ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Ερχονται οι νέες ταυτότητες των δημοσιογράφων

Πόσο θα κοστίσουν

Την έκδοση νέων ταυτοτήτων για τα μέλη της ΕΣΗΕΑ, εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης. Η απόφαση αυτή υπαγορεύθηκε από την ανάγκη εναρμόνισης της ταυτότητας των δημοσιογράφων της Αθήνας με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, με διασφάλιση του δικαιώματος.. των εργαζομένων να έχουν την ίδια ελεύθερη πρόσβαση, όπου απαιτείται η επίδειξη δημοσιογραφικής ταυτότητας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι η πρώτη φορά που δεν θα φέρουν την υπογραφή του εκάστοτε Υπουργού ή Γενικού Γραμματέα Τύπου και Ενημέρωσης.
Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής, το Δ.Σ., στη συνεδρίασή του της Παρασκευής, 4 Μαΐου 2018, όρισε τις προϋποθέσεις για την παραλαβή της νέας ταυτότητας μέλους της ΕΣΗΕΑ, ως ακολούθως:
Α. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ
    Τη νέα ταυτότητα, η οποία θα έχει διετή ισχύ, έχουν δικαίωμα να παραλαμβάνουν, χωρίς άλλες διαδικασίες, όλα τα μέλη που είναι ταμειακώς εντάξει, ήτοι:
  • Οι μισθωτοί, για τους οποίους οι εργοδότες τους παρακρατούν από το μισθό τους τη μηνιαία συνδρομή τους υπέρ της ΕΣΗΕΑ.
  • Οι συνταξιούχοι, για τους οποίους ο ΕΔΟΕΑΠ παρακρατεί από την επικούρησή τους τη μηνιαία συνδρομή τους υπέρ της ΕΣΗΕΑ.
  • Τα μέλη που έχουν ρυθμίσει οφειλές και αποδίδουν οι ίδιοι τη μηνιαία συνδρομή τους υπέρ της ΕΣΗΕΑ.
  •  Όσοι είναι άνεργοι (εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων της ΕΣΗΕΑ) ή εν επισχέσει, χωρίς άλλη εργασία.
Όσον αφορά τα μέλη που δεν είναι ταμειακώς εντάξει:
  • Οσοι εργάζονται με ΔΠΥ ή σε εργοδότες, οι οποίοι δεν παρακρατούν τη μηνιαία συνδρομή υπέρ της ΕΣΗΕΑ, οφείλουν οι ίδιοι να τακτοποιήσουν τη συνδρομή τους. Αυτό μπορεί να γίνει κατόπιν συνεννόησης με το λογιστήριο της Ενώσεως (210367511-514) προκειμένου να ρυθμίσουν την αποπληρωμή της συνδρομής εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσεις και πάντοτε κατ’ αναλογία όσων ισχύουν για τους συναδέλφους, των οποίων η παρακράτηση της συνδρομής γίνεται από τον εργοδότη.
  • Τα μέλη που οφείλουν συνδρομές, για να θεωρηθούν ταμειακώς εντάξει, θα πρέπει να ρυθμίσουν την οφειλή τους τουλάχιστον για το 2017 και το τρέχον έτος, εφόσον εργάζονται.
  • Ειδική πρόνοια ελήφθη για τους συναδέλφους που συνεχίζουν να εργάζονται αλλά δεν πληρώνονται, ώστε να δρομολογηθεί η ρύθμιση των οφειλών τους από συνδρομές υπέρ της ΕΣΗΕΑ, σε μελλοντικό χρόνο και πάντως πριν την επόμενη ανανέωση της ταυτότητας, μετά το πέρας της διετούς ισχύος της.
Β. ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

    Για την παραλαβή της νέας ταυτότητας, το μέλος θα καταβάλει το ποσό των 5 €, που αντιστοιχεί στα έξοδα έκδοσης.
    ΤΑ ΑΝΕΡΓΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝ ΕΠΙΣΧΕΣΕΙ ΜΕΛΗ (ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ) ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ (5€) ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΝΕΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ.

Γ.  ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΙΣΧΥΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

Το Δ.Σ. θα γνωστοποιήσει, με επιστολές του, προς τις δημόσιες υπηρεσίες, τα αρμόδια υπουργεία και τις διεθνείς δημοσιογραφικές Ομοσπονδίες: α) την κατάργηση της ισχύος της παλαιού τύπου ταυτότητας β) την έναρξη ισχύος της καινούριας ταυτότητας και γ) τα δικαιώματα που απορρέουν από την κατοχή της.

Δ. ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΜΕΣΩΝ – ΝΕΑ ΜΕΣΑ 

Το Δ.Σ. αποφάσισε επίσης να απευθυνθεί με επιστολές:
  • Στους ιδιοκτήτες των Μέσων Ενημέρωσης, προκειμένου να προσέλθουν και να καταθέσουν την παλιά δημοσιογραφική τους ταυτότητα, εφόσον και το Καταστατικό ορίζει ότι δεν μπορούν να είναι πλέον μέλη της ΕΣΗΕΑ.
  • Στους ιδιοκτήτες των sites που απασχολούν μέλη της ΕΣΗΕΑ, ώστε να παρακρατούν τη συνδρομή από τα εργαζόμενα σε αυτούς μέλη μας και να την αποδίδουν.
 Τα μέλη της ΕΣΗΕΑ θα ειδοποιηθούν σύντομα, με νεώτερη ανακοίνωση:
  • για το πότε θα ξεκινήσει η αντικατάσταση των ταυτοτήτων τους,
  • με ποια διαδικασία ακριβώς αυτή θα πραγματοποιηθεί, και
  • για την ακριβή ημερομηνία κατά την οποία θα τεθούν σε ισχύ οι νέες ταυτότητες.