ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Ενα προαναγγελθέν μακελειό

To σημερινό πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας
«Liberation» με τίτλο «Μία πρεσβεία κι ένα μακελειό»
«Ω ειρήνη! Πόσοι πόλεμοι έγιναν στο όνομά σου!» έγραφε πριν από τρεις αιώνες ο Βρετανός ποιητής Αλεξάντερ Πόουπ. Χθες, ο ηθικός αυτουργός του κακού, Ντόναλντ Τραμπ, σε μήνυμά του στην τελετή των εγκαινίων της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ διαβεβαίωνε πως παραμένει «δεσμευμένος στην ειρήνη» μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων!
Ηταν μια θρασύτατη δήλωση, την ώρα που οι σφαίρες των Ισραηλινών στρατιωτών θέριζαν αδιακρίτως δεκάδες Παλαιστίνιους διαδηλωτές στα σύνορα της «μεγαλύτερης υπαίθριας φυλακής του κόσμου», της Λωρίδας της Γάζας, κατά τον Νόαμ Τσόμσκι. Για τον Τραμπ και τον στενότερο σύμμαχό του, τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, βέβαια, ήταν «ιστορική μέρα», «μέρα χαράς».
Ο ακραίος Ισραηλινός πρωθυπουργός, που κυβερνά με τους εκπροσώπους των πιο φανατικών υπερ-ορθόδοξων Εβραίων, χαρακτήρισε τη νέα σφαγή «αυτοάμυνα εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, που [...] στέλνει χιλιάδες να παραβιάσουν τον συνοριακό φράκτη για να επιτύχει τον στόχο της, την καταστροφή του Ισραήλ».
Αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση επιμένει στη διπλωματική διπροσωπία των «ίσων αποστάσεων»: η επίτροπος Μογκερίνι κάλεσε «όλες τις πλευρές» να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», ζητώντας από το Ισραήλ «να σεβαστεί το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις και την αρχή της αναλογικότητας στη χρήση βίας» και από «τη Χαμάς και εκείνους που καθοδηγούν τις διαδηλώσεις στη Γάζα [...] να φροντίσουν να παραμείνουν σε ειρηνικά πλαίσια και να μην τις εκμεταλλεύονται για άλλους σκοπούς».
Τι υποκρισία! Από τη μια ένας υπερσύγχρονος σιδερόφρακτος στρατός κατοχής, άριστα εξοπλισμένος από τις ΗΠΑ, και από την άλλη παιδιά με σφεντόνες. Ομως για την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είναι ένα και το αυτό...
Η αιματοχυσία είναι μόνον η αρχή. Με τις συνδυασμένες ενέργειες των τελευταίων ημερών, δηλαδή την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και τη μονομερή αποχώρηση από τη συμφωνία για την άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, ο Τραμπ ανατίναξε τις όποιες ελπίδες ειρήνευσης στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή.
Οπως σωστά είπε ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, «με το βήμα αυτό η αμερικανική κυβέρνηση ακύρωσε τον ρόλο της στην ειρηνευτική διαδικασία και προσέβαλε τον κόσμο, τον παλαιστινιακό λαό, το αραβικό και το ισλαμικό έθνος και προκάλεσε γενικευμένη αστάθεια».
Αποψη της Εφημερίδας των Συντακτών