ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Δεοντολογία, επαγγελματική ηθική, κοινωνική ευθύνη και άλλες τέτοιες εξωτικές λέξεις στα λιβάδια των ΜΜΕ


Πριν από λίγες μέρες ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής απευθύνθηκε στους νέους προκειμένου να τους νουθετήσει σχετικά με τα social media. Αφορμή.. ήταν η συζήτηση για την αστυνομική βία και πιο συγκεκριμένα ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι χρήστες των social media στην αποκάλυψη των πραγματικών περιστατικών κυρίως σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Νέας Σμύρνης: και πώς ξέσπασε η βία της ΕΛΑΣ κυριολεκτικά στο κεφάλι του πολίτη που τόλμησε να διαμαρτυρηθεί για την τακτική των οργάνων να επιβάλλουν πρόστιμα σε πολίτες που κανέναν νόμο ή ΚΥΑ δεν παραβίαζαν, αλλά και ποια ήταν η επιχειρησιακή τακτική της αστυνομίας στην καταστολή που ακολούθησε την εντυπωσιακά πολυπληθή πορεία της μεθεπόμενης μέρας.
Είπε λοιπόν ο πρωθυπουργός, μάλλον πατερναλιστικά, ότι «είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στους νέους ότι μία ανάρτηση στο διαδίκτυο δεν συνιστά πάντα την απόλυτη αλήθεια», ότι οι πλατφόρμες «δημιουργούν στεγανά. Στεγανά έντασης, όχι στεγανά διαλόγου» και ότι «εγκλωβίζονται με αυτό τον τρόπο οι νέοι στις απόψεις τους, χωρίς να αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη, χωρίς να αμφισβητούν αυτό το οποίο βλέπουν, αυτό το οποίο ο οποιοσδήποτε μπορεί να τους σερβίρει». Με δεδομένο ότι εξ όσων γνωρίζω δεν έχει εκφράσει αντίστοιχες ανησυχίες για τον ρόλο των ΜΜΕ πάνω στις ίδιες προβληματικές, δεν συνιστά δα και κάνα τεράστιο άλμα λογικής αν υποθέσει κάποιος ότι ο πρωθυπουργός δεν εντοπίζει πρόβλημα εκεί.
Ίσως βέβαια αυτό να σημαίνει ότι ο ίδιος ενημερώνεται από τα ΜΜΕ, οπότε πιστεύοντας ό,τι του σερβίρει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης στερείται τα μέσα για να αντιληφθεί την πραγματική κατάσταση. Ή –μάλλον πιθανότερα– απλώς το κράτος που εκφράζει να είχε καλομάθει με τον σχεδόν απόλυτο έλεγχο που ασκεί στην πληροφορία και στο σχόλιο όσο αυτά διανέμονται αποκλειστικά από τα ΜΜΕ και να διεκδικεί να διατηρήσει το αντίστοιχο μονοπώλιο στη… νόμιμη ενημέρωση.

- από κείμενο που υπογράφει ο δημοσιογράφος και μέλος του Μεικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, Απόλλωνας Λιακόπουλος στο galopar (ολόκληρο ΕΔΩ)