ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

Συμπαράσταση στους δημοσιογράφους της Λευκορωσίας

Οι δημοσιογράφοι και τα ανεξάρτητα Μέσα στη Λευκορωσία εργάζονται κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες. Οι δημοσιογράφοι που ανήκουν στην τοπική ένωση των Δημοσιογράφων «Οργάνωση Δημοσιογράφων Λευκορωσίας» (BAJ) έχουν αντιμετωπίσει τα τελευταία 20 χρόνια πλήθος επιθέσεων. Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνουν ότι δεν έχουν..
παρατηρηθεί τόσο βίαια επεισόδια εις βάρος δημοσιογράφων, όσο το τελευταίο διάστημα.
Η ΕΣΗΕΑ συμπαρίσταται με κάθε τρόπο στους Λευκορώσους δημοσιογράφους και δημοσιοποιεί κατάλογο 196 συναδέλφων, οι οποίοι έχουν δεχθεί επιθέσεις ή έχουν συλληφθεί.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ενώνει τη φωνή του με τη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα τεκταινόμενα στη Λευκορωσία, όπου, με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις, περισσότεροι από 25 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες και πάνω από 200 έχουν δεχθεί επιθέσεις.
Η ΕΣΗΕΑ απέστειλε σήμερα επιστολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Βουλής, στον Υπουργό Εξωτερικών, καθώς και στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, με την οποία ζητεί τη στήριξη των συναδέλφων της Λευκορωσίας και την ανάδειξη του ζητήματος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και στην ΟΥΝΕΣΚΟ.
Ακολουθεί η επιστολή:
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα τεκταινόμενα στη Λευκορωσία, όπου, με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις, περισσότεροι από 25 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες και πάνω από 200 έχουν δεχθεί επιθέσεις.
Οι δημοσιογράφοι και τα ανεξάρτητα Μέσα στη Λευκορωσία εργάζονται ήδη υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες. Η τοπική ένωση των δημοσιογράφων «Οργάνωση Δημοσιογράφων Λευκορωσίας» (BAJ) επισημαίνει ότι δεν έχουν παρατηρηθεί ξανά τόσο βίαια επεισόδια εις βάρος των δημοσιογράφων, όπως αυτά που εκδηλώθηκαν πρόσφατα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ενώνει τη φωνή του με τη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και επιθυμεί να σας ενημερώσει για τα όσα πρωτοφανή συμβαίνουν, τα οποία συντελούν στην κατάφωρη καταπάτηση της ελευθερίας του Τύπου. Η ΕΣΗΕΑ, ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων από τη δεκαετία του 1920, διαχρονικά πρωτοστατεί στα θέματα της ελευθερίας της έκφρασης. Για αυτό το λόγο, το 2019 υπερψήφισε στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, την εφαρμογή του «Παγκόσμιου Χάρτη Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας».
Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών καταβάλλει προσπάθειες για την προώθηση της ψήφισης στην ολομέλεια των Ηνωμένων Εθνών της «Διεθνούς Σύμβασης για την Προσωπική Ασφάλεια και Ανεξαρτησία των Δημοσιογράφων και των άλλων Επαγγελματιών των ΜΜΕ», που παρουσιάστηκε στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2018, στη διεθνή διοργάνωση της ΕΣΗΕΑ με τη συμμετοχή των Δημοσιογραφικών Ενώσεων της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Προσπάθεια που συνεχίζουμε με την ενεργό συμπαράσταση του Υπουργείου των Εξωτερικών της Ελλάδας.
…………………..

Η ΕΣΗΕΑ, όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές δημοσιογραφικές ενώσεις, καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον των δημοσιογράφων στη Λευκορωσία και ζητεί τη στήριξή σας για την ανάδειξη του ζητήματος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και στην ΟΥΝΕΣΚΟ, με κύριο στόχο την προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων.
………………..

Σας επισυνάπτουμε τον κατάλογο των 196 συναδέλφων που συνελήφθησαν και κακοποιήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια των εκλογών και από την αρχή του έτους στην Λευκορωσία.18-8-20 ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΟΥ ΔΕΧΘΗΚΑΝ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ