ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

AstraZeneca: Συμφωνία με ΕΕ για το εμβόλιο της Οξφόρδης

Την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παροχή έως 400 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου AZD1222, που αναπτύσσει από κοινού με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ενάντια στη νόσο COVID-19, ανακοίνωσε η βιοφαρμακευτική εταιρεία Astrazeneca.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση (14.8) «η πρώτη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εμβόλιο ενάντια..
στη νόσο COVID-19 εξασφαλίζει την πρόσβαση όλων των κρατών μελών της ΕΕ στο εμβόλιο χωρίς κέρδος κατά τη διάρκεια της πανδημίας».
Η συμφωνία είναι απόρροια της υφιστάμενης συμφωνίας της AstraZeneca με την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για εμβόλια χωρίς Αποκλεισμούς (με επικεφαλής τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία).
H νέα συμφωνία θα παράσχει σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, τη δυνατότητα πρόσβασης στο εμβόλιο σε ισότιμη βάση χωρίς κέρδος κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επιτρέπει επίσης στα κράτη-μέλη της ΕΕ να κατευθύνουν εκ νέου την προμήθεια δόσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με τον κ. Πασκάλ Σοριότ, Διευθύνοντα Σύμβουλο της βιοφαρμακευτικής εταιρείας, «αυτή η πρώτη συμφωνία για το εμβόλιο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διασφαλίσει την πρόσβαση εκατομμυρίων Ευρωπαίων στο εμβόλιο AZD1222 μετά την έγκρισή του. Αναμένοντας σύντομα την έναρξη της παραγωγής στην ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού της εταιρείας, ελπίζουμε να καταστήσουμε το εμβόλιο διαθέσιμο ταχύτατα και σε ευρεία βάση, με ορίζοντα παράδοσης των πρώτων δόσεων τα τέλη του 2020. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το σύνολο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ειδικά την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, για την ταχεία ανταπόκρισή τους στο ζήτημα της διασφάλισης της προστασίας των Ευρωπαίων με ένα εμβόλιο ενάντια σε αυτόν τον θανατηφόρο ιό, σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθιστώντας δυνατή την αναδόμηση των κοινωνιών και της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο».