ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Σχεδόν οι μισοί δεν ξέρουν καν τι είναι εφημερίδα...


Ο Χρήστος Ξανθάκης σχολιάζει όλα τα καυτά θέματα στο μιντιακό τοπίο


*Με έρευνα πήγαμε χτες, με έρευνα θα πάμε και σήμερα. Χτες είχαμε την Metron Analysis, σήμερα έχουμε την ProRata με το 2ο κύμα της ετήσιας έρευνας “Νεολαία. Συνήθειες, Αντιλήψεις & Πολιτική.. Συμπεριφορά” του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 20 Φεβρουαρίου και 12 Μαρτίου 2021, με τη μέθοδο της online συμπλήρωσης δομημένου ερωτηματολογίου από τους ερωτώμενους και τις ερωτώμενες, σε πανελλαδικό δείγμα 537 ατόμων ηλικίας 17 έως και 34 ετών σε όλη την επικράτεια.
*Τα συμπεράσματα; Πάω κατευθείαν στο ζουμί για να μην έχουμε παρεξηγήσεις. Γενικό συμπέρασμα: Έχει ήδη παρατηρηθεί σε άλλες έρευνες στο γενικό πληθυσμό το φαινόμενο της σημαντικής διαφοροποίησης της πρόσληψης της πραγματικότητας και της τοποθέτησης απέναντι στα πράγματα, ανάλογα με την κατηγορία του μέσου (τηλεόραση, εφημερίδες, διαδίκτυο, social media, ραδιόφωνο) που χρησιμοποιεί κανείς για την ενημέρωσή του.
*Ειδικά συμπεράσματα: Όπως ενδεχομένως θα περίμενε κανείς, οι νέοι και οι νέες χρησιμοποιούν συχνότερα για την ενημέρωσή τους τα social media (63% 6 με 7 φορές την εβδομάδα, 16% 3 με 5 φορές), αλλά και ενημερωτικές ιστοσελίδες, είτε επιλέγοντας απευθείας κάποια συγκεκριμένη είτε μέσω μηχανών αναζήτησης όπως το Google search (52% 6 με 7 φορές την εβδομάδα, 22% 3 με 5 φορές). Σημαντική επίσης, αν και σε πολύ πιο περιορισμένη έκταση, είναι και η χρήση της τηλεόρασης για λόγους ενημέρωσης από τη νέα γενιά (24% δήλωσε ότι τη χρησιμοποιεί 6 με 7 φορές την εβδομάδα και 20% 3 με 5 φορές).
Αντίθετα, περιορισμένο είναι το ποσοστό όσων ενημερώνονται συχνά από το ραδιόφωνο (10% 6 με 7 φορές την εβδομάδα και 15% 3 με 5 φορές την εβδομάδα) και ελάχιστο έως μηδενικό όσων ενημερώνονται συχνά από τις εφημερίδες (3% 6 με 7 φορές την εβδομάδα και 2% 3 με 5 φορές).
*Για εμάς που αγαπάμε (ακόμη…) τον έντυπο Τύπο, υπάρχει και το εξής τρομακτικό νούμερο: Σχεδόν οι μισοί ερωτώμενοι (ποσοστό 47 %), δήλωσαν «δεν ξέρω/δεν απαντώ» στην ερώτηση αν ενημερώνονται από τις εφημερίδες. Δεν κατέχουν καν δηλαδή, τι είναι αυτό το πράγμα…

- από τη στήλη MedioΠΙΛΑΦΟ στο newpost