ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Ανέστος Δελιάς, ένα σακάκι αδειανό

Η εκπομπή "Αφύλαχτη Διάβαση" του Πρώτου Προγράμματος συναντά τους "Λαϊκούς Δρόμους" του Δεύτερου Προγράμματος και υλοποιούν από κοινού ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για το ρεμπέτικο στους χωμάτινους δρόμους της Δραπετσώνας, το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019, 12.00 έως 14.00.
Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στα τραγούδια και στην προσωπικότητα του Ανέστη Δελιά, μέλους της «Τετράδος, της ξακουστής του Πειραιώς» και θα μεταδοθεί ταυτόχρονα και από τη Φωνή της Ελλάδας για τους απόδημους Έλληνες.
Μέσα από τις συναρπαστικές αφηγήσεις προσφύγων πρώτης γενιάς από τον Πόντο και τη Σμύρνη, του Σταυρίκου Παπαβραμίδη και της Θεοδώρας Κεφάλα, αναδύεται η προσφυγική καθημερινότητα στις παραγκουπόλεις της Κρεμμυδαρούς και των Ταμπουρίων. Εκεί εγκαταστάθηκε και η οικογένεια του Ανέστη Δελιά, μία οικογένεια με πλούσια μουσική παράδοση.
Για το πλαίσιο εγκατάστασης των προσφύγων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την υπογραφή του Συμφώνου της Ανταλλαγής αλλά και για όλα εκείνα τα πολιτισμικά στοιχεία που φέρνουν μαζί τους οι πρόσφυγες στη νέα πατρίδα τους μιλά στο ντοκιμαντέρ ο διευθυντής του Κέντρου
Μικρασιατικών Σπουδών Σταύρος Ανεστίδης.
Ο ερευνητής του ρεμπέτικου Παναγιώτης Κουνάδης μιλά για το πώς οι μουσικοί δρόμοι της Ανατολής διασταυρώνονται με τους χωματόδρομους στις φτωχογειτονιές του Πειραιά αλλά και το πώς το ρεμπέτικο λειτουργεί σαν ενοποιητικός παράγοντας και βοηθά στη συγκρότηση της προσφυγικής ταυτότητας.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο κρατικό πορνείο των Βούρλων, τοπόσημο για την τότε προσφυγική Δραπετσώνα, για τους τεκέδες της περιοχής αλλά και για τη χρήση ουσιών από τους ρεμπέτες. Ο κοινωνιολόγος Δημήτρης Υφαντής παρουσιάζει την επιστημονική του έρευνα για τη χρήση ουσιών στον Μεσοπόλεμο. Παράλληλα, μέσα από την πρωτότυπη έρευνα στα αρχεία των ψυχιατρείων Δαφνίου και Δρομοκαϊτείου, παρουσιάζονται αποκαλυπτικά στοιχεία για τους παράλληλους βίους του Ανέστη Δελιά με μία πόρνη των Βούρλων, τη Σκολαρικού με το όνομα.
Έρευνα: Θωμάς Σίδερης - Έλενα Φαληρέα
Κείμενα: Θωμάς Σίδερης
Διαβάζουν ο ηθοποιός Δημήτρης Παπαγιάννης, η τριτοετής φοιτήτρια της ανωτέρας δραματικής σχολής «Ιάκωβος Καμπανέλλης» Μαρία Κεσίλογλου και ο εκφωνητής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Άγης Γυφτόπουλος.
Οργάνωση παραγωγής: Έφη Γιαννιώτη
Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8, στο Δεύτερο Πρόγραμμα FM 103.7 και 102.9 και στη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (9420 KHZ για Ευρώπη και Β. Αμερική, 11645 KHZ για Κεντρική και Νότια Αφρική, 9935 KHZ για Ευρώπη Κεντρική Αμερική).
Info:
Σάββατο 2 Μαρτίου 2019, ώρα 12:00-14:00
Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»
«Ανέστος Δελιάς, ένα πουκάμισο αδειανό»
Live Streaming:
webradio.ert.gr/proto
radiostreaming.ert.gr/ert-deftero
radiostreaming.ert.gr/ert-voiceofgreece