές από την εξέλιξή της- βλέπουμε τους δημιουργούς πρωταγωνιστές σε ένα βίντεο που
Α) αποκρύπτει τις ευθύνες Ξανθόπουλου και Πολιτείας για το σκάνδαλο ΑΕΠΙ και το χρεώνει αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ
Β) λέει πως θα στηρίξει τον νέο φορέα, ενώ αυτό που έχουμε μεγάλη ανάγκη είναι η εθνική στήριξη στην ΕΥΕΔ, που αυτή τη στιγμή δουλεύει με δική μας εποπτεία και έλεγχο για να ξεκινήσει ομαλά ο φορέας και ήδη εισπράττει ρυθμίζοντας το πρόβλημα με την αγορά.
Γ) λέει πως οι επιχειρηματίες πρέπει να στηρίξουν με ένα συμβολικό ποσό το ελληνικό τραγούδι. Είναι μια φράση πολύ επικίνδυνη γιατί το πνευματικό δικαίωμα δε είναι επαιτεία, αλλά υποχρέωση όποιου επιχειρηματία χρησιμοποιεί εργασία τρίτων.Επίσης ο τρόπος με τον οποίον αυτό πληρώνεται έχει κατοχυρωθεί με αγώνες ετών και θεσμικό πλαίσιο σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Διαχωρίζουμε εντελώς, λοιπόν, τη θέση μας, οι δημιουργοί του ΑΣΜΑ που εμφανιζόμαστε στο βίντεο αυτό (ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Χρήστος Νικολόπουλος είναι μάλιστα εκλεγμένοι Πρόεδρος και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΥΕΔ, άρα και απόλυτοι έξωθεν εκπρόσωποί μας) από την ανάγνωση της συζήτησης από τον κύριο Μητσοτάκη και ζητάμε επιτέλους –με όλη την αγωνία στην οποία έχουμε περιέλθει- να μην γίνεται αυτή προεκλογικό παιχνίδι, και εμείς συνεχώς μπαλάκι ανάμεσα σε διάφορα συμφέροντα. Δεν αξίζει στην τόσων ετών προσφορά μας.
Οι δημιουργοί του ΑΣΜΑ 450+"

Απάντηση Μητσοτάκη
Επιστολή προς το Σωματείο Δημιουργών ΑΣΜΑ έστειλε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια προσπάθεια να δώσει διευκρινίσεις  με αφορμή τις αντιδράσεις για πολιτική εκμετάλλευση της
συνάντησης που είχε μαζί τους και το σποτάκι με προεκλογικό χαρακτήρα που κυκλοφόρησε η Ν.Δ.
Αναλυτικά αναφέρει τα εξής:
«Προς Σωματείο ΑΣΜΑ,
Ευχαριστώντας σας ξανά για την πολύ εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε τη Δευτέρα, θέλω να διασαφηνίσω μια φράση μου που πιθανώς παρεξηγήθηκε, εξ ού και με έκπληξη διάβασα μια ανακοίνωση του Σωματείου σας, αλλά και μια ανάρτηση του διακεκριμένου τραγουδοποιού κ. Φοίβου Δεληβοριά.
Στόχος μου, όπως είπα σε όλους τους δημιουργούς που μετείχαν στη συνάντησή μας, είναι να στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις το ελληνικό τραγούδι, και πρωτίστως βέβαια τους χιλιάδες λιγότερο γνωστούς δημιουργούς -συνθέτες, στιχουργούς, μουσικούς- που ζουν αποκλειστικά από τα πνευματικά δικαιώματα.
Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνα δημόσια έκκληση στους επιχειρηματίες που σχετίζονται με την ελληνική μουσική, να καταβάλουν, ως οφείλουν, το τίμημα που προβλέπει ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών. Χαρακτήρισα το τίμημα συμβολικό, γιατί είναι όντως συμβολικό, αν το συγκρίνει κανείς με τα έσοδα που αποκομίζουν, αξιοποιώντας και το καλλιτεχνικό έργο των Ελλήνων δημιουργών.
Με το ίδιο ακριβώς πνεύμα, όπως τόνισα, θα στηρίξω και το συλλογικό σας πια στόχο, να μετεξελιχθεί ο σημερινός φορέας ΕΥΕΔ, σε έναν ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο από το κράτος φορέα αυτοδιαχείρισης συλλογής των πνευματικών σας δικαιωμάτων.
Κ.Μ.»

Η ανάρτηση του Φ. Δεληβοριά:

"ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΜΟΥ ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΠΟΤ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Θα ήθελα με το κείμενο αυτό να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα σε σχέση με την χρήση της εικόνας μου σε προεκλογικό σποτ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είμαι εδώ και 8 χρόνια στην πρώτη γραμμή του αγώνα των δημιουργών για την κάθαρση στο χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων που τα λυμαινόταν επί δεκαετίες η ΑΕΠΙ με κακουργηματικό, όπως αποδείχθηκε, τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό έχω συναντήσει, μαζί με άλλους συναδέλφους, πολιτικούς από όλο το φάσμα. Ήμουν μαζί με τους δημιουργούς (κάθε ιδεολογίας και μουσικού ύφους) με πρωτεργάτη τον Σταύρο Ξαρχάκο, που ζήτησαν από τον πρώην ΥΠΠΟ Νίκο Ξυδάκη να διατάξει έλεγχο στην ΑΕΠΙ, ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό κο Τσίπρα και τον Υπουργό Επικρατείας κο Βερναρδάκη Επίτροπο στην Εταιρεία και δημιουργία νέου, διαφανούς φορέα που θα εξυπηρετεί και εμάς και όλη την κοινωνία.
Με πολύ μεγάλη ικανοποίηση είδαμε τα αιτήματά μας να ικανοποιούνται και είμαι αυτή τη στιγμή εκλεγμένο μέλος και Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΥΕΔ, της μεταβατικής υπηρεσίας που δημιουργεί τον νέο, καθαρό, σύγχρονο οργανισμό μας.
Η συζήτησή μας με τον κο Μητσοτάκη, όπως και με τους άλλους αρχηγούς κομμάτων που συναντήσαμε ή θα συναντήσουμε, είχε σκοπό τη στήριξη από όλα τα κόμματα στην ΕΥΕΔ μέχρι να προχωρήσουμε στο καινούργιο, καθώς και άλλα αιτήματα ζωτικά για τους δημιουργούς του ελληνικού τραγουδιού.
Θα ήθελα λοιπόν να διαχωρίσω τη θέση μου από την χρήση της εικόνας μου σε ένα σποτ που κύριος σκοπός του είναι η προεκλογική χρήση. Επειδή δεν έχει δε χρησιμοποιηθεί ποτέ η εικόνα μου σε προεκλογικό σποτ οποιουδήποτε κόμματος, παρακαλώ να αποσυρθεί. Αντιθέτως, πηγαίνω και θα πηγαίνω σε συναυλίες που στηρίζουν σκοπούς ανώτερους από το προσωπικό ή επαγγελματικό μου συμφέρον. Τέλος, να τονίσω κάτι που δεν αφορά εμένα. Στον αγώνα αυτόν είμαστε ταγμένοι όλοι οι δημιουργοί-και το εννοώ: όλοι. Ό, τι κι αν πιστεύουν, ό,τι κι αν ψηφίζουν, ό,τι τραγούδι κι αν είναι αυτό που υπηρετούν. Θα δούμε και θα βγάλουμε ανακοινώσεις για τις συναντήσεις μας με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων πλην της Χρυσής Αυγής.
Παρακαλώ θερμά λοιπόν να είναι σεβαστός ο αγώνας και η ταλαιπωρία μας. Και κυρίως στο μεγάλο πρόβλημά μας να δείξουν την συναίνεση που δείξαμε εμείς μεταξύ μας. Θα είμαι σε όλες τις συναντήσεις των δημιουργών, ξεκάθαρος και αγωνιζόμενος όπως τα τελευταία 8 χρόνια και δεν θέλω ούτε εγώ ούτε τα τραγούδια μου να εξυπηρετήσουν ποτέ άλλους σκοπούς από αυτούς που επιλέγει το ανεξάρτητό μου ήθος.