ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

ΕΣΗΕΑ: Να λυθεί το πρόβλημα με το κοινωνικό μέρισμα

Να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα του αποκλεισμού των μακροχρόνια ανέργων δημοσιογράφων από το κοινωνικό μέρισμα, ζητεί το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.
Συγκεκριμένα η σχετική ΚΥΑ προβλέπει ότι για όσους έχουν συμπληρώσει στις 30.11.2018 τουλάχιστον έξι (6) μήνες συνεχόμενης ανεργίας εντός του τρέχοντος έτους (2018), όπως αυτό προκύπτει από τα Μητρώα ανέργων του Οργανισμού Ασφάλισης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), του NAT και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ δεν..
λαμβάνεται υπόψη τυχόν ατομικό εισόδημα του έτους 2017 από μισθωτή εργασία έως το ύψος των 9.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά το ποσό των 1.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μήνα ανεργίας πέραν των έξι (6) μηνών εντός του έτους 2018.
Σε αντίθεση όμως με τον ΟΑΕΔ ο οποίος καταγράφει συστηματικά όλους τους άνεργους, είτε είναι επιδοτούμενοι είτε όχι, αν η ανεργία τους συνεχίζεται μετά το τέλος της επιδότησης, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (Α΄ Διεύθυνση) στο οποίο ανήκουν οι δημοσιογράφοι καταγράφει και διαβιβάζει στην ΗΔΙΚΑ μόνο τους επιδοτούμενους ανέργους και όχι αυτούς που δεν επιδοτούνται. Έτσι, όποιος συνάδελφός μας δεν δικαιούται πλέον επιδότησης ανεργίας δεν εμφανίζεται στο σύστημα ως άνεργος. Συγκεκριμένα, όσον αφορά το φετινό κοινωνικό μέρισμα, οι καταστάσεις που εστάλησαν από το ΕΤΑΠ στην ΗΔΙΚΑ αφορούν μόνο όσους επιδοτήθηκαν για τουλάχιστον έξι μήνες το 2018 και κανέναν άλλο.
Επειδή η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει αύριο, πολλοί άνεργοι δημοσιογράφοι  θα χάσουν την ευκαιρία να λάβουν το Κοινωνικό Μέρισμα αν και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις
Κατά συνέπεια και για την άμεση επίλυση του προβλήματος, το οποίο το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ είχε εντοπίσει και αναδείξει και πέρυσι, θα πρέπει ο ανωτέρω ασφαλιστικός φορέας των δημοσιογράφων να δεχθεί υπεύθυνες δηλώσεις των ίδιων των άνεργων ώστε να μπορέσει να διαβιβάσει τα στοιχεία τους στην ΗΔΙΚΑ και, επιπροσθέτως, να δοθεί ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων εκ μέρους των ανέργων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ τονίζει προς κάθε υπεύθυνο ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθεί  μια τέτοια κατάφωρη αδικία εις βάρος των ανέργων δημοσιογράφων.