ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Ξαναρχίζουν οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη με AstraZeneca μετά το «πράσινο φως» του ΕΜΑ


Μετά την διαβεβαίωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) ότι το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca «δεν συνδέεται» με αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολής καθώς.. και ότι είναι «ασφαλές και αποτελεσματικό», η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες που είχαν αναστείλει μερικώς ή εξ ολοκλήρου τους εμβολιασμούς στις χώρες τους με το συγκεκριμένο εμβόλιο, ανακοίνωσαν ότι αρχίζουν ξανά από αύριο τον εμβολιασμό.
Στην Ιταλία μετά τις ανακοινώσεις της ΕΜΑ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έκανε γνωστό ότι από αύριο, σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας, θα ξαναρχίσει κανονικά η χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca.
Από αύριο συνεχίζονται στη Γερμανία οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, μετά και τη σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Ο κ. Σπαν υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει την περασμένη Δευτέρα τη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου, τονίζοντας ότι «θα ήταν ανεύθυνο να αφήναμε τους γιατρούς να συνεχίσουν χωρίς να γίνει αυτή η αξιολόγηση», από τη στιγμή που οι ειδικοί εξέφρασαν επιφυλάξεις. Ήταν σωστό να σταματήσουμε προσωρινά τους εμβολιασμούς, δήλωσε, παραδεχόμενος ότι επρόκειτο για δύσκολη απόφαση, ενώ ταυτόχρονα χαρακτήρισε «καλή» την απόφαση του ΕΜΑ.
Σύμφωνα με τον Κλάους Τσίχουτεκ, Πρόεδρο του Ινστιτούτου «Πάουλ Έρλιχ», το οποίο είχε εισηγηθεί την αναστολή, επισήμανε ότι «ο εμβολιασμός θα έχει θετικό προφίλ κινδύνου-οφέλους, καθώς τα οφέλη ξεπερνούν σαφώς τους κινδύνους».
Η υπουργός Υγείας της Ισπανίας Καρολίνα Νταρίας ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμοί θα επαναληφθούν από την επόμενη Τετάρτη, εξηγώντας μέχρι τότε ότι οι αρχές θα αποφασίσουν ποιες ομάδες του πληθυσμού θα λάβουν το συγκεκριμένο εμβόλιο. Σημειώνεται ότι η Ισπανία είχε αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στις 15 Μαρτίου, ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, για προληπτικούς λόγους. Μέχρι τότε, σχεδόν ένα εκατομμύριο Ισπανοί (975.661 άνθρωποι) είχαν λάβει το εμβόλιο.
Η Πορτογαλία από την πλευρά της αίρει επίσης την προσωρινή αναστολή χρήσης του εμβολίου και θα ξαναρχίσει να το χρησιμοποιεί από τη Δευτέρα. Την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca έχουν ήδη λάβει 173.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα.
Από την επόμενη βδομάδα θα ξαναρχίσουν οι εμβολιασμοί και στην Ολλανδία όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Χούγκο ντε Γιόνγκε.
Το υπουργείο Υγείας της Κύπρου ανακοίνωσε επίσης ότι κανονικά θα γίνονται από αύριο τα προγραμματισμένα ραντεβού για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.
Έτσι οι πολίτες που έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για εμβολιασμό καλούνται να προσέλθουν στο Κέντρο Εμβολιασμού όπου διευθέτησαν το ραντεβού τους, την ώρα που έχουν διευθετήσει το ραντεβού. Σε σχέση με τα ραντεβού που είχαν αναβληθεί την περίοδο 16-18 Μαρτίου, θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο επαναπρογραμματισμού τους στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρηθεί αύριο.
Μερικές μέρες θα χρειαστεί η Σουηδία για να αποφασίσει αν θα ξαναρχίσει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της, ο Γιόχαν Κάρλσον, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε «η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας χρειάζεται μερικές ημέρες για να αναλύσει την κατάσταση και το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca στη Σουηδία». «Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε τη θέση μας όσον αφορά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca», πρόσθεσε.
Η Ιρλανδία θα ανακοινώσει αύριο Παρασκευή την απόφασή της για το αν θα επαναληφθούν οι εμβολιασμοί, είπε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής αρχίατρος της χώρας, Ρόναν Γκλιν.
Από αύριο θα ξαναρχίσουν τους εμβολιασμούς η Λετονία και η Λιθουανία με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Υγείας και των δύο βαλτικών χωρών, μετά την ανακοίνωση της ΕΜΑ.
Στη Γαλλία ο πρωθυπουργός της Ζαν Καστέξ πρόκειται να εμβολιαστεί αύριο με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Από αύριο ξαναρχίζει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca και η Βουλγαρία μετά την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Ο επικεφαλής της βουλγαρικής αρχής φαρμάκων, Μπόγκνταν Κίριλοφ δήλωσε σήμερα πως μια έρευνα για τον θάνατο μιας Βουλγάρας γυναίκας, που πέθανε λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεν εξακρίβωσε απευθείας σύνδεση του θανάτου με τον εμβολιασμό.