ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021

Το Vouli Watch προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για τη λίστα Πέτσα


Μετά την πλήρη αδιαφορία της Γενικής Αρχής Διαφάνειας να απαντήσει σε ό,τι αφορά τον επιβαλλόμενο έλεγχο στον αυθαίρετο τρόπο διανομής των δεκάδων εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ,.. ο ανεξάρτητος οργανισμός Vouliwatch προσέφυγε στη δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με το Vouliwatch «μετά τη σιωπηρή απόρριψη του αιτήματός μας προς τη Γ.Γ. Επικοινωνίας ζητώντας τα αναλυτικά ποσά που έλαβαν τα ΜΜΕ και τα κριτήρια για την καμπάνια "Μένουμε Σπίτι", καταθέσαμε προσφυγή στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Η προθεσμία να μας απαντήσει εξέπνευσε χωρίς καμία ανταπόκριση από την ΕΑΔ και καταφεύγουμε στο ύστατο νομικό βήμα: την προσφυγή στη Δικαιοσύνη! Προχωράμε νομικά στο ύστατο νομικό βήμα και καταθέτουμε αίτηση ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, στις 7 Μαρτίου 2021». 
Οπως αναφέρει το Vouliwatch: 
Το Vouliwatch συνεχίζει, πιστό στην ακτιβιστική του δράση για διαφάνεια και λογοδοσία, να ενεργοποιεί και να εξαντλεί όλα τα νόμιμα μέσα για άσκηση πίεσης προς την πολιτική εξουσία να διαθέτει και να δημοσιοποιεί στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν σε εθνικής σημασίας κρατικές δαπάνες.
Στο πλαίσιο αυτό, θυμίζουμε ότι πέρυσι, στην αρχή της πανδημίας, η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας διέθεσε 20 εκατ. Ευρώ προς τα ΜΜΕ για την καμπάνια ενημέρωσης «Μένουμε Σπίτι».
Το Vouliwatch, ασκώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία, υπέβαλε αίτημα κατάθεσης εγγράφων προς τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και τον Υφυπουργό, κ. Στέλιο Πέτσα, ζητώντας τα αναλυτικά στοιχεία για τα ποσά που έλαβαν τα ΜΜΕ στο πλαίσιο της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι» καθώς και τα κριτήρια με τα οποία μοιράστηκαν αυτά.
Η νόμιμη προθεσμία για να λάβουμε τα στοιχεία αυτά παρήλθε άπρακτη και ο Υφυπουργός αδιαφόρησε για το αίτημά μας. Προσφύγαμε τότε στην Έθνική Αρχή Διαφάνειας που είναι η αρμόδια να επιληφθεί τέτοιων ζητημάτων. Η ΕΑΔ πρώτα δήλωσε αναρμόδια και μετά δεν απάντησε ποτέ στη ΝΕΑ - δεύτερη - προσφυγή μας.
Μετά τη σιωπηρή απόρριψη της προσφυγής μας και από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας προχωράμε νομικά στο ύστατο νομικό βήμα και καταθέτουμε αίτηση ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, στις 7 Μαρτίου 2021.
Μείνετε συντονισμένοι καθώς αναμένουμε με ανυπομονησία την εξέλιξη της κρίσιμης αυτής υπόθεσης για τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών, ειδικά σε μια περίοδο έκτακτων συνθηκών και διαρκούς «κατ'εξαίρεσιν» και «κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων» λήψης πολιτικών αποφάσεων και διάθεσης δημοσίου χρήματος.
Δείτε αναλυτικά το χρονικό της υπόθεσης στο παρακάτω βίντεο: