ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Μας στέλνουν για κάλπες στον ΕΔΟΕΑΠ...

...και για περίθαλψη στον ΕΟΠΠΥ

 Aνακοίνωση της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων:

Εμφανίσθηκαν ως σωτήρες του ΕΔΟΕΑΠ και ήδη οδηγούν για περίθαλψη τα μέλη του στον ΕΟΠΠΥ. Ταυτόχρονα μειώνουν τουλάχιστον κατά 50% τις επικουρικές συντάξεις που ήδη καταβάλλονται, ενώ τρώνε τα λεφτά από τους νέους ασφαλισμένους αφού τους αφήνουν χωρίς.. επικούρηση και εφάπαξ με την κατάσταση που διαμορφώνεται στο ταμείο.
Κυβέρνηση και επίορκοι συνδικαλιστές στο προεδρείο της ΕΣΗΕΑ αλλά και στα δημοσιογραφικά ταμεία, με το σχέδιο ΚΑΠΑΚΟΥ- ΓΚΑΝΑ –ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ- ΜΠΕΡΕΔΗΜΑ τελειώνουν τώρα και τον ΕΔΟΕΑΠ με το ταμείο να είναι από καιρό στο κόκκινο.
Οι εργοδότες υπονομεύουν και τον ελάχιστο πόρο του 2% και στέλνουν εξώδικα, ενώ ο Κουμπιάς τρέχει να γράψει αυτός τους τίτλους τέλους στο Ταμείο, με τον Σαββίδη απορροφημένο σ τις παλιές ιστορίες με το κτίριο του ΕΔΟΕΑΠ.
Προηγήθηκε βέβαια η κατάργηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, η δήμευση αποθεματικών και ταμειακών διαθεσίμων( τα ρέστα που απέμειναν από το PSI) με την ίδρυση του ΕΦΚΑ και με τα 200 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από το αγγελιόσημο να δίνεται πεσκέσι σε καναλάρχες , εκδότες, διαφημιζόμενους και διαφημιστές.
Τις έρευνες για τα παλιά τεφτέρια με τα χρέη και τις απαιτήσεις, τις έχει παγώσει το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων , ενώ ο ΕΦΚΑ δεν δίνει, όσα οφείλονται ακόμη από το αγγελιόσημο στις ενώσεις και το Ταμείο.
Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα γίνονται ( 23-25 Μαΐου) εκλογές στον ΕΔΟΕΑΠ , με βάση όμως όσα προβλέπει ο νόμος του γνωστού Πετρόπουλου, ο οποίος θέλοντας να νομιμοποιήσει την τελική επιδρομή καταργεί όσα προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου(ΕΣΔΑ) για τα δικαιώματα ,την περιουσία την συνδικαλιστική αυτονομία. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ καταστατικός χάρτης (καταστατικό) που προβλέπει εκλογές με διορισμένη εφορευτική επιτροπή(!), ενώ θεωρείται, όπως φαίνεται, περιττή πολυτέλεια η πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης, για την λογοδοσία της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ.
Ο καβγάς για την ημερομηνία των εκλογών προφανώς είναι δευτερεύον θέμα. Χρησιμεύει όμως- πρωτίστως στην Κυβέρνηση- για να μην προλάβει να γίνει κουβέντα για όσα συμβαίνουν στο Ταμείο και για όσα επέρχονται.
Η αποκάλυψη του εγγράφου της Εurostat στην προτελευταία συνεδρίαση του ΔΣ στον ΕΔΟΕΑΠ, από στέλεχος-μέλος της ΚΕΔ, « χάλασε την σούπα» σε πολλούς, εκθέτει την Κυβέρνηση και τον εργοδοτικό-κυβερνητικό συνδικαλισμό. Με την αποκάλυψη η μεθόδευση για τον σιωπηλό θάνατο του ΕΔΟΕΑΠ πέφτει στο κενό.
ΟΙ ... «σωτήρες» ψάχνουν να κρυφτούν και δεν βρίσκουν. Αναζητούν προστασία στο κόμμα τους ή στη διαπλοκή.
Είχαν συμφωνήσει από την πρώτη στιγμή με την Κυβέρνηση για τη ρήτρα της Εurostat και είχαν δεσμευτεί εκ των προτέρων να την αποδεχτούν. Και έχουν μαζί με την Κυβέρνηση και την εργοδοσία βαριές ευθύνες.
Πολιτικές ευθύνες έχουν και όσοι το ψήφισαν στη Βουλή μια και οι πέντε πρόθυμοι της ΕΣΗΕΑ επαναλαμβάνουν κάθε τόσο «την αυξημένη πλειοψηφία που στήριξε το σχέδιο τους», το οποίο όμως είχε πραγματικό συντάκτη τον εκπρόσωπο του ομίλου Βαρδινογιάννη και delivery boy γνωστό στην πλειοψηφία του ΔΣ στην ΕΣΗΕΑ.
«Σωτήρες» επίορκοι και άλλοι συμφώνησαν έτσι και με τα προαπαιτούμενα που προβλέπουν ένταξη του ΕΔΟΕΑΠ στη γενική Κυβέρνηση (δηλαδή στο σύστημα ΕΦΚΑ ) ή μετατροπή του σε συνταξιοδοτικό ταμείο ( κομψή έκφραση του Επαγγελματικού ταμείου που αφήνει απ’ έξω συνταξιούχους και ανέργους και δεν προβλέπει περίθαλψη), ανάλογα με την στατιστική κατάταξη που θα αποφάσιζε η Eurostat.
Και το έγγραφο της Εurostat είναι αποκαλυπτικό αφού υποδεικνύει ή στο Δημόσιο ή να γίνει ο ΕΔΟΕΑΠ επαγγελματικό ταμείο.
Ακούμε ότι προετοιμάζεται προσφυγή για να αλλάξει η γνωμοδότηση. Τα περιθώρια όμως είναι ασφυκτικά. Μένουν δύο εβδομάδες μέχρι να τελειώσει ο μήνας και η υποχρέωση περιλαμβάνεται ως προϋπόθεση (Νο 18) στα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης για να τελειώσει το Μνημόνιο. Αποτελεί κυβερνητική δέσμευση , εκτός αν ο Πετρόπουλος αποδειχθεί ο μοιραίος αξιωματούχος για την κυβέρνηση σε σχέση με το μνημόνιο.
Δεν είναι όμως μόνο η περίθαλψη. Κόβονται και οι επικουρικές συντάξεις , αφού πρέπει να εναρμονισθούν με όσα ισχύουν για το ενιαίο επικουρικό του Δημοσίου ( ΕΤΕΑΕΠ) Ο σχετικός μαθηματικός τύπος ( έμπνευση ΔΝΤ και Κατρούγκαλου) έχει ήδη ενσωματωθεί με την τροπολογία Πετρόπουλου στο καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ.:
Mαζί όμως με την τροπολογία Πετρόπουλου (Ν 4498/16.11.2017) να τι λένε -από τότε- τα προαπαιτούμενα που προηγήθηκαν για να ψηφιστεί ο νόμος:
«..ΙΙ Ως προαπαιτούμενο H ΕΛΣΤΑΤ θα ζητήσει από την Eurostat να διατυπώσει επίσημη γνώμη για το κατά πόσον ο ΕΔΟΕΑΠ αποτελεί ιδιωτική οντότητα και λόγω αυτού, από δημοσιονομικής άποψης, μένει εκτός της γενικής κυβέρνησης (σύμφωνα με τον ορισμό ESA 2010)
III Ως βασικό παραδοτέο : Oι αρχές, σε διάστημα ενός μηνός από την έκδοση της επισήμου γνώμης της Eurostat σχετικά με την στατιστική κατηγοριοποίηση του ΕΔΟΕΑΠ, θα υιοθετήσει τα αναγκαία μέτρα (βλ. TMU, τομέας Ο) σε διαβούλευση με τους θεσμούς και σε συμμόρφωση με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου (5/2002), συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τη διασφάλιση της πλήρους ευθυγράμμισης προς τους κανόνες του ΕΤΕΑΕΠ, όπως προσδιορίζονται από τον νόμο 4387/2016 και όποιο άλλο μέτρο είναι αναγκαίο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει δημόσια χρηματοδότηση του ελλείμματος του ΕΔΟΕΑΠ.
ΙV Ως προαπαιτούμενο, οι αρχές θα λάβουν το όποιο αναγκαίο βήμα, συμπεριλαμβανομένων νομοθετικών μέτρων, για να εμποδίσουν τον ΕΦΚΑ να παράσχει εγγυήσεις και άμεσο δανεισμό σε ιδιωτικές οντότητες(ΣΣ δηλαδή στον ΕΔΟΕΑΠ).. ».
Υπενθυμίζουμε ότι όπως αποκάλυψε με ανακοίνωση της η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για τον ΕΔΟΕΑΠ (Νοέμβριος 2017) είχε αναφερθεί στις κυβερνητικές προθέσεις και την συμφωνία με τον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό του κλάδου. Είχε δηλώσει τότε:
«..O ΕΔΟΕΑΠ διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο παροχών υγείας με σημαντικές αυτόνομες μονάδες υγείας. Βρισκόμαστε και σε μια διαρκή επικοινωνία με τον ΕΟΠΥΥ, που στόχο έχει να μπορέσουν να ανοίξουν αυτές οι μονάδες και να παρέχουν φροντίδες υγείας και στους υπόλοιπους ασφαλισμένους της χώρας. Επομένως, αυτή ήταν πολιτική μας απόφαση».
Μόνο που είπε τα μισά. Οπως και η παρέα της πλειοψηφίας σε ΕΣΗΕΑ ΕΠΗΕΑ και ΕΔΟΕΑΠ.
Καπάκος και συντροφία οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις. Άλλωστε παραμένει αδιευκρίνιστος και ο ρόλος γιατρού-διοικητικού στελέχους του ΕΟΠΠΥ με ρόλο στην ΕΣΗΕΑ και στον ΕΔΟΕΑΠ.
 
15/05/2018
Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων