ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Τα καλύτερα και τα χειρότερα «lead in» των κεντρικών δελτίων ειδήσεων


E-tetradio: Οι επιδόσεις όλων των προγραμμάτων που «δίνουν πάσα» στη βραδινή ενημέρωση

Έχοντας μπει για τα καλά στο δεύτερο μισό της τηλεοπτικής σεζόν, τα κανάλια έχουν λίγο-πολύ κατασταλάξει στις επιλογές τους για τα «lead in» των κεντρικών δελτίων ειδήσεων. Δηλαδή τις.. εκπομπές, τις σειρές, ακόμα και τις κινηματογραφικές ζώνες που παίζουν πριν από αυτά και παίζουν σημαντικό ρόλο στην τηλεθέασή τους. Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα προγράμματα που επιτυγχάνουν ή αποτυγχάνουν στον ρόλο τους, τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα.
Ξεκίνημα με τις εργάσιμες ημέρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή, με δείγμα από την περασμένη Τρίτη. Τα πιο επιτυχημένα «lead in» είναι το «Deal» στον Alpha και ο «Τροχός της Τύχης» στο Star, που συνήθως κινούνται γύρω από το 20% και πολλές φορές το ξεπερνούν. Ανεβάζοντας, έτσι, τον Αντώνη Σρόιτερ και τη Μάρα Ζαχαρέα αντίστοιχα, στην πρώτη θέση του ανταγωνισμού.
Ένα ακόμη τηλεπαιχνίδι τα πηγαίνει καλά, το «Still Standing» στον ΑΝΤ1, σημειώνοντας συνήθως διψήφια νούμερα. Ωστόσο, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα σε τηλεθέαση, ειδικά στο «δυναμικό κοινό», όπου κάποιες μέρες παίρνει την πρωτιά και κάποιες άλλες -όπως την Τρίτη- κάνει μονοψήφια.
Μέτριες επιδόσεις για το «House of Fame» του ΣΚΑΪ (μόνο στο σύνολο) και την κινηματογραφική ζώνη του Open με παλιές ελλνικές ταινίες, που ως επί το πλείστον καταγράφουν μονοψήφια. Όμως, τα κεντρικά τους δελτία ειδήσεων έχουν τη δική τους δυναμική και «ανεβάζουν στροφές» χωρίς να τους απασχολεί τόσο το θέμα «lead in».
Στα ίδια επίπεδα και το «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο» της ΕΡΤ1, το οποίο όμως έχει σκληρό ανταγωνισμό απέναντί του και σημειώνει αξιοπρεπή νούμερα για τα δεδομένα του καναλιού, ειδικά στο σύνολο. Ούτε αυτά όμως, φαίνεται ότι αρκούν για να ανεβάσουν το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 που, τις περισσότερες ημέρες, φιγουράρει στην τελευταία θέση.
Το πιο αναποτελεσματικό «lead in» φαίνεται πως έχει το Mega, το οποίο ενώ στην εποχή της Τηλέτυπος ήταν από τους πιο δυνατούς σε αυτόν τον τομέα, επί Άλτερ Έγκο «πάσχει». Φέτος ξεκίνησε με τις επαναλήψεις του «Παρά Πέντε», κίνηση που απέδωσε, στη συνέχεια έβγαλε στον αέρα το «Ένα Εκατομμύριο Γεν» που έριξε τα νούμερα των ειδήσεων, ενώ λίγο καλύτερα τα πηγαίνει το «Supermarket Sweep» -μεταφέρθηκε από τη ζώνη του ΣΚ- χωρίς όμως να αλλάζει κάτι σε μεγάλο βαθμό.

ΣΥΝΟΛΟ
ΑΝΤ1
Still Standing: 15,7%
Κεντρικό δελτίο ειδήσεων: 12,8%

ALPHA
Deal: 20,8%
Κεντρικό δελτίο ειδήσεων: 17,4%

ΕΡΤ1
Χαιρέτα μου τον Πλάτανο: 7,7%
Κεντρικό δελτίο ειδήσεων: 3,7%

MEGA
Supermarket Sweep: 4%
Κεντρικό δελτίο ειδήσεων: 4,8%

OPEN
Ελληνική ταινία: 6,3%
Κεντρικό δελτίο ειδήσεων: 8,4%

ΣΚΑΪ
House of Fame: 9,5%
Κεντρικό δελτίο ειδήσεων: 12,1%

STAR
Ο Τροχός της Τύχης: 22,1%
Κεντρικό δελτίο ειδήσεων: 13,8%
-------------------------
18-54

ΑΝΤ1
Still Standing: 12,3%
Κεντρικό δελτίο ειδήσεων: 7%

ALPHA
Deal: 20,2%
Κεντρικό δελτίο ειδήσεων: 15,5%

ΕΡΤ1
Χαιρέτα μου τον Πλάτανο: 5,2%
Κεντρικό δελτίο ειδήσεων: 2,5%

MEGA
Supermarket Sweep: 5,4%
Κεντρικό δελτίο ειδήσεων: 6,9%

OPEN
Ελληνική ταινία: 5,8%
Κεντρικό δελτίο ειδήσεων: 9,4%

ΣΚΑΪ
House of Fame: 14,2%
Κεντρικό δελτίο ειδήσεων: 8,2%

STAR
Ο Τροχός της Τύχης: 19,1%
Κεντρικό δελτίο ειδήσεων: 13,4%

Πάμε και στα «lead in» του Σαββατοκύριακου, με δείγμα από την περασμένη Κυριακή. Εκεί το σκηνικό είναι αρκετά διαφορετικό από τις εργάσιμες ημέρες στα περισσότερα κανάλια. Οι ειδήσεις του ΣΚΑΪ, του Alpha αλλά και του Mega εσχάτως, έχουν αναπτύξει το δικό τους κοινό που δεν προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τα προγράμματα που διαδέχονται. Δηλαδή τον «Αδύναμο Κρίκο», την επανάληψη του «Το Σόι σου» και το (πιο πρόσφατο) «My Greece» αντίστοιχα, που έχουν καλές επιδόσεις, με εξαίρεση το «My Greece» προς το παρόν.

Ο ΑΝΤ1 μετέφερε το «Ταξί» -που σημειώνει καλά νούμερα- στην απογευματινή ζώνη για να ενισχύσει το κεντρικό του δελτίο ειδήσεων, το οποίο προς το παρόν μένει σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα από το καθημερινό. Το Star με τις επαναλήψεις του «Έρωτας με διαφορά» τα Σάββατα δεν ενισχύει τον Σπύρο Λάμπρου, όμως τις Κυριακές τα master class του «Master Chef» -που τα πηγαίνουν πολύ καλά στο 18-54- τον ανεβάζουν στα επίπεδα της Μάρας Ζαχαρέα.

Τα πιο αδύναμα «lead in» είναι εκείνα της ΕΡΤ1 και του Open. Η δημόσια τηλεόραση με τον «Ηρακλή Πουαρό» (Σάββατο) και την επανάληψη του «Μουσικού Κουτιού» (Κυριακή) δεν δίνει ιδιαίτερα νούμερα στο δελτίο ειδήσεών της. Το «ανοιχτό κανάλι» επίσης δεν βοηθά τον Γιάννη Παπαδόπουλο με το πολύ αδύναμο «Αννίτα Κοίτα», με αποτέλεσμα να έχει χαμηλότερες επιδόσεις από τη Νίκη Λυμπεράκη.

ΣΥΝΟΛΟ

ΑΝΤ1
Ταξί: 14,7%
Κεντρικό δελτίο ειδήσεων: 11,3%

ALPHA
Το Σόι σου (Ε): 14%
Κεντρικό δελτίο ειδήσεων: 16,5%

ΕΡΤ1
Μουσικό Κουτί (Ε): 4,6%
Κεντρικό δελτίο ειδήσεων: 5,9%

MEGA
My Greece: 5,1%
Κεντρικό δελτίο ειδήσεων: 8,5%

OPEN
Αννίτα Κοίτα: 3,8%
Κεντρικό δελτίο ειδήσεων: 5,7%

ΣΚΑΪ
Ο πιο Αδύναμος Κρίκος: 14%
Κεντρικό δελτίο ειδήσεων: 18,4%

STAR
Master Chef-Masterclass: 14,2%
Κεντρικό δελτίο ειδήσεων: 11,8%
-------------------------
18-54

ΑΝΤ1
Ταξί: 15%
Κεντρικό δελτίο ειδήσεων: 12,2%

ALPHA
Το Σόι σου (Ε): 14,5%
Κεντρικό δελτίο ειδήσεων: 13%

ΕΡΤ1
Μουσικό Κουτί (Ε): 3,7%
Κεντρικό δελτίο ειδήσεων: 3,7%

MEGA
My Greece: 6,1%
Κεντρικό δελτίο ειδήσεων: 11,7%

OPEN
Αννίτα Κοίτα: 2,8%
Κεντρικό δελτίο ειδήσεων: 4,5%

ΣΚΑΪ
Ο πιο Αδύναμος Κρίκος: 10%
Κεντρικό δελτίο ειδήσεων: 13,5%

STAR
Master Chef-Masterclass: 18,2%
Κεντρικό δελτίο ειδήσεων: 13,1%

- πηγή: e-tetradio