ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Σημίτη, Σημίτη, κλείσε τους το σπίτι

Όταν ο πρώην πρωθυπουργός αποπειράται και πάλι να μας βάλει μυαλό

του Χρήστου Ξανθάκη

Αυτός δεν είναι πολιτικός ρε φίλε, αυτός είναι ο Τζέησον από το «Παρασκευή και 13»! Εκεί που νομίζεις ότι σιώπησε, εκεί που πιστεύεις ότι το έραψε, εκεί που έχεις την εντύπωση ότι αναγνώρισε επιτέλους τα κρίματά του κι έβαλε γλώσσα μέσα, ο Κώστας Σημίτης επιστρέφει και ξαναχτυπά. Κι.. επιμένει να μας δίνει συμβουλές, εν έτει 2018 αν έχετε Θεό, για το πώς θα ξεπεράσουμε την κρίση και θα προκόψουμε και θα γίνουμε κράτος σύγχρονο και ανταγωνιστικό. Ναι, είναι αλήθεια, ο εφιάλτης δεν τελειώνει ποτέ…
Τα γράφω όλα τα ανωτέρω, διότι ο πρώην πρωθυπουργός επανεμφανίστηκε χθες με εμβριθές άρθρο στο «Βήμα». Στο ένθετο «Νέες Εποχές» της εφημερίδας, με τίτλο «Η Ελλάδα απέναντι στις προκλήσεις της νέας εποχής». Και υπότιτλο γίγα στο εσωτερικό του ενθέτου: «Η χώρα αλλάζει μόνο με συνεχή προσπάθεια και συνείδηση των ηγεσιών για τις ευθύνες τους». Συν μεσότιτλους του στυλ «Η νέα εποχή δεν θα έρθει από τη μια μέρα στην άλλη», «Οι ωραιοποιήσεις εμπόδιο για επιστροφή στην ομαλότητα», «Δεν υπάρχει σχέδιο μόνο προθέσεις» κλπ. κλπ.
Μάλιστα, καλά το καταλάβατε. Για μία ακόμη έκθεση ιδεών πρόκειται, για ένα ακόμη ευχολόγιο, για ένα ακόμη κήρυγμα από τον άμβωνα με τον ιερωμένο να μας κουνάει το δάχτυλο και να μας υπόσχεται ότι αν δεν κάνουμε ακριβώς όσα διατάζει θα βράζουμε αιωνίως στα καζάνια της Κολάσεως. Με δικά του λόγια:
«Η νέα εποχή δεν θα έρθει από τη μια μέρα στην άλλη. Μια χώρα σε συνεχή υστέρηση αλλάζει μόνο με συνεχή προσπάθεια, χρόνια συστηματικής δουλειάς, ρεαλιστικούς στόχους, ειλικρίνεια απέναντι στους πολίτες, σύνδεση και συνεργασία με το παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και συνείδηση των ηγεσιών για τις ευθύνες τους».
Αυτό το τελευταίο, αυτό το μαγικό «συνείδηση των ηγεσιών για τις ευθύνες τους», ήταν που μου ανέβασε περισσότερο τα γράδα. Καθότι λίγες μέρες πριν σκάσει μύτη το άρθρο καταπέλτης του Σημίτη, την Πέμπτη το πρωί συγκεκριμένα, διάβασα μια ειδησούλα εδώ στο Newpost. Την εξής:
«Ακριβά θα πληρώσει την ελευθερία του ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Τάσος Μαντέλης, ο οποίος καταδικάσθηκε για την υπόθεση της “χορηγίας” των 450.000 μάρκων από τα “μαύρα ταμεία” της Siemens σε φυλάκιση 5 ετών, εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ ημερησίως. Ο πρώην υπουργός θα πρέπει να πληρώσει συνολικά 140.000 ευρώ για να παραμείνει εκτός φυλακής».
Το διαβάζεις και αναρωτιέσαι που να είναι ο Μητσοτάκης να αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Ή μάλλον όχι, δεν ήταν ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός τότε, ο Καραμανλής ήταν. Ή μάλλον όχι, ο Παπανδρέου ήταν. Κάτσε, δεν θυμάμαι καλά, ο Σαμαράς ήταν. Ώπα, μισό λεπτό το θυμήθηκα, ο Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός τότε με τη Siemens, δόξα την Παναγίτσα, τελευταία στιγμή σώθηκα, ρεζίλι θα γινόμουνα!
Πέρα από πλάκα όμως, δικαίωμά του είναι του Σημίτη να κάνει την πάπια. Εδώ δεν έχει απολογηθεί για το ευρώ, για το χρηματιστήριο και για τους Ολυμπιακούς αγώνες, θα απολογηθεί για τον Μαντέλη; Βεβαίως, δικαίωμά του είναι. Μη μας πουλάει όμως και εξυπνάδα, μη μας νουθετεί, μη μας παραμυθιάζει ότι γνωρίζει τις μυστικές συνταγές που θα σώσουν τη χώρα από τον όλεθρο. Αρκετά μας φόρτωσε στην καμπούρα, ευχαριστούμε πολύ δεν θα πάρουμε άλλο. Ούτε τις φαεινές ιδέες του, ούτε τη ρητορική του. Ας πάει στο καλό, ας κάτσει στ’ αυγά του κι ας το βουλώσει επιτέλους, γιατί κάθε φορά που το ανοίγει τσιτώνουν τα bad vibes. Κι αρχίζουν να κατεβαίνουν τα καντήλια, το ένα μετά απ’ το άλλο…

Υ.Γ.: Στο άρθρο του ο πρώην πρωθυπουργός, δεν αναφέρει ονόματα. Δεν υπάρχουν Τσίπρας, Μητσοτάκης, Τσακαλώτος, Στουρνάρας, υπάρχουν Πρωθυπουργός, Αντιπολίτευση, Υπουργός Οικονομικών, Τράπεζα της Ελλάδος. Μοναδικό όνομα που φιγουράρει στο στόρι; Εκείνο του Γκίκα Χαρδούβελη! Τα συμπεράσματα δικά σας, αγαπητές αναγνώστριες και αγαπητοί αναγνώστες.