ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

Ενας προφήτης, μα τι προφήτης!

Eκτός από υπέρκομψος είναι και προφήτης ο πρωθυπουργός μας. Πού να ’ξερε όταν επισκέφτηκε το νησί των Φαιάκων, στις 11 Ιουλίου, για να εγκαινιάσει την έναρξη των εργασιών του Kassiopi Project στον Ερημίτη, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την τσιμεντοποίηση 36.000 τετραγωνικών μέτρων πυκνού δάσους, ότι τα λόγια που είπε για να δικαιολογήσει την..
επένδυση («κάποια στιγμή θα καούν») θα έπιαναν τόπο τόσο σύντομα
Μέχρι χθες που τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής είχαν καεί ολοσχερώς 130 στρέμματα δασικής έκτασης πυκνής βλάστησης στην περιοχή, ενώ αναμενόταν κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) προκειμένου, σε συνεργασία με το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, να διερευνήσουν τα αίτια της εκδήλωσης πολλαπλών εστιών της πυρκαγιάς στην περιοχή.
Η βορειοανατολική περιοχή έκτασης 2.500 στρεμμάτων περιλαμβάνει τρεις λίμνες, υπέροχες παραλίες ενώ αποτελεί ατόφιο και αναντικατάστατο οικοσύστημα το οποίο δεν άγγιξε ούτε η Ενετοκρατία που επέβαλε ελαιοφύτευση στο νησί. Επιπλέον, αποτελεί ίσως το μοναδικό άχτιστο κομμάτι που δεν δόθηκε βορά στην τουριστική ανάπτυξη περασμένων δεκαετιών, ακριβώς επειδή ήταν δασική έκταση, αν και ιδιωτική.
Τα σχέδια «αξιοποίησής» του ξεκίνησαν πολλά χρόνια πριν, από τότε που περιήλθε στο Δημόσιο ως αντίτιμο διακανονισμού για τα χρέη του ιδιοκτήτη του. Η επίδικη έκταση περίπου 500 στρεμμάτων, από τις πρώτες που εντάχθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, αρχικά σχεδιαζόταν να παραχωρηθεί για 99 χρόνια και προέβλεπε την πολεοδόμηση 180 στρεμμάτων για την κατασκευή κτιρίων (ξενοδοχειακή μονάδα, τουριστικό χωριό, εξοχικές κατοικίες, αθλητικές ψυχαγωγικές και λιμενικές εγκαταστάσεις) που θα κάλυπταν 36 στρέμματα.
- διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου της Ιωάννας Σωτήρχου στην efsyn ΕΔΩ