ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Μια βόμβα οπλίζει τον ΣΚΑΙ

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις της δημόσιας ζωής, οι συναισθηματικές αντιδράσεις και η πολιτική στόχευση δεν ευθυγραμμίζονται, και ενίοτε δεν επικοινωνούν καθόλου. Στην περίπτωση της επίθεσης στον ΣΚΑΙ το πρόβλημα ήταν χαρακτηριστικό. Ο ΣΚΑΙ πράγματι έχει ταυτιστεί στη συνείδηση μιας μερίδας πολιτών με την πιο μεροληπτική υπεράσπιση των..
εργοδοτικών συμφερόντων και αντιστοίχως την πιο λυσσαλέα κατασυκοφάντηση όλων των κοινωνικών αγώνων. Τίποτε από αυτά δεν λύνεται με βόμβες.
Ας ξεκινήσουμε με ένα επιχείρημα αρχής: δεν είναι μόνο αναποτελεσματικό αυτό που θεωρητικά επιδιώχθηκε, είναι καταδικαστέο. Η έγκαιρη προειδοποίηση δείχνει ότι δεν ήταν ο στόχος οι ανθρώπινες απώλειες (αν και σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πάντως μια πιθανή παράπλευρη συνέπεια). Η στόχευση λοιπόν έχει συμβολική, επικοινωνιακή σημασία, όπως λέμε συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις. Τι ακριβώς συμβολίζει όμως; Ότι κάποιοι θεωρούν πως ο ΣΚΑΙ είναι προπύργιο προπαγάνδας, και όχι η δημοκρατία η ίδια, όπως έσπευσαν να πουν όσοι πολιτικοί έκαναν δηλώσεις, από όλους τους χώρους; Μα κανείς δεν πρόκειται να πειστεί έτσι.
Είναι προφανές ότι ξαφνικά ο ΣΚΑΙ μετά από μια τέτοια επίθεση μπορεί να εμφανίζεται ως διωκώμενος, ως φωνή της δημοκρατίας που «απειλείται αλλά δεν τρομάζει». Επομένως, η επίθεση είναι αφενός εγκληματική, αφετέρου οπλίζει με επιχειρήματα την πλευρά που υποτίθεται ότι εχθρεύεται και πολεμάει.
- από εκτενές κείμενο στο thepressproject.gr (ολόκληρο ΕΔΩ)