ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019

Αφιέρωμα της ΕΡΤ στον Ζαν-Πολ Σαρτρ

Ο Ζαν-Πολ Σαρτρ υπήρξε Γάλλος φιλόσοφος-βασικός θεωρητικός του Υπαρξισμού-λογοτέχνης και θεατρικός συγγραφέας. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου συμμετείχε ενεργά στη γαλλική αντίσταση ενάντια στη γερμανική κατοχή. Συνελήφθη μάλιστα το 1940 και κρατήθηκε αιχμάλωτος σε στρατόπεδο συγκεντρώσεων, γεγονός που τον σημάδεψε βαθύτατα. Το 1964..
τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Πέθανε στο Παρίσι στις 15 Απριλίου 1980.
Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την επέτειο θανάτου του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στη διεύθυνση ert.gr/news/arxeio-afierwmata/από τη σειρά «Το Θέατρο της Δευτέρας», τη θεατρική παράσταση «Νεκροί χωρίς Τάφο», σε σκηνοθεσία, μετάφραση και διασκευή του Στέλιου Παυλίδη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μηνάς Χατζησάββας, Δημήτρης Καταλειφός, Ηλίας Λογοθέτης, Πασχάλης Τσαρούχας, Δημήτρης Σεϊτάνης, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Γιώργος Μούτσιος κ.ά. Μουσική σύνθεση: Βασίλης Δημητρίου. Σκηνικά-κοστούμια: Μικές Καραπιπέρης. Προβλήθηκε από την ΕΡΤ στις 19 Μαρτίου 1990.

Το έργο, που τοποθετείται στο πλαίσιο της εθνικής αντίστασης, γράφτηκε από τον Σαρτρ το 1941, και πρωτοανέβηκε στο θέατρο πέντε χρόνια αργότερα, το 1946, με το πέρας του πολέμου. Πρόκειται για αντιστασιακό δράμα, του οποίου η υπόθεση εκτυλίσσεται στη Γαλλία στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Πέντε αγωνιστές της αντίστασης, τέσσερις άντρες και μια γυναίκα, κρατούνται αιχμάλωτοι και κλειδωμένοι σε μια σοφίτα. Ο ένας μετά τον άλλον ανακρίνεται και βασανίζεται, και στη συνέχεια ξαναγυρίζει στο δωμάτιο. Το έγκλημά τους, η αντίσταση εναντίον των Γερμανών και Γάλλων συνεργατών τους. Οι μελλοθάνατοι μετράνε τις τελευταίες τους στιγμές και κρίνουν την περασμένη τους ζωή. Τα υψηλά ιδανικά, η αλληλεγγύη, η υπερηφάνεια, αλλά και η βαρύνουσα έννοια του χρέους απέναντι στην Πατρίδα, στους συντρόφους και στον αγώνα, προβάλλονται έντονα μαζί με την αγωνία πριν το τέλος. Κυρίαρχη αξία, η ελευθερία της ανθρώπινης συνείδησης μπροστά στο δίλημμα των ηρώων για τη σωτηρία της ζωής τους.

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: ert.gr/arxeio-afierwmata/zan-pol-sartr-15-aprilioy-1980/