ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης


Την Κυριακή 21 Μαρτίου 2021, την πρώτη μέρα της άνοιξης, όπου το φως κερδίζει το σκοτάδι, τα μουσικά ραδιόφωνα της ΕΡΤ τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Η ποίηση ως καταγραφή.. της Ιστορίας, αλλά και βασικό στοιχείο της προφορικής παράδοσης, η επίδρασή της σε ιστορικές στιγμές των λαών, η μελοποιημένη ποίηση, αλλά και οι άγνωστες ιστορίες των ποιητών και των ποιημάτων, είναι μερικά από όσα σταχυολόγησαν, επιμελήθηκαν και παρουσιάζουν σε ειδικές εκπομπές οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί του Δεύτερου και του Τρίτου Προγράμματος.
Δεύτερο Πρόγραμμα
Στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 την Κυριακή 21 Μαρτίου θα μεταδοθούν οι ακόλουθες εκπομπές:
Στις 08:00, «Έχει η ζωή γυρίσματα» και στη μελοποιημένη ποίηση. Η Λίτσα Τότσκα ταξιδεύει με τους ακροατές του Δευτέρου Προγράμματος, σ’ ένα πολύχρωμο μωσαϊκό ποιημάτων και ρυθμών.
  •  Ποιος ποιητής ήταν «Μετρίου αναστήματος, ολίγον τι αδύνατος, πολύ ωχρός, με ξανθίζον γένειον και καστανούς γλυκούς οφθαλμούς;».
  •  Με την ορφάνια ποιου μεγάλου μας ποιητή συνδέθηκε η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου;
  •  Πώς επικοινωνούν ο Λόρκα και ο Μπωντλαίρ με τους Έλληνες συνθέτες;
  •  Ποιος ποιητής μελοποιήθηκε περισσότερο απ’ όλους, αναλογικά με το μέγεθος του ποιητικού του έργου;
  •  Τι σχέση έχουν τα «Άλμπατρος» με την ανημπόρια του ανθρώπου ν’ αντιμετωπίσει τη φθορά του χρόνου;
Στις 11:00, η εκπομπή «Πάμε εκεί που λεν’ τραγούδια» με τον Κώστα Φασουλά, αναζητά τον ποιητικό λόγο, όπως αυτός μελοποιήθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 έως τις μέρες μας. Στο δίωρο αφιέρωμα της εκπομπής, καταγράφονται στιγμές της ποιητικής διαδρομής σημαντικών Ελλήνων ποιητών μέσα από σχόλια, μελέτες και αναφορές που συνοδεύουν το έργο τους, ενώ ακούγονται απαγγελίες γνωστών ποιημάτων από σπάνιες ηχογραφήσεις.
Παράλληλα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Δεύτερου στο Facebook και στο Instagram θα προβάλλεται όλη την ημέρα ένα παράλληλο περιεχόμενο, με αποσπάσματα ποιημάτων των σπουδαιότερων Ελλήνων ποιητών και ποιητριών.

Τρίτο Πρόγραμμα
Το Τρίτο Πρόγραμμα «ανοίγει» το αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης την Παρασκευή 19 Μαρτίου, στις 20:10 με την εκπομπή «Το Μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Κώστας Καναβούρης. Στις 21/3 δεν γιορτάζει μόνο η ποίηση. Είναι ταυτόχρονα και η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και η εκπομπή τιμά τη συγκεκριμένη ημέρα με ένα μικρό ανθολόγιο υπέροχων ποιημάτων εναντίον του ρατσισμού.
Την Κυριακή 21 Μαρτίου, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, θα ακούσουμε να διαβάζουν ποιήματά τους αείμνηστοι Έλληνες ποιητές, ανάμεσά τους ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ο Μίλτος Σαχτούρης, ο Τάσος Λειβαδίτης, η Κική Δημουλά. Τον δικό τους ποιητικό τόνο θα δώσουν οι ακόλουθες εκπομπές:
Στις 09:00, η Άννα Σακαλή, στην εκπομπή «Μουσικές αφηγήσεις», παρουσιάζει την ποίηση μέσα από τα τραγούδια της Ελληνικής Επανάστασης. Οι μάχες και τα ηρωικά κατορθώματα των πρωταγωνιστών της Επανάστασης του 1821 έδωσαν έμπνευση στη λαϊκή μούσα, που δημιούργησε εκατοντάδες τραγούδια.
Το φωνητικό και οργανικό σύνολο «Εργαστήρι Παλιάς Μουσικής» ερμηνεύει:
· Εθνεγερτήρια άσματα του Ρήγα Φεραίου (Βελεστινλή).
· «Ὦ παῖδες Ἑλλήνων, ἴτε», σε μουσική και ποίηση του Κωνσταντίνου-Αγαθόφρωνα Νικολόπουλου (1786-1841) (κείμενο από τους Πέρσες του Αισχύλου).
· Φαναριώτικα προεπαναστατικά τραγούδια σε ποίηση του Νικολάου Πίκκολου (1792-1865), και αγνώστων ποιητών.
· «Εμβατήριον των Κυνηγών της Ανατολής», σε ποίηση του Αδαμάντιου Κοραή και μουσική αγνώστου.
· «Η πατρίς προς τα τέκνα της», σε ποίηση του Παναγιώτη Ανδρόνικου (1780-1820).
Στις 14:00, ο Δαυίδ Ναχμίας στην εκπομπή «Το μουσικό ρολόι του 20ού αιώνα» παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στην ποίηση, τους ποιητές και τις εποχές τους, με απαγγελίες λιγότερων γνωστών ποιημάτων από τον Μάνο Κατράκη, τον Γιάννη Βαρβέρη, την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, τον Σον Κόνερι κ.ά., ανάμεσα σε τραγούδια μελοποιημένης ποίησης του πρώτου μισού του 20ού αιώνα.