ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Δηλητηρίασαν με φόλα ποιμενικό του «Αρκτούρου»

Επίθεση με φόλες από άγνωστους καταγγέλλει ότι δέχτηκε το Κέντρο Αναπαραγωγής Ελληνικού Ποιμενικού του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ με αποτέλεσμα ένας από τους γεννήτορες του προγράμματος να δηλητηριαστεί.
Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 13 Αυγούστου η Φιέστα, κατά τον πρωινό περίπατό της έφαγε δηλητηριασμένο με φυτοφάρμακο..
δόλωμα που βρισκόταν έξω από τις εγκαταστάσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Αμέσως έγιναν όλες οι απαραίτητες κτηνιατρικές ενέργειες για να σωθεί, ωστόσο μέχρι και σήμερα η Φιέστα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Μάλιστα η εγκληματική ενέργεια στόχευε και τα υπόλοιπα σκυλιά του προγράμματος, αφού την επόμενη μέρα δίπλα ακριβώς από τις εγκαταστάσεις του κέντρου δηλητηριάστηκαν και τρία σκυλιά διερχόμενου βοσκού, ενώ νεκρό βρέθηκε και ένα κουνάβι. Συνολικά τα δολώματα ήταν τουλάχιστον επτά!
Η Φιέστα είναι ένα νεαρό σκυλί μόλις δυο ετών, δυναμικό, με πολύ καλό χαρακτήρα και ήταν υγιέστατη. Οι πρώτες ενδείξεις για την υγεία της δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικές, ωστόσο από την Δευτέρα έχει αρχίσει να αντιδρά αφήνοντας μία αχτίδα αισιοδοξίας ότι μπορεί να τα καταφέρει. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες έχοντας καταθέσει μήνυση και η υπόθεση έχει πλέον περάσει στις Αρχές.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ εδώ και χρόνια επισημαίνει τη σοβαρότητα του προβλήματος της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων και καταδικάζει απερίφραστα την εν λόγω πρακτική που αποτελεί απειλή για οικόσιτα και άγρια ζώα, αλλά και για ανθρώπους της ευρύτερης περιοχής. Υπενθυμίζουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή δεν είναι η πρώτη φορά που σκυλιά πέφτουν θύματα δηλητηριασμένων δολωμάτων. Στο Σκλήθρο, που γειτονεύει με το Κέντρο Αναπαραγωγής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, τον περασμένο Σεπτέμβριο άγνωστοι προέβησαν σε μαζικές δηλητηριάσεις σκύλων εξοντώνοντας περισσότερα από 60 σκυλιά.
Το πρόγραμμα Αναπαραγωγής και Επαναδιάδοσης Ελληνικού Ποιμενικού του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για περισσότερα από 20 χρόνια στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία και μελισσοκομία, έχοντας παραχωρήσει δωρεάν 1.500 σκυλιά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Ο ελληνικός ποιμενικός σκύλος, εκτρέφεται αιώνες τώρα στις ορεινές περιοχές με σκοπό τη φύλαξη κοπαδιών. Η προσαρμογή του στις αντίξοες συνθήκες της ορεινής κτηνοτροφίας τον βοήθησε να αναπτύξει χαρακτηριστικά που τον καθιστούν πολύτιμο κι αναντικατάστατο φύλακα, ικανό να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις μεγάλων σαρκοφάγων, όπως η αρκούδα κι ο λύκος. Σήμερα, η παραδοσιακή αυτή ελληνική φυλή, κινδυνεύει με εξαφάνιση από τη μείωση της νομαδικής κτηνοτροφίας και τις ανεξέλεγκτες διασταυρώσεις που αλλοίωσαν τα χαρακτηριστικά της. Υπολογίζεται ότι έχουν απομείνει λιγότεροι από 3.000 καθαρόαιμοι ελληνικοί ποιμενικοί. Σε μία προσπάθεια να διάσωσης του, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ υλοποιεί από το 1998 το Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Ελληνικού Ποιμενικού.
- πηγή: arcturos.gr