ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Ο Μητσοτάκης - Μακρυγιάννης και άλλες ιστορίες δημοσιογραφικής κατρακύλας


Αφού είναι Μωυσής γιατί να μην είναι και ήρωας του ΄21; Ήταν αναμενόμενο η ασυγκράτητη κολακεία του πρωθυπουργού από ΜΜΕ και η δουλοπρέπεια να φτάσουν στο ακραίο σημείο της.. γελοιότητας όπως συνέβη με το ανεκδιήγητο εξώφυλλο του ΒΗΜΑgazino που αποσύρθηκε μετά τον μαζικό χλευασμό στα social media.
Το αποκρουστικό δεν ήταν τόσο η αισθητική ασχήμια, το τόσο κιτς, όσο η φυσικότητα με την οποία επιχειρήθηκε η κομματική εκμετάλλευση της επετείου 200 χρόνων από το 1821 για λογαριασμό του Μεγάρου Μαξίμου χωρίς καν να παραγγελθεί, ως εθελοντική προσφορά.
Έτσι κι αλλιώς, η ιδέα του πανηγυρικού εορτασμού, με το glamour που εγγυάται η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, γεννήθηκε από την προσδοκία να ταυτιστεί η διακυβέρνηση Μητσοτάκη με μια στιγμή εθνικής ανάτασης, με ένα νέο 2004, που θα καταξιώσει τον πρωθυπουργό ως ηγέτη μεγάλου διαμετρήματος.
Εξ ου και προγραμματίστηκε λαμπρή στρατιωτική παρέλαση εν μέσω πανδημίας, στάλθηκαν προσκλήσεις σε ξένους ηγέτες, και έγινε προετοιμασία για ενθουσιώδη εορτασμό με φόντο τα δημόσια νοσοκομεία που καταρρέουν.
Την ώρα που το ΒΗΜΑ ετοίμαζε ένα φανταχτερό δώρο στον Κ. Μητσοτάκη που τελικά γύριζε μπούμερανγκ, η ΕΛΑΣ έστελνε εξώδικα στην Εφημερίδα των Συντακτών και στο Documento επειδή δημοσίευσαν καταγγελίες για βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ. Το μήνυμα είναι ότι απαγορεύεται το ρεπορτάζ όταν εκθέτει την κυβέρνηση και τιμωρείται η είδηση όταν δεν συνάδει με την προπαγάνδα του συστήματος εξουσίας.
Τα πράγματα είναι απλά: Όποιος δεν είναι μαζί τους είναι εναντίον τους και θα πολεμηθεί μέχρι τελικής εξόντωσης. Όχι απλώς με τον αποκλεισμό του από την κρατική διαφήμιση αλλά και με άσκηση κάθε δυνατής πίεσης.
Στο μεταξύ η Τατιάνα Στεφανίδου στην εκπομπή της προσπάθησε να «ξεπλύνει» τον υπαίτιο του δυστυχήματος που έστριψε αντικανονικά έξω από τη Βουλή αφήνοντας να εννοηθεί ότι έφταιγε ο άτυχος Ιάσονας γιατί έτρεχε με τη μηχανή του.
Καμία έκπληξη. Η κατρακύλα της ενημέρωσης είναι συνεχής, απροκάλυπτη και απρόσκοπτη. Οι επαγγελματίες χειροκροτητές της κυβέρνησης δεν αισθάνονται καν την ανάγκη για προσχήματα και άλλοθι. «Ντύνονται» δημοσιογράφοι και κάνουν τη δουλειά τους, συγκάλυψη - εξωραϊσμός -συσκότιση, με συστηματικότητα και συνέπεια.
Μεταμφιέσεις σαν αυτές στο εξώφυλλο του ΒΗΜΑgazino που αποσύρθηκε αφού έκανε να τρίζουν τα κόκκαλα του πιο μορφωμένου αγράμματου της ελληνικής ιστορίας.