ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Δεκάδες fake ρεπορτάζ από το «έγκυρο» Spiegel

Ενα σκάνδαλο παραγωγής ψευδών ειδήσεων κλονίζει την αξιοπιστία του περιοδικού Der Spiegel, που θεωρείται ένα από τα εγκυρότερα περιοδικά στη Γερμανία. Το περιοδικό απολογείται στους αναγνώστες του για τα ψεύτικα και απολύτως κατασκευασμένα ρεπορτάζ του δημοσιογράφου και συντάκτη του Κλάας Ρελότσιους. Η ειρωνία είναι ότι ο συγκεκριμένος στα 32 του χρόνια έχει βραβευθεί με δεκάδες ευρωπαϊκά και διεθνή..
βραβεία ως κορυφαίος ρεπόρτερ ενώ κείμενά του είχαν δημοσιευθεί εκτός από το Spiegel σε καταξιωμένες εφημερίδες όπως την Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, την ελβετική Neue Zürcher Zeitung και τους βρετανικούς Financial Times.
Ο ίδιος ο Ρελότσιους κατάφερνε διαρκώς να παραπλανά τους ανωτέρους του, μέχρι το σημείο που ο Οζλέμ Γκετσέρ, αναπληρωτής διευθυντής του Spiegel άρχισε να έχει αμφιβολίες για το «πουλέν» του περιοδικού. Τελικά ο βραβευμένος δημοσιογράφος αποκάλυψε ότι μια σειρά ρεπορτάζ και κειμένων του ήταν ψευδή και κατασκευασμένα! «Ο λόγος δεν ήταν να έχω τη μεγάλη είδηση. Ο λόγος ήταν ο φόβος της αποτυχίας. Και όσο περισσότερο επιτυχημένος γινόμουν τόσο μεγάλωνε αυτός ο φόβος» δήλωσε ο ίδιος.
Συνεντεύξεις, ρεπορτάζ από τις ΗΠΑ. Αναφορές στο Γκουαντάναμο, στα σύνορα με το Μεξικό, τη συντηρητική στροφή μια ολόκληρης κωμόπολης στις ΗΠΑ που ψήφισε Ντόναλντ Τραμπ. Ανταποκρίσεις και έρευνες στη Συρία και στον εμφύλιο πόλεμο.... Όλα ψέματα και κατασκευασμένα.
Σε μακροσκελή του ανακοίνωση στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό (EΔΩ) δηλώνει ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί τη χειρότερη στιγμή στην 70χρονη ιστορία του Spiegel.