ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Κάτι αλλάζει προς το καλύτερο στην ΕΡΤ κι αυτό ενοχλεί

Του Νίκου Μερτζάνη*

Η συζήτηση για την ΕΡΤ δεν σταμάτησε ποτέ. Και δεν σταμάτησε, επειδή το πολιτικό κόμμα που έριξε «μαύρο» στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της επιτίθεται συνεχώς, από την ημέρα που άνοιξε ξανά. Δυστυχώς, έχει βρει και συμμάχους, στην εκστρατεία κατασυκοφάντησης και απαξίωσης της ΕΡΤ, την ώρα..
μάλιστα που γίνεται τεράστια προσπάθεια για την αναδιάρθρωσή της. Ορισμένοι από αυτούς εργάζονται στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και η γνήσια ανησυχία τους για την ΕΡΤ χρησιμοποιείται πολιτικά. Κάποιοι άλλοι αντιδρούν γιατί προσδοκούν οφίτσια, είτε σε ενδεχόμενη άλλη κατάσταση, είτε στην παρούσα κατάσταση εξαργυρώνοντας την... ανησυχία τους. Και καλά κάνουν όλοι αυτοί, όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες, να ανησυχούν για την πορεία της ΕΡΤ. Να το κάνουν όμως πριν χάσουν την όποια θέση κατέχουν.
Τι συμβαίνει τώρα που φούντωσε ξανά η «κουβέντα»; Η ΕΡΤ αλλάζει, φτιάχνει νέο οργανόγραμμα, προσπαθεί να μπει δυναμικά στη νέα εποχή και να εκμεταλλευθεί όλο το προσωπικό και τις δυνατότητές της. Η ΕΡΤ, όσο κι αν την πολεμούν και προσπαθούν να την απαξιώσουν, μπαίνει ξανά στο τηλεκοντρόλ των τηλεθεατών και ναι, δεν είναι η «ΕΡΤ του 2%». Αυτά δείχνουν τα στοιχεία.
Ας δούμε λοιπόν ορισμένες από τις αλλαγές που επιφέρει το νέο οργανόγραμμα της ΕΡΤ και γιατί προκαλούνται οι όποιες αντιδράσεις.
Το νέο οργανόγραμμα κατοχυρώνει το μέγεθος της εταιρίας και όλων των λειτουργικών δομών, καθώς θα δημοσιευθεί σε ΦΕΚ και θα επέχει θέση νόμου του κράτους.
Μέσα από αυτό καταγράφονται για πρώτη φορά όλες οι οργανικές θέσεις της ΕΡΤ, διασφαλίζοντας την εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών της και ορίζοντας παράλληλα τις πραγματικές ανάγκες που προκύπτουν από την έλλειψη προσωπικού ανά ειδικότητα. Φυσικά, τα παραπάνω δεν βολεύουν όσους ήδη έχουν ανακοινώσει ότι η ΕΡΤ όπως την ξέρουμε δεν θα υπάρχει με κυβέρνηση Ν.Δ.
Με το νέο οργανόγραμμα επανιδρύεται η Γενική Διεύθυνση Ραδιοφωνίας για να θωρακιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ραδιοφώνου της ΕΡΤ.
Επίσης κατοχυρώνεται η αυτονομία των λειτουργικών μονάδων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, προκειμένου να παταχθεί η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις των στόχων όλων των μέσων της ΕΡΤ, χωρίς αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, διάχυση ευθυνών και παρέμβαση «μεσαζόντων». Πού θα βοηθήσει αυτό; Ένα γρήγορο και απλό παράδειγμα είναι το εξής: Με τις αλλαγές, η Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης δεν θα χρειάζεται να μιλά με τη Γενική Διεύθυνση Τεχνολογίας για να γίνει το μοντάζ ενός θέματος για το δελτίο ειδήσεων. Το ίδιο και για τις ζωντανές συνδέσεις, το ίδιο και για τις εκπομπές. Παράλογο; Κι όμως έτσι ήταν.
Άλλο σημείο τριβής και διαμαρτυριών είναι η δημιουργία ενιαίου newsroom, για την άμεση και έγκυρη διάχυση των ειδήσεων σε όλα τα μέσα της ΕΡΤ, όπως γίνεται σε όλους τους μεγάλους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς στον κόσμο. Τι συμβαίνει μέχρι σήμερα, δεν το διάβασα σε καμία επιστολή διαμαρτυρίας. Μου κάνει εντύπωση ότι κανείς δεν έχει διαπιστώσει την έλλειψη συντονισμού των διάφορων μέσων της ΕΡΤ. Να το γράψω πιο απλά, δύσκολα μάθαινε η τηλεόραση ποιες ειδήσεις έπαιζαν στο ραδιόφωνο ή ποια θέματα έβγαζαν οι περιφερειακοί σταθμοί, είτε στο Διαδίκτυο είτε στο ραδιόφωνο.
Το ενιαίο newsroom, στην πλήρη λειτουργία του, θα μπορεί να λαμβάνει ειδήσεις και να ανατροφοδοτεί όλα τα μέσα της ΕΡΤ. Στην πλήρη οργάνωσή του, θα τροφοδοτεί και τους δημοσιογράφους με πληροφοριακό υλικό που θα τους χρησιμεύει στους τομείς των ρεπορτάζ τους.
Προς το παρόν λειτουργεί η ομάδα εργασίας που «χτίζει» το ενιαίο newsroom. Κι όμως ήδη υπάρχουν απτά αποτελέσματα.
Από τις 12 Φεβρουαρίου 2018, που συστάθηκε η ομάδα εργασίας με αντικείμενο την προετοιμασία του newsroom, μέχρι τις 12 Μαρτίου, έχει ενεργοποιηθεί η «Επικοινωνία Newsroom» που συγκεντρώνει και ανατροφοδοτεί με ειδήσεις τα δελτία, τις ενημερωτικές εκπομπές, το ραδιόφωνο και τον διαδικτυακό ιστότοπο ert.gr. Πραγματοποιούνται επιπλέον συσκέψεις στις 09.30 και στις 12.00 με συμμετοχή στελεχών όλων των ειδησεογραφικών τμημάτων και ΟΛΩΝ των εμπλεκομένων συναδέλφων χωρίς αποκλεισμούς.
Παράλληλα, παράγονται περισσότερα πρωτογενή θέματα με τα οποία τροφοδοτούνται δελτία, εκπομπές και αξιοποιείται το δημοσιογραφικό προσωπικό και όλα τα τεχνικά μέσα και οι δυνατότητες που διαθέτει η ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα.
Με λίγα λόγια, κάτι αλλάζει στην ΕΡΤ, και αυτό ενοχλεί, γιατί ό,τι αλλάζει είναι προς το καλύτερο.

* Ο Ν. Μερτζάνης είναι δημοσιογράφος της ΕΡΤ και το κείμενό του δημοσιεύτηκε στην Αυγή 15/5/2018