ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Απέσυραν το σκίτσο της Sueddeutsche Zeitung

Aντιδράσεις προκάλεσε η γελοιογραφία του Ντίτερ Χάνιτς στην γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung καθώς πολλοί την χαρακτήρισαν ως «αντισημιτική».
Στο σκίτσο παρουσιάζεται ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου ντυμένος με το κοστούμι της νικήτριας του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, Νέτα Μπαρζιλάι, να χρησιμοποιεί την δική της φράση «Του χρόνου στην Ιερουσαλήμ» (έκφραση των Εβραίων για πολλούς αιώνες...), κρατώντας έναν πύραυλο, ενώ στην επιγραφή «Eurovision».. το «v» έχει αντικατασταθεί από το εβραϊκό σύμβολο του αστεριού του Δαυίδ, το οποίο απεικονίζεται επίσης πάνω στον πύραυλο.
«Η γελοιογραφία έχει ξεκάθαρα αντισημιτικά χαρακτηριστικά. Ξυπνούν συσχετισμοί με τα αφόρητα σχέδια της ναζιστικής προπαγάνδας. Ακόμη και αν οι γελοιογραφίες θέλουν να ειρωνευτούν και να προκαλέσουν, εδώ έχουν ξεπεραστεί οι κόκκινες γραμμές», δήλωσε στην «Bild» ο εντεταλμένος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών για τον αντισημιτισμό, πρέσβης Φέλιξ Κλάιν.
Σύμφωνα μάλιστα με την Bild, υπήρξαν αντιδράσεις ακόμη και από μέλη της συντακτικής ομάδας της Sueddeutsche Zeitung πριν καν το σκίτσο δημοσιευθεί. Μετά τις αντιδράσεις πάντως το σκίτσο αποσύρθηκε από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, η οποία ζήτησε συγγνώμη από τους αναγνώστες της.
«Η γελοιογραφία έχει προκαλέσει συζητήσεις εντός και εκτός της εφημερίδας. Ο γελοιογράφος Ντίτερ Χάνιτς λέει ότι με την παρουσίασή του ήθελε απλώς να δείξει ότι η επόμενη διοργάνωση της Eurovision θα φιλοξενηθεί στην Ιερουσαλήμ, αλλά ο τρόπος που επέλεξε μπορεί να παρεξηγηθεί», δήλωσε ο αρχισυντάκτης της SZ Βόλφγκανγκ Κραχ.